Voor het wekelijkse reinigen van uw badkamertegels kunt u het best een speciaal schoonmaakmiddel gebruiken. Andere schoonmaakmiddelen laat vaak een laagje achter op de vloer wat vervolgens weer vuil aantrekt. Een voorbeeld van geschikt schoonmaakmiddel is HG Tegelreiniger, geschikt voor ongeglazuurde tegels.
Op matte (donkere) tegels in natte ruimtes komt na verloop van tijd vaak kalkaanslag voor. Met groene zeep en een anti-kras schuurspons kunt u de eerste kalkresten verwijderen. Laat opdrogen en spuit er met een plantenspuit schoonmaakazijn op. Haal er vervolgens nogmaals een spons overheen om alles goed te verdelen.
HMK R155 Zuurvrije Reiniger: Na verdunnen, aanbrengen op geglazuurde tegels met mop of een zachte spons. 10 tot 20 minuten laten intrekken, belangrijk is dat het niet opdroogt. Hierna opschrobben met borstel of pad. Vervolgens goed naspoelen met water tot alle R155 van het oppervlak is verwijderd.
Ongeglazuurde tegels hebben geen glazuurlaag. De tegels hebben een natuurlijke uitstraling zonder patroon. Hierdoor komen ze eenvoudiger over. De ongeglazuurde tegel kan compact zijn of poreus.
* Gebruik voor poreuze aardewerktegels liefst gedemineraliseerd water. * Vernevel eerst water met een plantenspuit en breng daarna pas het sop aan, dat vermindert het risico op vlekken.
Tegels hebben de eigenschap om mooi te kunnen glanzen. Maar na verloop van tijd kan de tegelglans afnemen en dof worden. Ond advies is om dan ammoniak te gebruiken. Door de tegels met ammoniak te behandelen, glanzen ze weer als nieuw.
Vul een emmer met 10 liter warm water en los hier 10 eetlepels vloeibare of zachte groene zeep in op. Gooi de emmer leeg over het terras en gebruik een harde borstel om de houten vlonder of tuintegels schoon te maken. Laat het een half uur intrekken. Spoel de tuintegels na met schoon water.
Voor keramische tegels biedt warm water voor de meeste vlekken en groenaanslag al een grote oplossing. Gebruik geen zure of agressieve middelen om groenaanslag te verwijderen. Dat is helemaal niet nodig en ook slecht voor het milieu. Vetvlekken verwijdert u het beste met een warm sopje en afwasmiddel.
Ook groene zeep wordt veelvuldig gebruikt om keramische tegels goed te reinigen.
Gebruik dan een spuitfles gevuld met een mix van schoonmaakazijn en water. Dit is hét wondermiddel tegen vuil en kalk in de badkamer. Spuit de voegen met het mengsel in en laat het ongeveer 30 minuten intrekken. Haal vervolgens een spons over de voegen heen en spoel het goed af met water.
Eens in de maand dweilen met Boenzeep kan al voldoende zijn om glans terug te brengen. De boenzeep voedt de steen, waardoor deze minder gevoelig wordt voor beschadigingen en dus slijtage. Ook wordt de kleur en structuur van de steen weer terug gehaald.
Je kunt de tegels weer laten glanzen door ze af te nemen met water waaraan een scheutje glansmiddel voor de vaatwasser is toegevoegd. Een andere manier om je tegels te laten glanzen is om ze in te smeren met shampoo. Even laten intrekken en dan met een natte doek nawrijven.
Meng azijn en water in een gelijke verhouding (50/50) door elkaar. Dit zure mengsel zal er voor zorgen dat de cementsluier verwijderd wordt. Wij adviseren echter wel om dit mengsel vooraf te testen op een steen die over is, aangezien het mengsel schadelijk kan zijn voor uw tegels.
Het klinkt misschien als een huis tuin en keuken trucje, maar het is zeker handig om uw keramische tegels schoonmaken temet schoonmaakazijn. Een doek, wat lauwwarm water en een scheutje schoonmaakazijn doen wonderen.
Vloertegels schoonmaken kun je het beste doen met een sopje van warm tot heet water, een beetje bleek en dopje allesreiniger. Allesreiniger geeft de tegels een beetje glans en maakt dat de ruimte lekker ruikt. De bleek reinigt de tegels en voegen. Als de vloer niet erg vies is, kun je de bleek achterwegen laten.
Tip 1: Regelmatig schoonmaken
Wij raden minimaal één keer per week aan. Afhankelijk van je levensstijl (of je huisdieren hebt, vaak bezoek over de vloer krijgt, schoenen in huis draagt of amper thuis bent) kun je zelf bepalen of nodig is of niet.
Azijnzuur schadelijk voor jouw terras
Dan raden wij af je terras schoon te maken met schoonmaakazijn en zelfs natuurazijn raden we af, omdat het nadelige gevolgen kan hebben op je bestrating. Azijnzuur breekt namelijk kalk af. In zowel natuursteen als beton zit veel kalk. Je maakt dus daadwerkelijk je tegels stuk.
Het zuur in azijn breekt de afwerking van een hardhouten vloer af, en zorgt ervoor dat de glans na verloop van tijd verdwijnt. En je hout wordt er dof van. Azijn en water trekken ook in de vloer, waardoor hout krom kan trekken én kan verkleuren. Dweilen met azijn is dus niet altijd een goed idee.
Gebruik lauw water met een paar druppeltjes Dreft, of een scheutje natuurazijn. Eens per maand mag je ook een klein beetje ammoniak aan t water toevoegen. En het allerbeste is om je vloer te dweilen met de voegen/naden mee.
HMK R159 Tegel- en sanitairreiniger van Moeller Stone Care is een speciaal reinigingsmiddel (concentraat). Voor sanitaire en natte ruimtes is HMK R159 het aangewezen product om kalkaanslag, vuil, urinesteen en lichte vervuiling van zeepresten te verwijderen. Ook zeer effectief voor het verwijderen van cementsluiers.
Een keramiek werkblad is gevoelig voor zuren, harde schuurmiddelen en agressieve chemische producten. Als er bijtende stoffen op terecht komen, is het zaak die zo snel mogelijk te verwijderen om blijvende schade te voorkomen.
Tuintegels schoonmaken met soda
Het gebruik van de hoge-druk-spuit is riskant. Daarmee beschadig je makkelijk de voegen en dan heb je na verloop van tijd dus een losliggend terras. Een ander nadeel is dat met de spuit de poriën van natuursteen groter kunnen worden. Het gevolg is dat het sneller weer vies wordt.
Driehoek Zeep is ook beter bekend als groene zeep. Dat komt door de kleur die Driehoek zeep oorspronkelijk had, maar het had net zo goed kunnen zijn vanwege het duurzame karakter van Driehoek....
Groene zeep wordt ook aangeduid als bruine zeep (vrij algemeen in Vlaanderen), als 'Goudzeep' (merk Tricel), of als Zachte Zeep (merk Driehoek).
Als handzeep
Gebruik groene zeep niet als alternatief voor handzeep. Als je echt intens vieze handen hebt, bijvoorbeeld van het klussen, dan kun je het gebruiken maar als reguliere handzeep is het middel te agressief. De ontvettende werking is slecht voor je huid bij frequent gebruik.