WSNP-bewind: regelt de (betaling van) schulden die onder de werking van de WSNP vallen, maar niet de betaling van de vaste lasten. Beschermingsbewind: regelt alle financiën, dus ook vaste lasten. Bij schulden kan de beschermingsbewindvoerder aanspreekpunt zijn.
IN de schuldhulpverlening wordt vaak gesproken over “bewindvoering”. Soms wordt er gesproken over “beschermingsbewind” en andere keren over “WSNP-bewind”. Er zijn inderdaad 2 vormen van bewindvoering: WSNP-bewind (Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen) en Beschermingsbewind.
Duur van beschermingsbewind
Meestal wordt er geen specifieke einddatum uitgesproken en is het beschermingsbewind dus voor onbepaalde tijd. Als er wel een einddatum wordt uitgesproken, dan eindigt het bewind na deze datum.
Een Wsnp-bewindvoerder zorgt ervoor dat u zoveel mogelijk van uw schulden betaalt. Hij houdt geen rekening met uw wensen. U kunt alleen een Wsnp-bewindvoerder hebben als u in de wettelijke schuldsanering (Wsnp) zit. De Wsnp-bewindvoerder mag geen familielid zijn.
Dit bedrag wordt ingehouden door je bewindvoerder. Bij de hoogte moet je denken aan een bedrag tussen € 1.207,- en € 3.208,- (in 2022), afhankelijk om hoeveel personen het gaat, of je ondernemer bent of persoonlijk in de schuldsanering zit.
Tijdens de schuldsanering heeft u recht op leefgeld om te voorzien in uw basisbehoeften zoals boodschappen. Een gemiddelde uitkering van leefgeld per week ligt tussen de 50-100 euro per week. Dit geld ontvangt u naast het vrij te laten bedrag (vtlb) waarmee u de vaste lasten zoals huur, gas, licht en water betaald.
Tijdens de gehele duur van de schuldsaneringsregeling moet u fulltime, dit is minimaal 36 uur per week werken. Als u fulltime werk heeft, moet u er alles aan doen om deze baan te behouden. Deze verplichting geldt voor iedereen die tot de schuldsaneringsregeling is toegelaten.
De rechtbank benoemt een bewindvoerder die controleert of alles volgens afspraak verloopt. U moet de bewindvoerder alle informatie geven die belangrijk is voor de afhandeling van de wettelijke schuldsanering. Tijdens de regeling betaalt u meestal zelf uw rekeningen en vaste lasten, maar soms doet de bewindvoerder dat.
Er bestaat ook een mogelijkheid om de schuldsanering eerder te beëindigen dan na deze drie jaren, namelijk door het aanbieden van een akkoord aan uw schuldeisers. Slaagt het aangeboden akkoord, dan eindigt de schuldsanering namelijk eerder en daarmee ook de aan de schuldsanering verbonden verplichtingen.
Wie betaalt de bewindvoerder? Het is aan de onder bewind gestelde persoon (de rechthebbende) om zijn bewindvoerder te betalen. Is de rechthebbende hiertoe zelf niet financieel in staat, dan kan hij hiervoor bijzondere bijstand bij de gemeente aanvragen.
Als er geen sprake van kinderbijslag is en je inkomen op bijstandsniveau dan is er ruimte voor ongeveer 50 euro per maand voor kleedgeld, kapper etc.
Er bestaan geen wettelijke minimale eisen aan het te verstrekken leefgeld, een bewindvoerder zal echter wel begrijpen dat u geld nodig heeft om te leven en u zoveel mogelijk ondersteunen hierbij. Ik krijg geen of minder leefgeld mag dit? JA, in principe is het mogelijk dat u geen leefgeld krijgt.
Sparen is belangrijk
Maar het is niet het belangrijkst. Op de eerste plaats staat altijd uw leefgeld, zodat u boodschappen kunt doen. Het betalen van uw vaste lasten (zoals huur, energie en verzekeringen) staat op twee. Als er daarna niets over is om opzij te zetten, doen we dat niet.
Ook bij schuldsanering wordt er gekeken naar uw inkomsten, uitgaven en de hoogte van de schulden. Het verschil met schuldhulpverlening is dat er in dit geval een Vrij Te Laten Bedrag (VTLB) berekening wordt gemaakt. Dit betekent dat er wettelijk bepaald wordt wat u aan leefgeld zal ontvangen.
Een bewindvoerder beslist enkel over uw financiën. Een bewindvoerder mag dus geen paspoort aanvragen, inschrijven bij de gemeente of een woonruimte of werk voor een cliënt zoeken. Leefgeld inhouden kan onder bepaalde omstandigheden wel, indien dit nodig is om primaire vaste lasten te betalen, zoals huur.
Bij een schuldsanering verstrekt een gemeentelijke kredietbank een saneringskrediet. De schuldeisers krijgen ineens het bedrag uitgekeerd waar ze mee akkoord zijn gegaan. U betaalt het krediet in 36 maanden terug aan de gemeentelijke kredietbank. Het percentage dat aan de schuldeisers is aangeboden ligt vast.
Om toelating tot de schuldsanering te krijgen moet uw schuld dusdanig hoog zijn dat er voor u geen uitweg meer mogelijk is. Een exact bedrag hoeveel schuld u moet hebben is daarom niet te noemen dit is namelijk geheel afhankelijk van uw maandelijkste inkomsten en de hoogte van uw schuld.
Toch worden een aantal schulden uitgesloten van de kwijtschelding. Het gaat hierbij om onderhoudsgelden, schulden die een schadevergoeding inhouden ten gevolge van door een misdrijf veroorzaakte lichamelijke schade en de schulden van een gefailleerde die overblijven na het sluiten van het faillissement.
Nee. U wordt niet toegelaten tot de Wsnp als u al eerder in de Wsnp hebt gezeten.
In het Centraal Insolventie Register (CIR) staan gegevens van faillissementen, surséances (uitstel) van betaling en de Wsnp. De Raad voor de Rechtspraak beheert dit register. Op de website van het CIR kunt u zoeken of iemand is toegelaten in de Wsnp.
Jazeker, mocht u niet worden toegelaten tot de schuldsanering dan is het alsnog mogelijk om schuldhulp aan te vragen. Wij kunnen u daarbij helpen en binnen 24 uur schuldhulp bieden.
Een schuldeiser kan ook een advocaat, gerechtsdeurwaarder, notaris of incasso inschakelen om een schuld minnelijk in te vorderen. Ook zij moeten zich houden aan wat hierboven staat, maar voor hen gelden er zelfs nog bijkomende regels.
Een bewindvoerder probeert zich wel te houden aan een normbedrag. Meestal is dat 40 euro per week voor 1 persoon en per gezinslid 10 euro erbij. Dus als je met vier mensen bent, is dat 70 euro in de week.
Wat is minnelijke schuldsanering? Voorafgaand aan een wettelijke schuldsanering wordt geprobeerd om een schikking te treffen met schuldeisers. Dit wordt de minnelijke (buitengerechtelijke) fase genoemd en is vrijwillig. Dit houdt dus in dat schuldeisers doorgaans niet verplicht zijn om akkoord te gaan met een voorstel.
De schuldhulp via de gemeente is vaak gratis en word volledig gesubsidieerd door de gemeente waar u woont. Wel dient u zich aan de verplichtingen en regels te houden zoals het deel te nemen aan de afspraken die u heeft gepland met de schuldhulpinstanties zoals ons.