Rode gist rijst (xuezhikang of rode koji) is rijst die is gefermenteerd door de gist Monascus purpureus. Hierbij worden belangrijke bioactieve stoffen gevormd zoals monacolines (waarvan het merendeel monacoline K), sterolen, saponinen en isoflavonen en krijgt de rijst haar dieprode kleur.
Dit gistingsproces geeft de rijst zijn kenmerkende rode of paarse kleur. Het fermentatieproces kan enkele weken tot maanden duren, afhankelijk van de gewenste rijping en kleur. Tijdens het fermentatieproces produceert de gist verschillende bioactieve stoffen, waaronder monacolines. Monacoline K is de meest opvallende.
Zo is rode gist rijst erg populair als cholesterolverlagend supplement. Bovendien heeft rode gist rijst een gunstig effect op de triglyceridenspiegel, op lipoproteïnen en op CRP (C-reactive protein): allemaal belangrijke factoren om de kans op hart- en vaatziekten te verkleinen.
(26,79) Een dagdosis rode gist rijst bevat idealiter 10 mg monacoline K. (40) Helaas mogen rode gist rijst supplementen sinds juni 2022 niet meer dan 3 mg monacolinen per dagdosis bevatten omdat vanaf die dosis bijwerkingen zouden kunnen optreden zoals spierpijn.
Bijwerkingencentrum Lareb ontving 74 meldingen van bijwerkingen na gebruik van rode gist rijst. De klachten komen overeen met de bekenden bijwerkingen van statines. Gemeld zijn spierpijn, maag- en darmklachten.
Rode gist rijst kan complicaties opnemen bij ouderen boven de 70 jaar. Dit komt omdat het een hoog gehalte aan monacolinen bevat, dat kan interageren met andere medicijnen. Het is daarom altijd raadzaam eerst te overleggen met je arts voordat je het voedingssupplement neemt.
Veiligheid. Rode gist rijst is veilig in de geadviseerde dosering (zie gebruiksadviezen), ook bij langdurig gebruik.
Welke rode gist rijst is het beste? Een populair product is Lucovitaal Rode Gist Rijst Q10. Deze tabletten bevatten 10 mg monacolin K én 50 mg van het co-enzym Q10. Q10 is een natuurlijke stof die helpt bij het vrijmaken van energie in onze cellen.
Haver, peulvruchten en fruit die pectine bevatten (zoals citrusvruchten, appels en grapefruits) helpen om je cholesterol te verlagen. In je darmen gaan de pectinevezels een verbinding met gal aan. Daardoor worden er minder vetten door je lichaam opgenomen.
Statines zijn de eerste keuze voor artsen. Meestal wordt eerst simvastatine voorgeschreven. Het kan dat het cholesterol hiermee niet genoeg daalt. In dit geval kan de arts een hogere dosering of een sterker werkende statine voorschrijven.
Van alle statines geven pravastatine en fluvastatine de minste spierklachten.
Voedingssupplementen die rode gist rijst bevatten, verbeteren de bloedcirculatie. Er is geen interactie tussen het gebruik van statines en bloedverdunners. Raadpleeg om zeker te zijn toch even je huisarts als je de twee tegelijk gaat innemen.
Rode rijst
Alle belangrijke voedingsstoffen zoals mineralen, vitaminen en vezels zitten in de schil. Bovendien heeft rode rijst een hoog gehalte aan meervoudig onverzadigde vetzuren, de zogenaamde "goede vetten". Dit zou rode rijst ontstekingsremmend maken en het risico op kanker, hart- en vaatziekten verminderen.
Een verschil tussen rode gistrijsttabletten en -capsules is dat capsules soms hun vorm krijgen door de dierlijke stof gelatine. Deze vorm van rode gistrijst is daarom niet geschikt voor vegetariërs.
De resultaten van het onderzoek zijn duidelijk: personen met een slechte hydratatie hebben vaker een hoge bloeddruk, hoge cholesterol, hoge bloedsuikerspiegel én een groter risico op vroegtijdig overlijden.
In koffie zit het stofje cafestol dat het LDL-cholesterol verhoogt. Een teveel aan LDL-cholesterol in je bloed blijft plakken aan de binnenkant van je bloedvaten. Dat vergroot de kans op bijvoorbeeld een hartaanval of beroerte.
Bij voldoende magnesium regelt het lichaam de cholesterolspiegel zelf op geheel natuurlijke wijze.
Vrij snel na verlaging van het cholesterolgehalte (1-2 jaar) neemt het risico op hart- en vaatziekten af. Bij gelijktijdige verhoging van het HDL-cholesterol neemt het risico nog sneller af. Verlaging van het cholesterolgehalte stopt het proces van aderverkalking of kan het zelfs doen omkeren.
Over het algemeen geldt: hoe roder de tomaat, hoe meer lycopeen erin zit. De kleurstof lycopeen kan in de juiste concentratie onder andere bijdragen aan: Het beschermen van je lichaam tegen oxidatieve stress. Het verlagen van je LDL-cholesterol (het type cholesterol dat de kans op hart- en vaatziektes verhoogt)
kies voor magere vleessoorten en vleeswaren; kies voor halfvolle of magere melkproducten en magere kaas; beperk het gebruik van snacks zoals gefrituurde producten, slaatjes, chocolade en gebak. kies andere, vetarme bereidingsmethoden, bijvoorbeeld grillen in plaats van bakken.
Rode Gist Rijst is een door gist gefermenteerde rijstsoort (niet te verwarren met de rode rijst die je geserveerd krijgt in een Thais restaurant). Het is de gist die de rijst haar rode kleur geeft; door gewone rijst te laten fermenteren met de Monascus purpureus gist worden de rijstkorrels donkerrood.
Bij spierpijn tijdens statinegebruik doen artsen er goed aan om − naast inachtneming van de adviezen uit de NHG-Standaard − enkele weken geen statine voor te schrijven, de dosis te verlagen of een andere statine uit te proberen en ook duidelijk de suggestie mee te geven dat de spierpijn vanzelf verdwijnt.
SolMAG rode gist rijst met Q10 bevat belangrijke bio-actieve stoffen waaronder monacoline K. Van monacoline K is aangetoond dat het bijdraagt aan de instandhouding van normale LDL-cholesterolgehalten (slechte cholesterol) in het bloed. Wegens overtuigend bewijs is deze gezondheidsclaim goedgekeurd door de EFSA.