Gebruik lauwwarm water om het grootste deel van je make-up en het vuil op je gezicht te verwijderen. Gebruik vervolgens een make-up remover die jij fijn vindt en die het beste bij jouw huidtype past. Afhankelijk van je voorkeur kan je gebruik maken van een lotion of een reinigingsmelk.
Blaas allereerst zoveel mogelijk poeder foundation van je mooie blouseje af. Meng vervolgens witte wijnazijn met water in een glas. Laat wat druppels op de vlek vallen, en verwijder de foundation - met behulp van bijvoorbeeld een oude tandenborstel - voorzichtig uit de kleding. Let op dat je de kleding niet beschadigd.
Niet wrijven maar deppen
Breng liever eerst make-up remover aan met een watje en houd dit watje 20 seconden tegen de huid. De make-up wordt losgeweekt, zodat je niet hoeft te wrijven. Met deppende bewegingen kun je de make-up gemakkelijk weghalen. Deze techniek kun je ook toepassen voor het verwijderen van mascara.
Bevochtig voor elk oog een doekje met make-upremover. Druk met het doekje enkele seconden voorzichtig op de oogleden en beweeg het langzaam van boven naar onder en van binnen naar buiten. Begin zeker niet te wrijven of te schrobben, dat irriteert de gevoelige huid rond je ogen alleen maar.
Micellair water is geschikt als snelle reiniger. Het verwijdert oogmake-up en vuiltjes van de huid oppervlakkig. Echter is het verstandig om regelmatig een reinigingsmelk, reinigingsgel of reinigingsolie te gebruiken, voor een grondigere reiniging van de huid.
Het gevaar van micellair water
In de vloeibare basis zitten 'vuillokkers' die je micellen noemt, ze trekken onzuiverheden uit je huid. “Het probleem is niet het micellaire water zélf, wel dat-ie op je huid blijft omdat het meestal leave-on formules zijn.”
Een ontschminker zal je helpen om de onzuiverheden en vuiligheid op je huidoppervlak te verwijderen. Het overslaan van deze stap kan dan ook leiden tot huidirritatie en zelfs tot vroegtijdige huidveroudering.
Het is altijd aan te raden om de huid te ontschminken alvorens je de huid gaat reinigen. Om te ontschminken gebruik je best een melk, olie, micellair water, mousse of een gel of gewoon doekjes.
Micellair water verwijdert overtollig talg en vuil van je huid, zonder dat je er extra water bij nodig hebt. Daarna voelt je huid heerlijk zacht en schoon aan. Het reinigingswater bevat micellen, kleine deeltjes die bestaan uit olie. Deze deeltjes trekken zowel olie en vet aan (zoals talg en vuil), als water.
Ga voor een loose powder, je hebt namelijk de oneffenheden en rode plekjes al bedekt met de foundation. Een poeder na foundation is echt alleen nog maar nodig voor de finishing touch! En zorgt er zo ook voor dat je foundation langer en beter blijft zitten.
Als je dagelijks alleen maar een lichte BB cream of een beetje concealer op de probleemzones draagt, is een micellar cleanser of cleansing water genoeg om je make-up eraf te halen.
Bereid je huid eerst goed voor
Dit betekent: hydrateer je huid goed en gebruik een primer. De foundation hecht zich aan de primer, waardoor je geen vlekken krijgt gedurende de dag.
Als je ook nog make-up op hebt gehad, dan kan je huid geïrriteerd raken. Daarom is het zo belangrijk om elke avond je gezicht grondig te reinigen en make-up te verwijderen met make-up remover. Op die manier voorkom je onzuiverheden en het vroegtijdig verouderen van je huid.
Oorspronkelijk werd de werking van ossengal ontdekt door een apotheker. Gal in je lichaam breekt vet af waardoor je eten makkelijker verteert. Ossengalzeep heeft een gelijkaardige werking op vlekken in textiel. Het is een natuurlijk middel en bovendien biologisch afbreekbaar.
Je brengt je foundation met het verkeerde gereedschap aan
De natuurlijke haartjes van die kwast neemt het poeder beter op. Make-upsponzen zoals de Beauty Blender, zorgen voor een huid zonder strepen of vlekken. Je kunt ook een (schone) vinger gebruiken om hetzelfde effect te creëren.
De Unlimited Waterproof Mascara van L'Oréal Paris is gemakkelijk te verwijderen met warm water terwijl deze koud water zoals regenbuien weerstaat. Met het flexibele borsteltje worden nu zelfs de meest moeilijke hoekjes en kleinste wimpers bereikt. De waterproof formule blijft tot 48 uur zitten.
Waterproof mascara kun je niet met een gewone cleanser verwijderen. Om de substantie af te breken heb je namelijk olie nodig. Je kunt hiervoor een pure olie gebruiken zoals bijvoorbeeld kokosolie of babyolie, alleen zitten daar wel wat risico's aan.
Kies altijd een speciale reiniger voor waterproof make-up, zoals ICI PARIS XL Oogmake-Upremover of Biotherm Biocils Waterproof Oogmake-Up Remover. Doordrenk twee wattenschijfjes met de remover, leg die op je gesloten ogen en laat ze even liggen. De reiniger krijgt zo de tijd om de make-up los te weken.
Daarnaast duwen de doekjes ook een groot deel van de make-up in de huid, in plaats van het eraf te halen. Jeuk rond de ogen, op het gezicht en vervelende uitslag: het zijn allerlei kwaaltjes die kunnen optreden door dagelijks gebruik van de doekjes. De grote boosdoener: conserveringsmiddelen.
Reinigingsdoekjes gebruiken
Ze zijn niet vriendelijk voor je huid, omdat ze bestanddelen als conserveringsmiddelen, oplosmiddelen en vaak ook alcohol gebruiken. Deze stoffen zorgen voor uitdroging en huidirritatie.
Micellair reinigingswater is net als een tonic in staat om de poriën grondig te zuiveren. Maar waar een tonic vaak als component alcohol bevat en de huid kan uitdrogen, doet micellair water dit niet.
Maar er zit zeker een verschil tussen een toner en micellaire reiniging. Ze dienen namelijk allebei een hele ander doel een toner is namelijk een verzorgend product voor de huid en micellair water een reinigend product.