In bijna alle landen van Europa gaat de klok in maart een uur vooruit. En in oktober een uur achteruit. Op 29 oktober om 3.00 uur 's nachts gaat de klok een uur terug.
Wanneer gaat de wintertijd in? De wintertijd gaat in in de nacht van zaterdag 28 op zondag 29 oktober. De klok wordt dan een uur achteruit gezet, waardoor het 's avonds eerder donker wordt. Om 03.00 uur wordt de klok een uur verzet, naar 02.00 uur.
Nee, voorlopig niet. Dat stond even op de agenda, maar we blijven voorlopig twee keer per jaar de klok verzetten. Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft de Tweede Kamer laten weten dat het voorstel van de Europese Commissie om de zomer- of wintertijd af te schaffen de ijskast in gaat.
In de Europese Unie loopt de zomertijd van de laatste zondag van maart tot de laatste zondag van oktober. Op 25 maart 2023 hebben we de klok vooruit gezet in verband met de zomertijd van 2023. De volgende klok verzetting is 28 oktober 2023. Dan zetten we de klok weer een uur achteruit in verband met de wintertijd 2023.
En deze man, de Amerikaan Benjamin Franklin, bedacht de zomertijd in 1784. Hij stuurde dat jaar een brief naar de krant in Parijs. In zijn brief had Benjamin Franklin uitgerekend dat iedereen in Parijs samen in de zomer wel 30 miljoen kg kaarsen verbrande in de zomer.
Welke landen hebben zomertijd? Nee, niet ieder land doet mee met de zomertijd. Ongeveer zeventig landen in de wereld verzetten halfjaarlijks de klok. Daar valt heel Europa onder, behalve Armenië, Azerbeidzjan, Georgië, IJsland, Rusland, Turkije en Wit-Rusland.
In de nacht van zaterdag 25 maart op zondag 26 maart 2023 schakelen we over van wintertijd naar zomertijd. Dit betekent dat de klok dan één uur vooruitgezet wordt (2 uur wordt 3 uur) en dit in toepassing van het KB van 19 december 2001 (BS van 28 december 2001) tot uitvoering van de EG-richtlijn van 21 januari 2001.
Verstoort je bioritme:
Ook al is het maar een uurtje, dit tijdsverschil kan je bioritme flink verstoren. Dat kleine verschil kan al leiden tot slaapproblemen en vermoeidheid. Dit kan vooral lastig zijn voor mensen met een gevoelig bioritme, zoals kinderen en ouderen.
Het is gunstig voor de volksgezondheid als we in Nederland het hele jaar door de standaardtijd (wintertijd) instellen. In deze tijdinstelling komt de zon vroeger op, en dit sluit beter aan bij het bioritme van de mens. Dit blijkt uit een internationaal literatuuronderzoek van het RIVM.
De eerste die met een echt serieus plan kwam voor zomer- en wintertijd was de Brit William Willett (1856–1915). In 1907 kwam hij met het plan om de klok in de lente op vier opeenvolgende zondagen steeds twintig minuten vooruit te zetten.
In de nacht van zaterdag op zondag (28/29 oktober 2023) schakelen we over van zomertijd op wintertijd (standaardtijd). Om juist te zijn: zondagochtend om drie uur 's ochtends draaien we de klok één uur achteruit, drie uur wordt twee uur. Enfin, beter de klok een uur stoppen om mechanische problemen te vermijden...
In de nacht van zaterdag op zondag (30/31 maart 2024) schakelen we over van wintertijd (standaardtijd) op zomertijd. Om juist te zijn: zondagochtend 31 maart 2024 om twee uur 's ochtends draaien we de klok één uur vooruit, twee uur wordt drie uur.
De zomertijd heeft een lengte van zeven maanden. Het is juist de zomertijd waarbij van de standaardtijd wordt afgeweken door de klok een uur vooruit te zetten. De zomertijd is dus eigenlijk een bedachte tijd. De reden waarom we zomertijd hebben is heel simpel: om energie te besparen.
Dat doen we om 2.00 uur 's nachts. In de herfst, op de laatste zondag van oktober, zetten we de klok één uur achteruit naar de wintertijd. Dat doen we om 3.00 uur 's nachts. Dus we verzetten de klok in de lente van 2.00 uur naar 3.00 en in de winter van 3.00 uur naar 2.00 uur.
als we naar onze gezondheid kijken, dan is de wintertijd de beste optie. Je maakt je biologische klok blij en dat is cruciaal voor onze gezondheid. Mensen hebben licht nodig om te functioneren, vooral bij het opstarten.
Door het verzetten van de klok raakt onze biologische klok in de war. We volgen namelijk een ritme dat langer is dan 24 uur. In de wintertijd is dit geen probleem, maar in de zomertijd wordt de dag korter dan 24 uur. Daardoor is je slaapritme tijdelijk van slag en kan je de komende dagen heel erg moe zijn.
In de maanden maart tot en met oktober maken we namelijk optimaal gebruik van het daglicht. Het is vroeg licht en het blijft ook langer licht. De zomertijd is daarnaast ook goed voor het milieu, omdat we energie besparen. Straatlantaarns gaan later aan en ook binnenshuis worden de lampen later ingeschakeld.
Van 1946 tot en met 1976 was er zelfs helemaal geen zomertijd. Sinds 1996 gaat de zomertijd in het laatste weekend van maart in en gaan we in het laatste weekeinde van oktober weer terug naar de standaardtijd. De wintertijd is eigenlijk de 'normale' tijd.
“Door de zomertijd krijgt je lichaam minder licht in de ochtend en meer in de avond.Dat brengt je biologische klok in de war”, zegt ook slaapspecialist en onderzoeker Phyllis Zee van de Northwestern University. Als je interne klok niet gelijk loopt met de zon kun je je moe voelen in de ochtend en wakker in de avond.
In 1977-1980 liep de zomertijd van de eerste zondag van april tot de laatste zondag voor 2 oktober. Sinds 1981 gelden de regels die nu nog steeds gelden: zomertijd begint op de laatste zondag van maart om 2:00 uur en eindigt op de laatste zondag van oktober om 3:00 uur.
Nederland heeft in 1977 de zomertijd ingevoerd om aan te sluiten bij de buurlanden. De zomertijd en de wintertijd zijn een afspraak van de Europese Unie. In bijna alle landen van Europa gaat de klok in maart een uur vooruit.
De tijd in Scandinavië
In Finland is het een uur later dan in Nederland en België.