Een kleine hoeveelheid tussen twee vingers is genoeg om aan de behoefte te voldoen. Op deze manier zorgt de maagkiezel er in de spiermaag voor, dat het voedsel goed vermalen wordt. En hierdoor alle voedingswaarden door het lichaam opgenomen worden.
Jonge vogels die nog flink moeten groeien, kun je dagelijks bijvoeren met eivoer. Het hoge proteïnegehalte bevordert de groei en zorgt dat jonge vogels genoeg energie hebben. Ook tijdens de kweekperiode en ruiperiode is het belangrijk dat eivoer dagelijks wordt gevoerd.
De hoeveelheid eivoer die gegeven moet worden is een bakje met een hoeveelheid dat op is op een voormiddag ,al wat er in de namiddag nog inlicht is te veel.de vogel moet in deze periode veel en goed zaad eten ,geef je te veel eivoer zal hij dit nemen en minder zaad tot zich nemen ,wat de vogel niet in goede conditie ...
Hoeveel eet een papegaai? Een papegaai moet elke dag ongeveer 10% van zijn eigen lichaamsgewicht eten. Een grijze roodstaart weegt bijvoorbeeld ongeveer 500 gram en zou dus 50 gram aan voeding nodig hebben. Een ara kan daarentegen al snel een kilo wegen en heeft dus 100 gram aan voeding nodig.
Vlees, ei en vis
Maar ook een klein stukje gekookte kip, een stukje gekookt mager vlees of vis, een gekookt eitje of stukje (met schil) of lekker laten kluiven aan een kippenbotje (kijk uit met zout, vet en kruiden)is een goede en vaak ook leuke aanvulling voor de papegaai. Sommigen gaan er helemaal voor.
Hoewel het misschien wat cru klinkt, bevat een gekookt ei veel essentiële voedingsstoffen voor vogels. Wil je ze extra goed op weg helpen, plet dan ook de eierschalen en leg dit samen met het gekookte eitje buiten. De eierschalen zijn namelijk een bron van calcium, wat goed is voor broedende vogels.
Nederlanders eten per persoon elk jaar bijna 200 eieren. Dat zijn voor het overgrote deel kippeneieren. Maar in principe zijn alle eieren van vogels veilig voor menselijke consumptie. Naast die van de kip worden ook eenden- en ganzeneieren vaak gegeten.
Pure frustratie eindigend in een verslaving…
Het uittrekken van de veren ofwel verenplukken komt vaak voor bij in gevangenschap gehouden papegaaien. Dit gedrag is veelal niet het gevolg van een ziekte, maar een vorm van afwijkend gedrag. Soms gaat het zelfs zover, dat de papegaai zichzelf tot bloedens toe kapotbijt.
Vogels hebben een hoge lichaamstemperatuur en hebben per dag daardoor veel voedsel nodig. Hun eigen lichaamsvoorraad is bovendien erg beperkt om het vlieggewicht laag te houden. Een vogel kan dus niet zoals de mens, hond en kat vele dagen tot weken zonder eten.
Papegaaien en vogels uit droge gebieden eten vooral verse zaden. Vogels uit tropische gebieden eten naast zaden ook vaak noten, fruit, bloemen of scheuten en in sommige gevallen ook nectar en insecten.
Door het luchtdicht bewaren is vogelvoer na opening van de zak nog zo'n drie tot maximaal vijf maanden houdbaar. Eivoer, universeel voer of vruchtenpatée kun je per portie invriezen in bakjes of diepvrieszakjes. Je kunt dan telkens een portie ontdooien.
Bij het droge eivoer dient u vaak een klein beetje water toe te voegen om het zacht en rul te maken, dit is te lezen op de verpakking. Het is belangrijk dat u het restant wat aan het eind van de dag niet opgegeten is weghaalt omdat er anders ziektekiemen op kunnen gaan groeien.
Het aantal vogels (per soort) dat een dag kan leven van 100 gram voer. U ziet het onmiddellijk, de verschillen zijn groot. Met 100 gram brood kunnen 19, pimpelmezen een hele dag vooruit, met 100 gram pinda's zijn dat er bijna drie keer zo veel (55).
Eivoer is een noodzakelijke aanvulling op het voer van in principe alle vogels, zoals onder andere kanaries, parkieten en Europese cultuurvogels. Het geeft uw vogel de extra vitamines, eiwitten, aminozuren die hij nodig heeft om gezond, mooi en sterk te worden.
Ei-Krachtvoer kanaries & tropische vogels is een aanvullend eivoer voor alle zaadetende vogels zoals kanaries, tropische vogels en wildzang.
Een papegaai heeft 12 slaapuren per dag nodig
Papegaaien hebben ongeveer 12 slaapuren per dag nodig om in goede conditie te blijven, terwijl mensen vaak genoeg hebben aan een rustperiode van 6 tot 8 uur.
De meeste papegaaien zitten het beste samen met een andere vogel (niet altijd per se een soortgenoot), maar zijn dan minder tam. Veel papegaaien worden om die reden alleen gehouden, met mogelijke gedragsproblemen als gevolg. Papegaaien hebben uitdaging, spel en werk nodig om gezond te blijven.
Een mens kan diep slapen, vogels slapen van naturen licht. Dat heeft te maken met de alertheid van vogel met betrekking op gevaar. Bij gevaar moeten ze snel reageren, wat bij een diepe slaap niet mogelijk is. Daarnaast slapen de meeste vogels maar half.
Als je voor het beste resultaat wilt gaan is het belangrijk om je papegaai zo'n drie keer per week goed te douchen. Dit zorgt voor een knap verenpak. Laat je papegaai tijdens het douchen op een zitstok zitten. Deze zitstok kun je eventueel uit zijn kooi halen, maar je kunt ook een aparte douchestok aanschaffen.
Bijten is zelfversterkend gedrag; dus gedrag dat voor de vogel op dat moment bevredigend is. Probeer daarom te vermijden dat je gebeten wordt. Leer de comfortafstand van je vogel kennen. Papegaaien en parkieten bijten vaak omdat hun eigenaars hun angsten negeren en zich aan hen opdringen.
Knarsen: Knarsen geeft tevredenheid en/of vermoeidheid aan. Ontspanning dus! Je hoort dit vaak vlak voor de papegaai in slaap valt. Ook wanneer ze even gezellig bij je zitten te soezen hoor je dit tevreden 'geknars'.
Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. Dit omdat eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Beiden, maar vooral verzadigd vet verhogen het cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Alle eieren zijn eetbaar. Ook die van slangen of schildpadden en amfibieën.
Eieren zijn rijk aan cholesterol (ongeveer 200 mg per ei), maar ze zijn ook een goede en goedkope bron van eiwitten, B-vitaminen, vitamine A en D en mineralen zoals selenium, ijzer en zink. Voor gezonde mensen kan een dagelijks eitje geen kwaad, het verhoogt de kans op hart- en vaatziekten niet.