Wil je een rijpere gele kiwi en daardoor een nog zoetere smaak? Doe de gele kiwi's dan samen met peren, appels, sinaasappels of bananen in een papieren zak. Eetrijpe gele kiwi's kun je 2 dagen op de fruitschaal bewaren.Gele kiwi's blijven in de koelkast zeker nog 1 week goed.
Bewaren. Bewaar onrijpe kiwi's op de fruitschaal zodat ze kunnen narijpen. Rijpe kiwi's zijn enkele dagen houdbaar in de koelkast. Onrijpe kiwi's kun je in de koelkast wel 1-3 weken bewaren.
Kiwi invriezen kan, maar je moet wel alleen verse en rijpe kiwi's gebruiken om in te vriezen. De textuur kan door het invriezen wel ietwat veranderen, maar de vrucht is prima te gebruiken in smoothies, in ijs, en ga zo maar door.
Rijpe kiwi's kun je het beste in de koelkast bewaren. Zo blijven ze enkele dagen houdbaar. Heb je een kiwi gekocht die nog niet helemaal rijp is? Bewaar deze dan buiten de koelkast op de fruitschaal.
De kiwi gold barst van de vitamine C. Per kiwi (75 gram) bevat hij maar liefst 121 milligram vitamine C, dat is zelfs twee keer zo veel als zijn groene naamgenoot!
Zespri kiwi: de kampioen van vitamine C
Ze bevatten ook meer vitamine C dan sinaasappels, met 85,1 mg per 100 g. Dat betekent dat een Zespri kiwi per dag eten genoeg is voor de vereiste hoeveelheid vitamine C. De aanbevolen inname in Europa is 80 mg per dag.
Zespri Gold is wel zo'n vijfendertig procent duurder dan kiwi's, vooral omdat het productieproces veel arbeidsintensiever is. Zo worden de vruchten volledig met de hand geplukt. Dat geldt ook wel voor kiwi's, maar een Zespri Gold is veel kwetsbaarder en vereist een voorzichtiger behandeling.
Boordevol vitamines
Een kiwi is gezond, supergezond zelfs. Kiwi's zijn rijk aan vitamine C, B en E. Door de vele vitamine C draagt het eten van een kiwi bij aan een goede weerstand. Groene kiwi's bevatten zelfs meer vitamine C dan een sinaasappel of wel drie citroenen.
In de schil zitten de meeste vezels en vitaminen, maar dit is in vergelijking met de vrucht zelf weinig en daardoor zal het voor je gezondheid niet uitmaken of je een kiwi met of zonder schil eet.
Om te weten of een kiwi rijp is, moet je er zachtjes in knijpen. Als hij meegeeft bij lichte druk, is hij er helemaal klaar voor!
De Zespri SunGold kiwi is van nature rijk aan vitamine C, een voedingsstof die een heleboel voordelen heeft voor een gezonde huid.
Er zitten 50 kilocalorieën in 1 stuk (75 gram) kiwi, geel. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'kiwi, geel'?
Aanvoerlanden van de gele kiwi zijn onder andere Nieuw-Zeeland, Frankrijk en Italië. De gele kiwi is, in tegenstelling tot de groene kiwi, niet het hele jaar door verkrijgbaar. Van mei tot oktober worden gele kiwi's aangevoerd uit Nieuw-Zeeland, van november tot januari uit Frankrijk en Italië.
Houd ze fris
Je mag zeker niet vergeten dat je Zespri Green kiwi's tot twee weken na aankoop in de koelkast kunt bewaren. Als je ze langer wilt bewaren, kun je ze in het vriesvak leggen. Zo heb je altijd een verse kiwi bij de hand.
Een kiwi wordt niet slecht bij kamertemperatuur, maar blijft wel langer vers in de koelkast. Zeker als ze al rijp zijn, kan je ze 2 à 3 dagen langer laten meegaan door ze koel te bewaren. Schijfjes of een halve kiwi bewaren doe je ook met plasticfolie.
Het meeste fruit blijft het langst goed in de koelkast: zoals appels en peren (2-4 weken), perziken en nectarines (3-7 dagen), kiwi (1-3 weken), druiven (7 dagen) en aardbeien, aalbessen, bramen, bosbessen, cranberries, frambozen, kersen en kruisbessen (1-3 dagen).
En ja, zelfs de kiwi zou met schil gegeten kunnen worden. Tip: kies dan eerst eens voor een goudgele kiwi; deze hebben amper haartjes, wel zo fijn! Echter is het natuurlijk zo dat er ook goede voedingsstoffen in de binnenkant van het fruit of de groente zitten.
Uitlepelen. De meest voorkomende manier van een kiwi eten is deze: de kiwi doormidden snijden, en het vruchtvlees er vervolgens uitscheppen. Handig, want je hebt geen bakje nodig, je eet de kiwi zo uit z'n schilletje.
Kiwi's verschillen niet alleen in prijs en kleur, maar ook in structuur en smaak. Gele kiwi's zijn erg zoet en de schil is minder ruw. Groene kiwi's zijn een stuk zuurder en we kennen allemaal wel de kleine haartjes op de schil. En dan heb je natuurlijk het verschil in prijs.
Kiwi's bevatten veel kalium, een mineraal dat zorgt voor een juiste vochtbalans en een gezonde bloeddruk. Tegenwoordig bevat veel voedsel een hoog natriumgehalte, hierdoor kampen veel mensen met een hoge bloeddruk. Het regelmatig eten van een kiwi's kan dit risico verkleinen.
Een hoop mensen weten wel dat de kiwi nog net iets meer vitamine C heeft dan een sinaasappel (per 100 gram). Toch redt de kiwi het niet om het goede antwoord te zijn. Een kiwi bevat 79 mg vitamine C per 100 gram. Let wel, dat is dus grofweg nog steeds 55% meer vergeleken bij een sinaasappel.
Nooit doen: yoghurt en vers fruit mengen
Yoghurt en verse kiwi of ananas. Combinaties die je beter niet kunt maken. Natuurlijk zijn ze allemaal gezond maar eenmaal gemengd met elkaar kan je ze niet lang laten staan. Na een tijdje gaat de yoghurt schiften en ontstaat een bittere smaak.
Kiwi's zijn groene wondertjes. Ze zitten niet alleen bomvol vitamine C, maar hebben ook een licht-laxerende werking waardoor ze dat onaangename, opgeblazen gevoel in je buik kunnen helpen verminderen.
Klinische studies hebben aangetoond dat Zespri Green kiwi's constipatie verlichten en de frequentie van de stoelgang verhogen2,3. Dit komt omdat ze veel vezels bevatten en over unieke eigenschappen beschikken dankzij hun samenstelling van niet-oplosbare en oplosbare vezels die tegelijkertijd samenwerken.
De gele kiwi wordt ook wel de kiwi sungold genoemd. De gele kiwi is lichter van kleur, heeft een gladdere buitenkant en is zoet en zacht van smaak. De groene kiwi is een stuk zuurder.