Wanneer je je alleen voelt, kom je in de buurt van eenzaamheid. Jouw behoefte aan gezelschap, samenzijn, vriendschap en het leven delen wordt niet vervuld. Ook de behoefte om te zorgen of ontzorgd te worden, wordt niet vervuld. Je kunt niet geven en je kunt niet ontvangen.
Als de dingen die jij doet voor jou geen betekenis hebben en je dus geen gevoel van zingeving geven, kan dat leiden tot psychische klachten. Denk een negatief zelfbeeld, bore-out, burn-out en depressie.
Leren genieten kan je doen door in het nu te denken, het verleden is namelijk al geweest en de toekomst moet nog komen. Leef dus in het nu en geniet van wat je nu meemaakt. Kijk wat vaker om je heen, geniet daarvan. Leer om de omgeving te ervaren, dus neem het echt waar en kijk wat je mooi of leuk vindt.
Sommige mensen herkennen zichzelf niet meer door een gebrek aan interesse. Ze voelen zich verdoofd en afgesneden van de wereld om zich heen. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld een teken zijn van een depressie.
De eerste en belangrijkste stap naar verbinding met jezelf is om te vertragen. Wanneer je vertraagd, word je je bewuster van wat je doet. Van wat er in jou speelt, hoe je je voelt en wat je nodig hebt. Het helpt je om meer stil te staan bij wat er in jou leeft.
Lichaamsbeweging is belangrijk, niet alleen voor je gezondheid, maar ook voor je algemene gevoel van geluk. Zelfs regelmatig wandelen in de frisse lucht heeft een positief effect op je geluksgevoel. Zodra je aan het sporten bent, wordt dit gevoel nog eens versterkt.
Iedereen krijgt van andere dingen energie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het lezen van een boek, een rondje hardlopen, Netflix kijken, een heerlijke maaltijd voor jezelf of vrienden maken, noem maar op. Door bewust tijd in je agenda in te plannen waarbij je een moment voor jezelf kiest, kun je jezelf weer opladen.
Kies de zin van je leven.
Existentialisme poneert dat ieder individu bevoegd is om zelf te kiezen wat de parameters zijn van zijn of haar bestaan. Ervoor kiezen om 'zelf' betekenis te geven aan je leven zonder de hulp van iemand anders, kan uiteindelijk helpen bij het oplossen van je existentiële crisis.
Een existentiële depressie kenmerkt zich volgens hen door angst en verdriet over de algemene toestand van de wereld, teleurstelling, het niet kunnen aansluiten op anderen vanwege afwijkende (intellectuele) behoeften, moraal, een gebrek aan zingeving en (existentiële) eenzaamheid.
“Wat is de zin van het leven?” eindigt als vraag vaak met antwoord “gelukkig leven”. Aristoteles zei het, meer dan 2000 jaar geleden: “Geluk is de zin en het doel van het leven, het gehele streven en einde van het menselijk bestaan.”
Eenzaamheid veroorzaakt gezondheidsrisico's
Eenzaamheid kan ook leiden tot depressie en een verhoogd risico op hartziekten en de ziekte van Alzheimer. Mensen die eenzaam zijn vertonen vaker ongezond gedrag: weinig bewegen, minder gezond eten en meer gebruik van verslavende middelen.
Als iemand die eenzaam is, een bekende ziet, wordt het beloningssysteem in de hersenen super actief, veel actiever dan bij mensen die niet eenzaam zijn. 'Dat geeft aan hoe groot de behoefte bij eenzame mensen is om een bekende te zien', zegt Erik Scherder, hoogleraar klinische neuropsychologie.
Onderzoek toont aan dat eenzaamheid fysieke uitwerking heeft: eenzaamheid kan, net als stress, een negatieve invloed hebben op het immuunsysteem. Met een lage weerstand ben je vatbaarder voor infecties. Ook kan eenzaamheid leiden tot depressie en een verhoogd risico op hartziekten en de ziekte van Alzheimer.
Zoek leuke dingen op en maak er tijd voor vrij. Skip desnoods één van je mobiele avonden. Ga mediteren, lezen, stappen, sporten, minimaliseren, creëer een positieve mindset in 1 minuut of pak iets op wat je al veel eerder had willen doen. Verhoog het aantal leuke dingen en je verhoogt je positieve energie.