Dopluis herken je gemakkelijk aan de gelige 'dopjes' aan de boven- en onderkant van het blad. Deze dopjes kun je heel gemakkelijk van het blad afvegen. Ook scheiden ze honingdauw af, dat is een plakkerige substantie waar de bladeren van gaan glimmen. Niets doen lost niets op, want dopluis gaat meestal niet vanzelf weg.
Dopluis kom je vooral tegen op planten die te warm overwinteren. Je herkent dopluis aan de gelige dopjes op zowel de boven- als de onderkant van het blad. Dopluizen zetten vaak honingdauw af: een plakkerige, glimmende substantie. Je kunt ze voorkomen door de planten nét vorstvrij te zetten.
Bestrijding van dopluis
Zo kan je ze bestrijden met spiritus, groene zeep, knoflook, koude koffie en ga zo nog maar even door. De makkelijkste manier is om de plant zo'n 15 minuten onder water te zetten. Zo kan je de gehele plaag in een keer verwijderen. Bekijk wel of jouw plant hier tegen kan!
Vaak zijn ze gecentreerd rondom de nerf van het blad aan de onderkant van het blad. Ook komen ze voor aan de bovenzijde van het blad. De verspreiding van dopluis geschiet door insecten, vogels en de wind. Bij kamerplanten gebeurt verspreiding vaak door contact met huisdieren of kledingstukken.
De honingdauw verschimmeld en is te herkennen als een zwarte roetachtige laag op de bladeren. Dit staat bekend als roetdauwschimmel. In Nederland zie je roetdauw vaak op lindenbomen, klimop en in fruitbomen.
In principe is honingdauw niet schadelijk voor een plant, maar het heeft wel negatieve effecten. Zo belemmert het de fotosynthese, wat kan zorgen voor groeiremming. Maar het grootste probleem met honingdauw is dat het een goede voedingsbodem vormt voor schimmels, met name de schimmel roetdauw.
Vaak is het honingdauw, een plakkerig goedje afkomstig van blad- en schildluizen in de bomen. Meestal is honingdauw eenvoudig te verwijderen met lauwwarm water, een milieuvriendelijke autoshampoo, een microfiber doekje of een oude theedoek.
De dopluis zuigt de voedingsstoffen van jouw planten op, waardoor de bladeren geel worden en kunnen uitvallen. De Dopluis vind je terug op de bladeren, maar ook op de stam en zelfs op de wortelkluit van jouw plant. Vooral bij de Ficus, Orchidee en diverse palmsoorten komt de Dopluis vaak voor.
Zorg er daarom voor dat je planten nét vorstvrij staan in de winter. Luis kan namelijk niet tegen kou.
Sommige van deze schildluizen hebben een glad schild, die meestal zwart, bruin of beige gekleurd is, terwijl andere schildluizen een pluizig wit schild hebben. Naast dat de schilden van de verschillende schildluizen van kleur en structuur kunnen verschillen, komen schildluizen ook in verschillende grote voor.
De schildluis verspreidt zich door insecten, vogels en de wind. Wat betreft de huiskamer is verspreiding mogelijk door tocht, huisdieren of contact met kleding. Schildluis komt het meest voor in een ruimte met droge lucht. Een minder vitale plant is een ideale ondergrond voor deze luis.
In de meeste gevallen hebben alleen de mannelijke schildluizen vleugels om zich van plant naar plant te verplaatsen. Vrouwelijke schildluizen zijn echter permanent aan de plant vastgehecht, vaak aan jonge scheuten of onder de bladeren, waar ze ook hun eieren leggen.
Wolluis kun je bestrijden met alledaagse middelen zoals spiritus, azijn, afwasmiddel zoals Dreft en zelfs gewoon met water. Ook heel effectief: biologische insectenspray en neemolie. Natuurlijk zijn er ook chemische middelen beschikbaar om wolluis te bestrijden, maar we raden dit sterk af.
Spiritus zeep
Bestrijd spint door de plant te bespuiten met een mengsel van water, groene zeep en spiritus. De verhouding tot het water is 2 procent groene zeep en 1 procent spiritus. Het is verstandig om dit vooral in de avonduren te doen, dan komen vaak de eitjes uit en vergiftig je gelijk de jongste beestjes.
Honingdauw is een heldere nectar-achtige vloeistof die wordt afgegeven door veel soorten blad- en schildluizen, witte vliegen en de schimmel moederkoorn. Deze zuigen plantensappen op maar verbruiken niet alle suikers waarna deze in vloeibare vorm worden afgegeven.
Wolluizen zijn hele kleine insecten van 3 tot 6 millimeter groot. Je herkent ze vaak aan de witte, melige afscheiding die ze achterlaten op planten. Hierin leggen de beestjes dan hun eitjes, waardoor de bladeren van je planten vergelen, bloemen afsterven en er schimmel ontstaat.
De wolluis is niet schadelijk voor de mensen gezondheid. Welke planten zijn gevoelig? De wolluis is niet kieskeurig en kan op alle kamerplanten worden aangetroffen, er zijn echter enkele categorieën extra gevoelig.
spiritus
Mix spiritus zeep en water. Houd de volgende verhoudingen aan: 10 ml zachte zeep, 10 ml brandspiritus, 0.5 liter water. Spuit dit over de planten waar zich de wolluis bevindt. Herhaal de behandeling dagelijks net zolang dat de wolluis verdwenen is.
Bladluis is te herkennen als een kleverige schimmel die aan de onderkant van bladeren voorkomt. Dit zorgt ervoor dat planten en bloemen niet goed meer kunnen uitkomen en dat is natuurlijk erg zonde.
Waar komt de trips vandaan? Tripsen komen je huis binnen via je kleding of de wind. Zoals gezegd is de trips niet kieskeurig, dus al je kamerplanten lopen gevaar. Wel heeft de trips het vooral naar zijn zin bij warme temperaturen en een lage luchtvochtigheid.
We hebben meestal last van honingdauw van half mei tot en met eind september. Het verschijnsel is nogal weersafhankelijk. Vooral bij hoge temperaturen is de voortplantingssnelheid van de bladluizen enorm en de overlast daarmee in de regel groot. Veel mensen denken dat honingdauw alleen voorkomt in lindebomen.
Je hebt ze in allerlei kleuren, van bijna wit tot groen, tot paars en zwart. Het lijf van een bladluis is zacht, vijf tot zeven millimeter lang, en heeft de vorm van een mango. Bladluizen zitten bijna altijd bij een ader van je plant, vaak in de meest verse delen van de plant: nieuw blad en nieuwe stengels.
Afwasmiddel is totaal niet giftig voor de plant noch voor de mens maar wel voor de bladluis. Vul een verstuiver met water en doe er een scheut afwasmiddel bij. Kies daarbij wel voor een natuurlijk afwasmiddel.
Let op: heeft jouw plant last van witte beestjes die een soort wollige substantie achterlaten? Dan gaat het waarschijnlijk om wolluis. Op de achterkant van het lijf zitten vaak twee uitsteeksels, als een soort omgekeerde voelsprieten. In de herfst kunnen sommige bladluis mannetjes vleugels krijgen.