Een baby van 0-2 weken kan ongeveer 30-45 minuten wakker zijn. Een baby van 2-6 weken kan ongeveer 45-60 minuten wakker zijn. Een baby van 7-12 weken kan ongeveer 60-75 minuten wakker zijn. Een baby van 3-5 maanden kan ongeveer 1,5 uur wakker zijn.
De slaapcyclus (van diepe tot lichte slaap) duurt ongeveer: 90 minuten bij een volwassene; 45 minuten bij een pasgeborene; 50 minuten bij een baby tussen de drie en acht maanden.
De wakkertijd is een maximale tijd dat een kindje wakker kan zijn tussen slaapmomenten door. Voor een pasgeboren baby is het bijvoorbeeld 45 minuten, voor een kindje van zes maanden ligt de wakkertijd op 2.5 uur. De wakkertijd wordt gebaseerd op de leeftijd van een kind.
Slaapritme baby: 0 tot 3 maanden
Baby's kunnen tot 2 uur lang wakker zijn. Daarna, na 1 maand, neemt het slapen van je baby wat af. Hij slaapt dan 15 tot 17 uur per dag en kan tot 3 uur lang wakker zijn.
De eerste weken na de geboorte is de biologische klok van een baby nog niet ontwikkeld. In deze eerste weken is er dus geen ideale bedtijd omdat de biologische klok nog op gang moet komen. De bedtijd kan in deze leeftijd variëren van 18:00 tot 23:00.
Elk kind is anders. Pasgeboren baby's slapen gemiddeld 14-18 uur per 24 uur. 's Nachts slaapt een baby meestal 2,5 tot 4 uur achter elkaar. Vanaf 10 tot 12 weken begint er een dag- en nachtpatroon te ontstaan. Na ongeveer 6 maanden slaapt een baby overdag 2 of 3 keer.
De eerste twee weken is de baby per keer ongeveer 30 à 45 minuten wakker. Daarna is hij per keer 45 à 60 minuten wakker. Van 7 tot 12 weken 60 à 75 minuten en met 3 tot 5 maanden 1½ uur.
Het 2-3-4 ritme betekent dat je op een dag achtereenvolgens rekening houdt met ongeveer 2 uur, 3 uur en 4 uur tussen dutjes: 2 uur: tel 2 uur op bij het moment van wakker worden om het tijdstip van het eerste dutje te bepalen. 3 uur: tel 3 uur op bij het moment van ontwaken uit het eerste dutje van de dag.
Oververmoeidheid herkennen
Net als gapen, huilen en wegkijken is dit een typisch signaal een oververmoeide baby. Ook rood rondom de oogjes is een bekend teken dat een baby moe of oververmoeid is.
0 – 2 weken: niet langer dan 6 uur tussen voedingen en minimaal 6 voedingen per 24 uur. 2 – 8 weken: niet langer dan 8 uur tussen voedingen en minimaal 5 voedingen per 24 uur. Vanaf 8 weken: niet langer dan 12 uur tussen voedingen en minimaal 4 voedingen per 24 uur.
Tot je kindje echt een duidelijk dag en nachtritme heeft ontwikkeld maakt het niet zoveel uit waar je kindje slaapt overdag. Volg hier vooral je eigen gevoel in. Slaapt je kindje fijn bij jou in de draagzak of doek, bovenop jou in jouw armen, of juist in zijn eigen bedje. Het is allemaal goed.
Ja, een baby kan te veel slapen, of het nu een pasgeboren of een oudere baby is. Maar in het algemeen is een pasgeborene die de hele dag slaapt vaak belangrijker om op te letten dan een oudere baby die te veel slaapt, wat meestal alleen gebeurt als hij ziek is of een extra drukke dag heeft gehad.
Baby's hebben een slaapcyclus van ongeveer 40-50 minuten. Naarmate ze ouder worden, wordt dit uiteraard langer. Als je baby na 45 minuten wakker wordt dan is het haar of hem niet gelukt om de eerste met de tweede slaapcyclus te verbinden.
Tussen 8:00 en 9:30 start ochtendslaapje van ongeveer 1,5 tot 2 uur. Tussen 12:00 en 13:00 start tweede slaapje van ongeveer 1,5 tot 2 uur. Tussen 15:30 en 16:00 start derde slaapje van ongeveer 45 minuten tot 1 uur. De duur en het tijdstip zijn afhankelijk van de andere overdagslaapjes.
Pasgeboren baby's tot en met 4 weken mogen 3 tot 4 uur slapen zonder voeding. Tussen de 4 en 12 weken kun je jouw baby gerust door laten slapen als hij of zij geen signalen afgeeft of vanzelf wakker wordt.
Enkele voorzorgsmaatregelen die je moet nemen: – Pak je baby goed in, met muts en warm pak. – Voorkom plotselinge temperatuurveranderingen: bijvoorbeeld naar binnengaan in een heel warm winkelcentrum met je baby terwijl het buiten heel koud is. – Ga liever ongeveer 15 minuten naar buiten om even lucht te happen.
Het is heel normaal dat je baby in het begin nog geen slaappatroon heeft, dat is geen reden om ongerust te zijn. Pasgeborenen en kleine baby's worden tijdens de slaap af en toe wakker, maken geluidjes of bewegen zich eventjes en slapen dan weer verder.
Als je baby'tje steeds maar weinig of heel kort slaapt komt dat waarschijnlijk omdat hij de slaapcyclus niet goed doorloopt en in zijn 'actieve slaapfase' steeds wakker wordt. Daardoor komt hij niet in de 'stille slaapfase' en slaapt te kort en komt niet aan goed uitrusten toe.
Wanneer je je baby vaak in bad doet kan zijn huidje uitdrogen. Vooral bij baby's met eczeem is het raadzaam maximaal twee (of drie) keer per week te badderen. Ook een keer in de week is echt al voldoende. Het is wel raadzaam om dan ongeveer om de dag het gezichtje en de nekplooien te wassen.