Wat is de meest geschikte vloer voor in een sauna? Wij adviseren u een gladde niet poreuze vloer zoals tegels, vinyl of zelfs laminaat. Kortom een vloer die eenvoudig te reinigen is. De vloer hoeft niet hittebestendig te zijn.
Dit is afhankelijk van de kwaliteit van de toegepaste materialen, constructie van de sauna en intensiteit van gebruik. Uit ervaring weten wij dat onze sauna's bij particulier gebruik met gemak ca. 20-25 jaar mee kunnen. Indien een sauna intensiever gebruikt wordt zal dit korter zijn.
Alléén glaswol, Ecose en steenwol kunnen hoge saunatemperaturen goed weerstaan. Als dampremmer in een sauna altijd en alleen een aluminiumfolie toepassen, alle andere dampremmers zullen door de hoge temperaturen niet lang werken en ontstaat er een damplek, met schade door condens tot gevolg.
Wat is de meest geschikte vloer voor in een sauna? Wij adviseren i.v.m. hygiëne een gladde niet poreuze vloer te gebruiken, zoals tegels, vinyl of zelfs laminaat. Kortom: een vloer die eenvoudig te reinigen is. Deze hoeft niet hittebestendig te zijn.
Zo'n kleine sauna moet niet hoger dan 230 cm zijn, omdat de warmte anders naar boven verdwijnt. Ideaal is als de ruimte waar je de sauna plaatst, ook plaats biedt voor omkleden en uitrusten. De vrije ruimte moet minstens 220 cm zijn: tussen saunacabine en plafond moet minstens 10 cm lucht aanwezig zijn.
Een infrarood sauna gebruikt gemiddeld zo'n 415 kWh per jaar. Dat komt neer op zo'n €80 euro extra per jaar.
De meest geschikte houtsoorten hiervoor zijn: Nordisch Fichte, Abachi, Red Cedar en Hemlock. Vooral met temperaturen tot 110 graden Celsius is het goed om te kijken naar de keuze voor een houtsoort.
De beste optie waar je momenteel voor kunt kiezen is de Ivar 2 Spectrum Infraroodcabine. Deze sauna is voorzien van infrarood stralers: deze zorgen ervoor dat je met knie of rugklachten sneller verlichting merkt.
Voor een sauna geldt ook altijd dat er een goede ventilatie nodig is, om eventueel vocht te kunnen afvoeren uit de ruimte. De hoeveelheid vocht is afhankelijk van de hoeveelheid water men op de kachel gooit. Daanaast zorgen biokachels voor meer vocht in de ruimte, welke moet worden afgevoerd.
De ventilatie van de sauna zorgt voor een betere luchtkwaliteit en voor een betere verdeling van de warmte binnen de ruimte. De plaatsing van een rooster onder de kachel en een rooster schuin tegenover de kachel juist onder de bovenbank geeft een goed ventilerend effect.
PIR/PUR-isolatieplaten
Daarom zijn PIR-isolatieplaten het beste materiaal om je vloer mee te isoleren. Ze zijn dun, licht en zeer duurzaam. Hierdoor spaar je snel een aantal centimeters uit en zijn deze isolatieplaten makkelijk om te plaatsen. PUR-platen worden alsmaar meer vervangen voor PIR-platen.
De normale hoogte van een bank ligt tussen de 40 a 45 cm, zo ook tussen de boven- en onderbank. Het moge duidelijk zijn dat de temperatuur bij het plafond hoger is dan aan de grond. Banken op verschillende hoogte geven het voordeel dat u kunt kiezen welke temperatuur u het fijnst vindt.
In een dampopen constructie is een dampremmende folie niet nodig. Het vocht van binnen wordt door de constructie heen afgevoerd en afgegeven aan de buitenlucht.
Voor de optimale werking van je saunakachel moet je elke twee jaar de saunastenen vervangen. Als je dat niet doet, blijft er meer gruis achter in de kachel en vormen de stenen één geheel. Hierdoor verloopt de ventilatie tussen de stenen niet meer vlot. Daarnaast nemend de stenen in de loop der tijd minder de warmte op.
De ideale sauna temperatuur ligt zo rond de 90 graden Celsius. Dit is een temperatuur die prima te verdragen is, als de luchtvochtigheid laag is. In een droge sauna ligt de luchtvochtigheid rond de 15%.
Medisch gezien is iedere dag een sauna bezoeken mogelijk, maar dat is zeker ook afhankelijk van de tijd die u hiervoor te besteden heeft. Onderzoekers van de Finse universiteit van Turku geven aan dat het wijsheid is om twee keer per week een sauna te bezoeken, zeker als u extra weerstand wilt opbouwen.
Een traditionele Finse sauna of een barrelsauna worden opgewarmd met een elektrische kachel of een houtkachel. Beide kachels hebben ongeveer 25 minuten nodig om op te warmen. Dit is natuurlijk wel weer afhankelijk van de gewenste aanvangswarmte en de grootte van de sauna.
Een sauna kan je in nagenoeg iedere ruimte plaatsen, mits de ruimte voldoende geventileerd is. Het meest comfortabel is een kamer waar je een raam kan openen zodat je tussen de saunabeurten door kan afkoelen.
Om een ruwe schatting te geven, weegt een sauna van 2 meter minder dan 1 ton, een sauna van 3 meter – ongeveer 1,5 ton, een sauna van 4 meter – ongeveer 2 ton en een sauna van 5 meter – ongeveer 2,5 ton.
Een elektrische saunakachel moet altijd aangesloten worden op krachtstroom. Krachtstroom is net iets anders dan gewoon stroom (230V). Bij krachtstroom ligt dat met 400V een stuk hoger. Bij 'normale stroom' wordt de elektriciteit door twee draden geleverd.
Door de directe warmte is een infrarood cabine zeer geschikt bij gebruik voor mensen welke last hebben van spier- en gewrichtpijnen zoals reuma en artrose. De hoge temperatuur van de traditionele sauna zorgt ervoor dat deze beter geschikt voor het ontspannen in de sauna.
Blokhuis Speciaalbouw heeft voor de bouw van haar sauna's gekozen voor zowel lariks als douglas hout. Zowel lariks als douglas behoren tot de duurzame naaldhoutsoorten. Ze hebben tevens als groot voordeel dat ze geen open harsgangen kennen, waardoor het hars bij hoge temperaturen niet langs de wanden lekt.
Want alleen hout is in staat is om de warmte tijdens de opwarmingsfase gelijkmatig op te nemen, en deze tijdens het baden ook weer gelijkmatig uit te stralen. Daarnaast neemt hout de door het opgieten ontstane luchtvochtigheid, snel op en zorgt er bij een luchttemperatuur van 90 °C voor dat deze onder de 10% blijft.
Tsuga canadensis, ook bekend als Canadese hemlock of oostelijke hemlock, is een naaldboom van de dennenfamilie. Hij groeit in het oostelijke deel van Noord-Amerika. Het hout van de hemlock is zacht, met een grove nerf en een lichtgele kleur.