Hertenleer is ongelofelijk duurzaam en compact. Hierdoor is dit leder niet alleen ideaal voor jassen, maar ook voor lederen handschoenen en tassen. Het is namelijk heel soepel en wordt steeds zachter wanneer je het vaker draagt.
In de regen gelopen met je leren jack? Geen probleem. Leer kan wel tegen een stootje en een plensbui is niet iets om je zorgen over te maken. Laat de jas op kamertemperatuur drogen, maar hang hem niet op de verwarming!
We liegen er niet over: een lederen winterjas is vaak duurder dan een winterjas van gewone stof. Maar met de juiste verzorging gaat de winterjas dan ook jaren mee. Over het algemeen gaan dergelijke jassen op z'n minst vier jaar mee. Wie voor duurzaamheid kiest, gaat dus voor een leren jas.
De leren blazer is steeds populairder geworden en ook dit is een terugkerende trend uit de jaren 90. De leren blazer draag je bijvoorbeeld met kniehoge laarzen, boven een mini jurk, of met een ceintuur. Één ding is duidelijk: de jassen trend voor dit najaar is oversized en dat zijn deze blazers ook.
Een schapenhuid is kwetsbaarder als een runderhuid wat voor de meeste lederen meubels wordt gebruikt. De afwerking van schapenleder sluit de huid niet af. Waardoor het schapenleer ook wel open leder wordt genoemd. Nadeel hiervan is dat het makkelijk vuil opneemt wat niet of nauwelijks is te verwijderen.
Volnerf leer
Deze nerflaag van het leer is de sterkste en meest duurzame leersoort; omdat die een dichtere vezelstructuur heeft.
Lamsleer is het beste leer wat betreft soepelheid, zachtheid en draagbaarheid. Het leer gemaakt van lamsvel is heel veelzijdig en heeft een textuur die zorgt voor een luxe uitstraling. Producten van lamsleer hebben een elegante en chique uitstraling.
Je leren jasje moet natuurlijk wel goed zitten. Je wil een leren jasje niet te strak kopen, want er moet nog wel een lekkere trui onder passen. Maar waarschijnlijk wil je ook dat hij wel mooi aansluit. Leer loopt meestal nog ongeveer een halve centimeter uit, goed om te weten als je twijfelt tussen twee maten.
15-20 graden
Daarvoor zijn de leren jasjes bij deze temperaturen soms nog perfect om te dragen.
Een leren jas staat prachtig in combinatie met grove breisels of zacht kasjmier. Een leren jack kan je ook goed mixen met een losvallende sjaal. Geef je outfit een extra touch door er bijvoorbeeld witte sneakers of stoere boots bij te dragen.
Je kunt speciale leerwas of leerolie gebruiken, maar als je dit niet in huis hebt is simpele vaseline vaak ook heel doeltreffend. Let alleen wel op dat je niet té veel vet of olie gebruikt. En poets je meubel goed na met een zachte droge doek, om te voorkomen dat je vetvlekken op je kleding krijgt zodra je gaat zitten.
BRENG GEREGELD LEERVET AAN
Let wel op dat te veel vet de poriën van het leer kan gaan verstoppen. Dit kan er voor zorgen dat de kleur en de levensduur van de leren jas gereduceerd worden. Vet het dus alleen in als het leer stijf of droog aan voelt.
Leer kan worden gemaakt om water te absorberen, bestand te zijn tegen water of volledig waterdicht te zijn.
Hoe ouder het leer, hoe mooier. Maar je moet het wel onderhouden. Door het leer regelmatig te reinigen, voorkom je dat (vet)vlekken intrekken en houd je het leer soepel. Leder/leer schoonmaken is makkelijker dan je denkt: een emmertje water met groene zeep is alles wat je nodig hebt.
Neem een geschikte ledervet (zoals zadelzeep of kokosolie) en breng wat aan op een schone doek. Wrijf het voorzichtig over het hele oppervlak en laat het een dag intrekken. Daarna zal het leer een stuk soepeler zijn en knellende, wrijvende schoenen zullen tot het verleden behoren.
Een leren jas is een tijdloze jas, die (bijna) iedereen wel in zijn of haar kast heeft hangen. Naast dat een leren jas je beschermd tegen de weersomstandigheden, zoals wind en regen. Is het al jaren ook wel echt een fashion item. Ook beschermt deze jas je tegen mogelijke valpartijen, omdat het materiaal zeer stevig is.
Een tussenjas of lange, gebreide vesten zijn perfect om je lichaam op temperatuur te houden. Bij tussenjassen kun je denken aan een biker jack, leren jas, gewatteerde jas, spijkerjasje of een teddy coat. Maar gebreide vesten zijn vaak net zo lekker.
Welke jas bij 17 tot 19 graden
Een zomerjas is bij deze temperaturen fijn. Luchtige coats komen dan van pas. Een dun vest of een blazer zijn vaak al genoeg om te dragen als coat.
Als het onder de 10 graden is, is het zo koud dat je je adem kunt zien. Er zullen dan weinig mensen zijn die zonder jas naar buiten gaan. Dat is maar beter ook, aangezien er een kans is dat je onderkoeld raakt. Tussen de 10 en 15 graden wordt het nog steeds aangeraden om een normale jas (of tussenjas) te dragen.
Leren jas: onderhoudstips
Spuit een nieuw jasje voor het dragen altijd in met vlek- en waterafstotende lederspray. Hierdoor zal het leer beter beschermd zijn tegen regen en andere potentiële vlekken. Laat het jasje nooit in de zon liggen. Door warmte kan het leer enorm verkleuren.
Om de stoere look van de leren jas wat zachter te laten ogen kies je voor de witte variant. Daarnaast is de witte leren jas een echt fashion statement die het beste in combinatie met andere lichte tinten gedragen kan worden. Is het wit wat te hard voor je? Ga dan voor de cremekleur of gebroken wit.
Korte broek: 300 gram. Windjack: 1 kg. Leren jas: 1 kg. Herfstjas: 1,4 kg.
Aniline leder, open structuur zonder enige coating. Semi aniline leder is vergelijkbaar met vol-aniline leder maar heeft als tegenstelling dat het voorzien is van een dunne beschermlaag. Hierdoor is het beter bestand tegen vlekken en verkleuring.
Aniline is de mooiste soort meubelleer om zijn natuurlijke vorm. Het leer voelt heel prettig aan, maar heeft geen beschermlaag. Dat betekent dat het leer erg gevoelig is voor verkleuring en het absorbeert het vuil. Het is het duurste soort leeromdat maar 2% van de huiden geschikt is als vol aniline.
Het leer is meestal afkomstig van lams- of schapenhuid. Plantaardig gelooid nappaleer is normaal gesproken niet doorgeverfd; deze is aan de rugzijde natuurbruin. Het leer staat bekend om zijn zachtheid en duurzaamheid. Het voordeel van nappaleer is dat het erg goed bestand is tegen beschadiging.