De boilies van Cipro hebben een groot voordeel in de winter. Door gebruik te maken van Ethyl Alcohol komen in de winter en in koud water de Cipro EA boilie flavours wel goed los. Vanuit de boilie lekt het flavour prima weg. Veel andere flavours lossen niet op in koud water.
Welke boilies in de winter
Naast een hoog attractief gehalte, zijn de boilies voor de winter ook licht verteerbaar. Karpervissen in de winter kun je bijvoorbeeld doen met Birdfood Scopex boilies of Tutti Frutti Chicken boilies.
De herfst is over het algemeen de beste periode om op karper te vissen. Karpers zullen zich in deze maanden gaan volvreten, om zo een reserve op te kunnen bouwen voor de winter. Daarom is het in deze periode aan te raden voedingsrijke boilies, zoals vismeel boilies te gebruiken.
Maar ook in de winter kun je nog goed karpers vangen, al moet je er vaak wel wat meer moeite voor doen. Hieronder volgen 10 tips voor het succesvol wintervissen op karper! 1. Vis bij voorkeur op een stek die in de luwte ligt, bijvoorbeeld onder overhangende bomen en struiken, lage bruggen en lange duikers.
De Milky Banana boilies zijn uitermate geschikt om in de winter te blijven voeren. Door dagelijks kleine hoeveelheden te voeren, soms maximaal 200-300 gram per dag, kun je het spijsverteringskanaal van een karper ' namelijk aan de praat' houden.
In deze periode is het dan ook wel belangrijk om de vis op de stek te houden en met enige regelmaat te voeren. Een echte aanrader voor oktober zijn deze Mainline High Impact boilies.
Hangt er van af wat van boilie je maakt, het is niet nodig om je bollen extreme kleuren te geven zoals readymades van martins sb enzo. als je toch een kleurstof wil invoegen, moet je zorgen dat je mix zonder kleurstof nog behoorlijk wit is, dan kleur je makkelijker.
Karpers liggen in de winter vaak op zeer rustige plekken uit de koude wind. Daarnaast is de kant die de meeste zonuren vangt zeker iets om niet te vergeten. Net als overhangende bomen of andere obstakels die in het water liggen. Hou ook altijd de watervogels in de gaten, die houden vaak op daar waar de karpers liggen!
Naast boilies wordt er ook ander karper aas gebruikt bij het karpervissen. Zo is mais ook een erg populaire aassoort en zijn er vissers die zweren bij tijgernoten of hennep. Daarnaast kun je ook gebruik maken van pellets of pop ups en is er zelfs speciaal kunstaas te koop om karpers mee te vangen.
Mijn conclusie: Zelf zal ik in de toekomst altijd proberen rond de 1.5% zout in mijn boilies uit te komen. Het is een goedkoop ingrediënt, helpt dus bij de uitwaseming van andere stofjes en bevordert blijkbaar de spijsvertering van karpers.
Weet je niet zo goed welke smaken nou goed zijn voor het karpervissen? Kijk dan eens naar de altijd populaire boilie met deze Scopex smaak. Veel karpervissers zien deze smaak als de beste boilie. De Scopex boilie van Tasty Baits staat dan ook niet voor niets op plek 1 in de top 10 boilies.
Boilies: 1100 tot max 1500 gram per dag is voldoende. In de praktijk had een grotere hoeveelheid geen extra effect. De belangrijkste reden is dat je niet meer karpers kan voeren dan er langskomen. Komen er niet genoeg karpers op de voerstek, dan kan het effect van teveel voer zelfs erg nadelig werken.
Doorgaans zijn onze boilies anderhalf tot twee jaar houdbaar.
Over het algemeen gaat de karper in mei paaien. De voortplanting schiet in gang als het water echt goed op temperatuur begint te komen. Je ziet de karpers nu groeperen en krachtig heen en weer zwemmen. Zo'n groep karpers bestaat altijd uit een vrouwtje en meerdere mannetjes die haar aandacht willen winnen.
ZOEK WARM WATER OP
Wanneer je beslist om bij koud weer te gaan vissen met vaste stok, moet je het warme water opzoeken, of toch die plekjes waar het water in die buurt (meer, vijver, rivierarm) het minst koud is. Dit is cruciaal voor een geslaagde winterse vispartij.
Als karpervisser kun je proefondervindelijk vrij eenvoudig ontdekken op welke diepte de spronglaag zich bevindt. Zodra je na een zomerse vissessie in een zandwinplas een paar muffe of naar rotte eieren stinkende boilies naar boven haalt, lag je waarschijnlijk te diep.
Er zijn verschillende tactieken om de karpers te laten azen. Je kunt een voerstek van een aantal dagen opbouwen door gebruik te maken van boilies of partikels. Echter je kunt ook instant gaan vissen daar verschillende kleine voerstekjes te maken en die om beurten af te vissen.
Er zijn in hoofdlijn drie oorzaken van tegenvallende vangsten: 1) er zit geen vis op je stek, 2) de vis aast niet of 3) je pakt het gewoon verkeerd aan.
De meeste echte karpers zijn alleseters en hun dieet bestaat in het wild uit verschillende ongewervelde dieren en algen.
Leg je boilies na het koken ongeveer 12 uur te drogen op een theedoek. Dit mag ook iets langer zijn (bijv. 24 uur), maar let er wel op dat hoe langer je ze laat drogen, hoe harder ze worden. Na het drogen leg je je boilies in de vriezer waardoor je ze lang kunt bewaren.
Wat meteen opvalt is dat de kleur 'blauw' verreweg het diepst komt. Dit is ook de reden dat bij de meeste onderwater foto's/video's alles zo blauw lijkt.
Over het algemeen werken boilies tussen 15 mm en 20 mm prima voor het vissen op karper. De diameter van de boilie wordt voornamelijk bepaald aan de hand hoeveel brasem er op een water zwemt. Op een water met weinig witvis zijn 15 mm boilies een uitstekende keuze.
In bijna elk stilstaand en langzaam stromend water in Nederland is de zeelt (Latijn: tinca tinca)te vinden. Deze groen/bruin/oranje bewoner voelt zich prima thuis in onze begroeide beken, sloten en plassen. De zeelt is een vis die altijd een beetje met raadsels is omgeven.
Waarschijnlijk een inkoppertje maar toch nog lang niet altijd onder alle vissers bekend. De meeste vissen – en zo ook karper – zijn vooral actief in de vroege ochtend en de avond.