GPS coördinaten worden geformeerd door twee componenten en dat zijn de breedte- en lengtegraad. De noord-zuid positie van een plek wordt gegeven door de breedtegraad, terwijl de lengtegraad informatie geeft over de oost-west positie.
Geografische coördinaten worden vaak uitgedrukt in graden en minuten (een graad is 60 minuten) in drie decimalen achter de komma (bijv. N51°58.127 E005°40.273). In je GPS wordt dit positieformaat aangeduid als hddd°mm. mmm'.
Coördinaten opgeven om een plaats te vinden
Geef je coördinaten op in het zoekvak. Hier volgen een paar voorbeelden van geaccepteerde notaties: Decimale graden (DD): 41.40338, 2.17403. Graden, minuten en seconden (DMS): 41°24'12.2"N 2°10'26.5"E.
Zoals de meeste systemen gebruiken we 6 decimalen, wat overeenkomt met een nauwkeurigheid van 1 meter. Dit is ook een gangbare notatie die wordt gebruikt in geocaching en vooral in de zeevaart, waar de minuut meestal voldoende is als kleinste waarde.
Er zijn verschillende notaties waarin GPS coördinaten kunnen worden uitgedrukt, zoals lengte- en breedtegraad, Rijks Driehoek Coördinaten, UTM, UPS, MGRS en Maidenhead. -graden - minuten - seconden - tienden van seconden (DDD° MM' SS. s"). Op veel GPS apparatuur is het formaat instelbaar.
Een coördinaat is een getal dat wordt gebruikt om de plaats van een punt aan te geven. Alleen op een lijn of kromme is één coördinaat voldoende om de plaats van dat punt ondubbelzinnig te bepalen. In andere gevallen, bijvoorbeeld in een vlak of in de ruimte zijn er meer coördinaten nodig.
Om te bepalen waar je precies op de lengte- en breedtegraden bent kun je gebruik maken van een GPS ontvanger. Het GPS systeem werkt met 32 satellieten die om de aarde heen draaien. Jouw GPS ontvanger maakt verbinding met een aantal satellieten waardoor de locatie bepaalt kan worden.
Schuif de kaarthoekmeter naar rechts langs de zuidlijn richting het oosten, tot je bij 74 komt (huisje in). Schuif daarna de kaarthoekmeter omhoog tot je bij 17 komt (trapje op). De plaats waar de punt van de kaarthoekmeter eindigt is het coördinaat dat je zoekt. Je kunt het coördinaat af lezen op je kaarthoekmeter.
Geografische posities worden traditioneel uitgedrukt in booggraden (°), onderverdeeld in 60 minuten (') en 60 seconden ("), dus ddd°mm'ss,s". Men werkt ook wel met decimaal onderverdeelde minuten (ddd°mm,mmm') of decimaal onderverdeelde graden (ddd,dddd°).
Overigens kun je het omrekenen ook relatief eenvoudig zelf doen; het enige wat je moet onthouden is dat er 60 minuten in een graad gaan, en 60 seconden in een minuut. Voorbeeld: bij de breedtegraad 52.09061 heb je 52 graden en 0,09061 * 60 = 5,437 minuten.
Op hun site The World Factbook staat bij Nederland de locatie 52°30 0 N, 5°45 0 E, oftewel: de Haringweg in Dronten.
De hoogte van een plaats bekijken
Tik op de locatie en houd deze vast om de hoogte weer te geven. Je kunt ook de coördinaten voor de latitude en longitude krijgen, en de meettool gebruiken, die de afstand vanaf die locatie weergeeft.
Als je in de atlas kijkt op bladzijde GB 190-191 (GB 172–173), zie je bovenaan en onderaan de kaart de graden ooster- en westerlengte en links en rechts van de kaart de graden noorder- en zuiderbreedte. Elke plaats op aarde heeft dus een ligging op noorder- of zuiderbreedte en ooster- of westerlengte.
Een minuut op een grootcirkel komt overeen met een afstand van een zeemijl of 1852 meter. Een breedtegraad komt overeen met een afstand van gemiddeld ongeveer 111 km (40 000 km/360°).
Het is niet werkbaar om alle coördinatenstelsels in Google Maps te hebben. Daarom werkt Google Maps maar met één coördinatenstelsel en dat is WGS84. Het WGS84 gebruikt geen X- en Y-coördinaat, maar het gebruikt latitude of longitude.
De lengte- en breedtegraad GPS coördinaten en de hoogte zullen automatisch worden bijgewerkt in de Google map pop-up. Gebruik de inzoomfunctie van de map om de gewenste plaats beter te bekijken. Een andere optie om uw huidige locatie te krijgen, is om de knop Zoek mijn coördinaten hieronder te gebruiken.
Wilt u weten op welke hoogte het maaiveld van uw postcode ligt? Bezoek dan www.ahn.nl. De waarden zijn ten opzichte van het Normaal Amsterdams Peil (NAP), afgerond op decimeters. De hoogten zijn afkomstig van het Actueel Hoogtebestand Nederland.
Alle hoogtes in Nederland worden gemeten ten opzichte van hetzelfde niveau, het Normaal Amsterdams Peil (NAP). Een NAP-hoogte van 0 m is ongeveer gelijk aan het gemiddeld zeeniveau van de Noordzee.
Waar een route op de kaart laat zien hoe je in de lengte- en breedterichting gaat bewegen, laat een hoogteprofiel zien hoe het klimmen en dalen over die route eruitziet. Hoogteprofielen worden vaak op twee manieren gebruikt. De eerste manier is om de stijging van één berg in beeld te brengen.
Nog simpeler, neem een bezemsteel, ga op dusdanige afstand staan dat je met de bezemsteel rechtop precies over de top de dakrand kan zien, leg de bezemsteel naar je toe op de grond en meet de afstand van begin bezemsteel tot gebouw.
(ookwel: absolute topografie, hoogtestromingskaart) aërologische kaart waarop een analyse of een prognose is gemaakt van stromingspatr0nen en een aantal meteorologische grootheden op een bepaald drukvlak. Hoogtekaarten zijn nuttige hulpmiddelen voor de meteoroloog bij het analyseren van weersituaties.
Om overal in Nederland de hoogte ten opzichte van NAP te bepalen zijn er door het hele land circa 35.000 peilmerken aangebracht. De peilmerken zijn verankerd in onder andere bruggen, viaducten en woonhuizen. Vrijwel overal in Nederland is er binnen een afstand van 1 kilometer een peilmerk te vinden.
Hoe hoog het water staat, dat kan je zien aan het Normaal Amsterdams Peil: het NAP. Sommige gebieden in Nederland liggen hoger dan het NAP. Daar leef je boven de zee. En sommige gebieden liggen onder NAP, daar ben je dus lager dan de zee.