De kruidigheid is echter goed voor het lichaam omdat het helpt bij het wegspoelen van gifstoffen en zo het lichaam reinigt. In het algemeen wordt de Cajun keuken als heel gezond beschouwd, ook vanwege de kruiding.
Met Cajun wordt het deel van de bevolking van de Amerikaanse staat Louisiana bedoeld dat oorspronkelijk uit Acadië (Canada) afkomstig is. Het gebied in Louisiana waar de meeste cajuns wonen, noemt men de Cajun Triangle, die grofweg loopt tussen New Orleans, Lake Charles en Alexandria.
Als je van goed pittig houdt, dan ben je vast wel bekend met cajunkruiden. Cajunkruiden geven jouw gerechten extra kick met de pittige en kruidige smakencombinatie. Cajun is een kruidenmix die tevens lang goed blijft. Het wordt vooral gebruikt bij vleesgerechten maar past ook prima bij groentes en in sauzen.
Over het algemeen geldt dat gedroogde kruiden mee moeten koken om de smaak af te kunnen geven, verse kruiden moeten juist niet meekoken. Uitzonderingen daarop zijn o.a. venkel, dille, rozemarijn en laurier. Gedroogde kruiden zijn vaak sterker, dus moet je daar minder van nemen.
Een origineel cajun kruidenmengsel bevat in ieder geval scherpe paprikapoeder, knoflook, ui, veel cayennepeper en ook zwarte peper. Maar iedere Cajun kok doet daar zijn eigen favoriete kruiden en specerijen bij. Er wordt veel gebruik gemaakt van kruiden uit de Franse/Provençaalse keuken.
De gumbo cajun melange van Apollo is een typische Amerikaanse mix voor een heerlijke stoofpot met kip en/of chorizo. Dient als heerlijke smaakmaker bij deze gerechten.
De cajun kruiden komen uit Louisiana en wel uit de keuken van Frans-Canadese afstammelingen die halverwege de 18e van uit Acadië in Canada neerstreken in Louisiana. Sinds begin 17e eeuw was Acadië (in het huidige Canada) een Franse kolonie, waar veel Fransen kwamen wonen.
Een van de bekendste Cajun-gerechten is Jambalaya. De Cajun-keuken is vrij pittig en gebruikt veel kruiden. Een typisch 'standaard cajun' - kruidenmengsel bevat in elk geval paprikapoeder (scherp), knoflook, ui, cayennepeper (veel !) en zwarte peper.
Het is scherper dan paprikapoeder, maar ook weer minder scherp dan sommige pepers. Alleen cayennepepers worden hiervoor gebruikt. Sommige vinden de smaak bijzonder scherp, andere vinden het maar flauw van smaak. Scherpte in eten is erg afhankelijk van persoonlijke voorkeur en smaak.
Cayenne zorgt voor een betere spijsvertering. Cayennepeper is een natuurlijke pijnstiller en kan helpen tegen o.a. hoofdpijn en spierpijn. Cayennepeper bevat vitamine B, C, E en K en daarnaast ook minerale zoals calcium, mangaan, kalium en ijzer. Cayennepeper is ontstekingsremmend.
- Van 0 tot 2: de chilipeper wordt als zacht beschouwd, genre paprika. - Van 3 tot 5: hij wordt als gemiddeld pikant beschouwd. Hieronder ressorteert bijvoorbeeld de piment d'Espelette. - Van 6 tot 8: men spreekt al van een pikante chilipeper, zoals bijvoorbeeld pili-pili.
Pili-pili is een mengsel van sterk wisselende samenstelling, waarin vaak zowel cayenne-peper als gewone paprika (C. officinalis).
Harde en zachte stelen
De zachte stelen zijn allemaal eetbaar. Ze hebben dezelfde smaak als de blaadjes van het kruid. Kruiden met een zachte, eetbare, steel zijn bijvoorbeeld bieslook, dille, peterselie, basilicum en koriander.
Lavas is een veelzijdige smaakmaker. De verse bladeren verfijnen soepen, sauzen of salades. Het maggikruid kan een waardevolle bijdrage leveren aan een gezond (plantaardig) dieet, omdat door de intense kruidenkracht je veel minder of zelfs helemaal geen zout hoeft te gebruiken om het gerecht op smaak te brengen.
1. Kaneel. Diverse wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat kaneel indirect helpt bij het verliezen van lichaamsvet. In die onderzoeken bleek dat mensen die ongeveer 6 gram kaneel per dag namen een lagere bloedsuikerspiegel hadden en minder insuline aanmaakten.
Bij verse basilicum bestaat bij meekoken echter het gevaar dat deze zijn smaak verliest, deze moet dus pas op het laatste moment worden toegevoegd. Verse blaadjes basilicum kun je het makkelijkste in kleine stukjes snijden door eerst de blaadjes bij elkaar te doen en op te rollen.
Santa Maria | Kruiden | Peper | Mix | 41 gr | Delhaize.
Kruid je fajitas, taco,s, burrito's, enchilladas met deze heerlijke kruiden mix. Maar maak vooral ook Mexicaanse aardappeltjes uit de oven met deze mix. Eigenlijk zou je ze voor alles wat Mexicaans is kunnen gebruiken. Voeg wat kruidenmix toe aan olie en je hebt een Mexicaanse marinade.