Polen. EU-lidstaat sinds 2004, lid van de Schengenzone sinds 2007 en meer over de rol van Polen in de EU.
En de Schengenlanden IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland zijn geen lid van de EU.
23 van de 27 lidstaten van de Europese Unie: België, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal (inclusief Madeira en de Azoren), Slovenië, Slowakije, Spanje (inclusief de Canarische Eilanden), ...
Er zijn zeven EU-lidstaten die niet tot de eurozone behoren. Dit zijn Denemarken, Zweden, Hongarije, Polen, Tsjechië, Bulgarije en Roemenië. Al deze landen, op Denemarken na, moeten de euro invoeren zodra zij aan de criteria die hiervoor gelden voldoen.
De samenstelling van de Europese Unie per 1 januari 2013: België, Bulgarije, Duitsland, Cyprus, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slowakije, Slovenië, Spanje, Tsjechië, ...
Munteenheid: Poolse złoty (PLN).
De Schengenzone is een apart onderdeel van de EU waar binnenlandse grenscontroles tussen de deelnemende landen zijn opgeheven, wat betekent dat reizigers zonder paspoortcontrole binnen de zone kunnen reizen.
Het Schengengebied is een samenwerking van 26 Europese lidstaten die een gemeenschappelijk grens- en visumbeleid voeren, deze landen noemen we Schengenlanden of Schengen staten. De lidstaten zijn dus aan dezelfde visumregels gebonden, deze zijn vastgelegd in de gemeenschappelijke Visum Code, EU verordening 810/2009/EG.
Zweden is in 1995 toegetreden tot de Europese Unie, maar heeft de euro nooit ingevoerd. In 2003 hield het land een referendum over toetreding tot de eurozone, maar toen stemde 56 procent van de bevolking nog tegen. Tot nu toe was de bevolking nooit heel positief over een gezamenlijke munt.
Echter Denemarken heeft, na een eerste verworpen referendum om het Verdrag van Maastricht te ratificeren, een aantal clausules (opt-out) op het Verdrag van Maastricht bedongen, zodat de Denen de euro niet hoefden in te voeren als munteenheid. Het land blijft de kroon gebruiken als valuta.
Geschiedenis. Noorwegen heeft vier keer geprobeerd toe te treden tot de Europese Unie. In 1962 en 1967 stelde Frankrijk zijn veto en in 1972 en 1994 werd het door de Noorse bevolking in een referendum afgewezen.
Het prijsniveau ligt in Polen iets lager dan in Nederland, maar dit kan voornamelijk op populaire terrassen in het centrum van de steden wel gelijk zijn aan of iets hoger liggen dan in Nederland. Het prijsniveau van de drankjes is ongeveer gelijk aan die van Nederland, wijnen kunnen soms iets duurder zijn.
Drinkwater. Het kraanwater in Polen kun je drinken, echter wordt dit wel afgeraden. Je kunt flessen water kopen in de supermarkt of laat het water ongeveer 5 minuten koken.
Finland (Fins: Suomi; Zweeds: Finland; Samisch: Suopma), officieel de Republiek Finland, is een staat in Noord-Europa met 5.571.665 (2020) inwoners. Finland grenst in het oosten aan Rusland, in het noorden aan Noorwegen en in het noordwesten aan Zweden.
Finland heeft een sterke economie en is hiermee één van de rijkste landen ter wereld. Finland wordt wel 'het land van de duizend meren' genoemd. In werkelijkheid zijn het er zelfs rond de 190.000. Vooral in het zuidoosten is het land bespikkeld met ontelbare meren en meertjes (dit als gevolg van de ijstijd).
Het Koninkrijk Marokko is sinds 1956 een onafhankelijke staat en ligt op de meest noordwestelijke punt van het Afrikaanse continent. Met 35 miljoen inwoners en een landoppervlakte dat tien keer zo groot is als dat van Nederland, behoort Marokko tot één van de grotere landen in Noord-Afrika.
Het aantal EVA/EER-leden nam echter spoedig af: Zwitserland besloot de overeenkomst na een negatief referendum niet te ratificeren, en Oostenrijk, Finland en Zweden traden in 1995 toe tot de EU. Alleen IJsland, Noorwegen en Liechtenstein bleven deel uitmaken van de EER.
Goede reis! Momenteel bestaat het Schengengebied uit 26 Europese landen, waarvan 22 EU‑lidstaten: België, Tsjechië, Denemarken, Duits‑ land, Estland, Griekenland, Spanje, Frankrijk, Italië, Letland, Li‑ touwen, Luxemburg, Hongarije, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slovenië, Slowakije, Finland en Zweden.