De beste manier om houtlijm te verwijderen, is door de restjes voorzichtig weg te schrapen. Als je hiermee niet alle restjes weg krijgt, ga je verder met de volgende stap door de lijm eraf te weken door middel van een oplosmiddel zoals nagellakremover, of azijn gemengd met water.
Doordrenk de doek in warm zeepsop, witte azijn of nagellakremover.Plaats de doek over het gebied en laat de oplossing in de lijmresten trekken. De inweektijd is afhankelijk van de grootte en het hechtvermogen van de lijmresten. Veeg de oplossing (en de sticker, het label of de lijm) weg met de doek.
Los afwasmiddel op in heet water. Drenk er een doek in en leg hem op de lijmvlek. Leg er eventueel een plastic zak en een gewicht op, zodat de doek nat blijft. Schraap de lijm weg met een schraper, maar zorg dat je de ondergrond niet beschadigt.
Minerale olie
Met een doek wrijft u de olie op de vlek totdat deze los begint te laten. Met zeep en water kunt u vervolgens het oppervlak weer reinigen en vetvrij maken. Deze methode werkt met name goed bij secondelijm verwijderen van (onbehandeld en ongeverfd) hout.
Je kunt lijm heel gemakkelijk van je huid verwijderen met galzeep, secondelijm verwijder je met babyolie.Lijmresten op textiel kunnen bijvoorbeeld met bleekmiddelen worden verwijderd. Een oplosmiddel voor pleisters van de apotheek kan ook bij andere lijmsoorten wonderen verrichten.
U kunt de lijm ook verwijderen met een mengsel van baking soda en olie (verhouding één op één). Breng dit mengsel aan op de lijmvlek en laat dit 30 minuten intrekken. Verwijder het dan met een schuurspons of een afwasborstel en wrijf zo eenvoudig de lijmresten weg.
U kunt verschillende dingen doen afhankelijk van de lijmsoort: Lijm op waterbasis kunt u met heet water of cola verwijderen. Lijmkit kunt u verwijderen met cola of door te schuren.
In de meeste gevallen zult u aceton moeten aanbrengen om lijm van autolak te verwijderen. Ga voorzichtig te werk want aceton is ook een verfafbijtmiddel. Bereid uw project voor. Je hebt een oplosmiddel nodig dat aceton bevat (zoals nagellakremover), water, handcrème, afwasmiddel en een doek.
Hout: Secondelijm kan worden gebruikt op houtoppervlakken, maar het werkt het beste op droog, schoon hout. Het kan problemen veroorzaken bij het lijmen van nat of geolied hout. Secondelijm hecht meestal redelijk goed aan leer, omdat het een sterke en snelle hechting heeft.
Laat de huid in warm water met zeep weken om de lijm los te krijgen. Hierna zou je het gemakkelijk eraf kunnen pellen. Citroensap. Als je een gevoelige huid hebt, kun je in plaats van zeep, citroensap gebruiken.
Dan kun je wat nagellakremover met aceton of zelfs pure aceton erbij pakken. Druppel wat van de vloeistof op de plek met lijm en laat deze een paar seconden intrekken. Pas op! Aceton is niet zo'n prettig goedje, dus gebruik slechts een heel klein beetje en was het dan goed af met water en zeep.
Nagellakremover met aceton
Doe een klein beetje van het goedje op een sponsje of doekje en wrijf ermee over de sticker. Blijf dit doen tot de sticker helemaal weg is. Even de restjes weghalen met een schone doek, et voilá!
In veel gevallen komt het dan op je tafel (afdekken was niet nodig toch?). Is je tafel van hout, gebruik dan absoluut geen nagellakremover, dit bijt hout uit waardoor je lelijke plekken krijgt. Je kunt hier dezelfde methode als voor je kleding gebruiken: een beetje haarlak over de getroffen plek sprayen.
Hoe langer je het laat opstaan, hoe dikker je lijm wordt. Voeg er nu een theelepel azijn aan toe, dit zorgt er voor dat de lijm minder snel gaat schimmelen. Doe je lijm in een afsluitbaar potje en klaar!
Wasbenzine is optimaal geschikt voor het verwijderen van verfvlekken en vetvlekken. Daarnaast kan wasbenzine ook gebruikt worden voor het verwijderen van oude stickerresten en stickers. Wasbenzine is in tegenstelling tot thinner wel geschikt voor het reinigen van kunststoffen.
Spray de Lijmvreter op de vlek en laat het product 2 à 3 minuten goed in de vlek trekken. Verwijder de vlek indien nodig met een doek of schraper. Herhaal het proces indien nodig. Was daarna het oppervlak grondig.
Voor het lijmen van houtverbindingen wordt veelal PVAC-lijm gebruikt om dat deze veruit de sterkste lijmverbinding oplevert. Naast PVAC lijm worden ook PU (Poly Urethaan) lijm en epoxy-lijmen gebruikt.
Heb je iets gelijmd dat vaak in de vaatwasser gaat? Geen probleem, de lijm is namelijk water- en vaatwasmachinebestendig.
Frencken Laklijm 750 gram flacon. De Frencken Laklijm is een transparante gebruiksklare lijm speciaal voor het verlijmen van diverse houtsoorten op gelakte ondergronden, melamine, PVC en andere kunststoffen. Deze lijm is geschikt voor toepassingen in de interieurbouw binnenshuis.
Over het algemeen kun je deze lijm verwijderen met warm water en een sponsje. De allerlaatste lijmresten kun je verwijderen met schuurpapier.
Grote namen in de wereld van universele lijm zijn Bison, Pattex en Pritt. Andere kwalitatieve merken zijn Velpon en Collall. Daarnaast zijn er ook budget opties verkrijgbaar, namelijk alleslijm van de Hema of Action.
Tips om lijmresten te verwijderen
Vul een plantenspuit met cola en spuit de lijmresten in. Laat de cola een tijd intrekken en probeer de resten daarna weg te schuren of te krabben. Maak de ondergrond goed droog. Gebruik kokend water om de resten te verwijderen.
Verzadig een wattenstaafje of wattenbolletje met ontsmettingsalcohol en wrijf zachtjes over de randen van de lijm om de hechting zachter te maken. Schraap de lijm weg met een schraper. Voor het verwijderen van hardnekkige smeltlijm, verwarm je het gebied met een föhn.