Zuidwestenwind. Zuidwestenwinden zijn warmer dan westenwinden en de lucht wordt aangevoerd vanaf zee. Door de hogere temperatuur kan de lucht meer waterdamp bevatten, waardoor buien vaak talrijker en steviger zijn.
In de herfst en winter is de lucht boven zee warmer dan boven land en in de lente en zomer is de lucht boven land juist warmer. Westenwinden voeren in de herfst/winter zachte, vochtige lucht aan en in de lente/zomer tamelijk koude, vochtige lucht.
Een oostenwind bezorgt ons 's zomers dus heel warme landlucht. Diezelfde oostenwind waait 's winters ijskoude landlucht naar onze streken. Samengevat: de luchtsoort (van over zee of van over land) in combinatie met het seizoen is dikwijls belangrijker dan het aantal uren zonneschijn, als je de temperatuur wil kennen.
Zuidwestenwind domineert, behalve in het voorjaar
In de herfst- en wintermaanden waait de wind zo'n 30% van de dagen uit het zuidwesten. In het voorjaar is te zien dat de windrichtingen noord en noordoost bijna net zo vaak voorkomen als de zuidwestenwinden.
Gemiddeld genomen komt de wind bijna 50% van de tijd uit het westen tot zuiden. Als de wind meer uit het oosten of noorden zou komen, zou ons weer er veel anders uit zien. Rond de evenaar schijnt de zon recht op het aardoppervlak en wordt het aardoppervlak het meest opgewarmd.
Over het algemeen geldt dat werken vanaf windkracht 6 gevaarlijk wordt. Dan mogen werknemers niet meer werken op rolsteigers, hangsteigers, werkbakken en hoogwerkers en geen ladders meer gebruiken. Ook gelden beperkingen voor werken met hijskranen en werken op stabiele werkplaatsen zoals daken van tanks en schepen.
Op Barrow Island, een eiland bij het noordwesten van Australië, werd de meest krachtige windstoot ooit ter wereld gemeten. Op 10 april 1996 trok de tropische cycloon Olivia over het eiland en haalde de wind uit naar een bizarre 408 km/uur.
Bereikt een windvlaag een snelheid van minstens 50 kilometer per uur, dan is er sprake van een windstoot. Zodra de windstoten snelheden van boven de 75 kilometer per uur bereiken, dan volgt er een waarschuwing voor zware windstoten.
Winderosie is mogelijk 10-100 maal effectiever dan tot nu toe werd gedacht. Onderzoekers kwamen tot deze conclusie na bestudering van zogenaamde 'yardangs' in China.
Tijdens een periode met oostenwind in de zomer dat het stabiele en warme weer vaak langere tijd aanhoudt - soms zelfs wekenlang. Een oostenwind bij ons duidt op de aanwezigheid van een niet zelden standvastig hogedrukgebied boven Noord- of Noordoost-Europa.
Twee keer zoveel koude noordenwind
Tussen 1961-2021 was dit het geval op ruim 25% van de aprildagen. Dit jaar was uitzonderlijk met meer dan 50% van zulke dagen. De warme (zuid)oostelijke windrichtingen kwamen dit jaar vrijwel niet aan bod.
Nederland heeft een gematigd zeeklimaat en dat heeft een reden. De wind komt bij ons vaak uit het zuidwesten en blaast dan milde lucht vanaf de Noordzee over ons land.
Hoewel de herfst de reputatie lijkt te hebben dat het regelmatig waait, liggen de gemiddelde windsnelheden het hoogst in de wintermaanden. De kans op storm is in Nederland het hoogst in de maanden december en januari. Ook de maanden februari en maart kennen redelijk hoge windsnelheden.
Waar komt de wind vandaan? Wind is niets anders dan lucht die zich verplaatst. De luchtdeeltjes reageren in feite op drukverschillen. Ze stromen in principe van een hogedrukgebied (een "berg met lucht") naar een lagedrukgebied, in een poging om ongelijkmatigheden op te heffen.
Het is de zon, de motor van het weer, die dit mechanisme op gang brengt. De zon zal de luchtlagen verwarmen. Omdat warme lucht stijgt, ontstaat er bij het aardoppervlak een soort vacuum dat onmiddellijk wordt aangevuld door lucht die toeschiet uit de omgeving.
Hard, harde wind: Matig grote golven, wit schuim begint te strepen in de richting van de wind. Lastig tegen wind inlopen. Stormachtig: Grote golven, kammen beginnen te breken, kleine takken breken af, moeilijk voortbewegen tegen de wind.
Wat is storm? Windkracht 9 of meer op de schaal van Beaufort, dat noemen we storm. Vooral de windstoten kunnen je verrassen in het verkeer. Windstoten van 100 km/h of meer zijn denkbaar, en die voel je heel goed in je auto.
Let op bij grote plassen
Omdat storm vaak samengaat met flinke hoosbuien, loopt u risico op aquaplaning. Dat ontstaat als volgt: u rijdt met de auto door een laagje water dat op de weg ligt. Door de snelheid wordt het water aan de voorkant tussen de band en het wegdek omhooggeduwd.
Rijden in storm: let op regen
Tijdens een storm regent het vaak ook en soms komt het hemelwater met bakken naar beneden. Zorg er dan voor dat je goed zicht houdt en ook hier weer: pas de snelheid aan en houd afstand. Bij veel water op de weg moet je ook rekening houden met slecht zicht door opspattend water.
Storm Eunice raast over ons land en veroorzaakt op grote schaal zware windstoten van 100-120 km/uur en in het noorden van 110-140 km/uur. In het zuiden, midden en oosten begint de storm in de tweede helft van de avond te luwen. Tijdens buien treden soms nog wel zeer zware windstoten op van meer dan 100 km/uur.
Warme zomer en langetermijnvoorspellingen
Volgens de onderzoekers is de kans op een hete zomer in 2022 ruim 70%. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift 'nature'. Eerder voorspelden dezelfde meteorologen al de extreem warme zomer van 2018, 2019 en 2020.
Tijdens de storm van 6 november 1921 werd de zwaarste windstoot van de afgelopen eeuw gemeten: de wind bereikte een snelheid van 162 kilometer per uur in Hoek van Holland.