De Amersfoortse Kei heeft de stad en haar inwoners de bijnamen 'Keistad' en 'Keientrekkers' gegeven.
De Amersfoortse Kei is een grote zwerfsteen in Amersfoort, waaraan de stad de bijnaam Keistad en haar inwoners de geuzennaam Keientrekkers danken.
Hoogland is een dorp in de gemeente Amersfoort, in de Nederlandse provincie Utrecht.
De regio is ontstaan door lavastromen die basalt bevatten. De oudste laag stamt uit het Precambrium. Hierop zijn lagen uit het Mesozoïcum en het Paleozoïcum afgezet. Tegenwoordig is er geen seismische of vulkanische activiteit meer.
Het landschap bestaat uit moerassen en heuvellandschappen met in het zuiden en midden verschillende bergketens. Het land is grotendeels bedekt met tropisch regenwoud en wordt doorsneden door een aantal rivieren die van het zuiden naar het noorden lopen, zoals onder andere de rivier de Suriname.
Voordat de Andes werden gevormd was het gebied begroeid met bossen van de gematigde breedten. Na vorming van de Andes bedekte de as van nabije vulkanen de bossen, werden de boomstammen gefossiliseerd en ontstond een van de best bewaarde versteende bossen ter wereld bij Sarmiento.
Hoewel Suriname rijk is aan belangrijke grondstoffen en tevens een verzorgingsstaat is, leeft 20% van de bevolking in armoede (ter vergelijking: in Nederland leeft 'maar' 8% van de bevolking in armoede). Dit komt door de hoge werkloosheid (geen werk is geen loon), maar ook door de hoge staatsschuld.
Verse vruchten van Momordica zoals sopropo, balsempeer of bittermeloen mag u nooit meenemen. Voor deze verse vruchten geldt altijd een invoerverbod. U mag ze dus nooit meenemen in uw hand- of ruimbagage. Ook niet in kleine hoeveelheden.
Contant geld
Reist u buiten de EU met € 10.000 of meer? Dan moet u aangifte doen bij de Douane, zodat de Douane weet dat u het geld bij zich heeft. U hoeft bij de Douane geen belasting over het geld te betalen. Het bedrag van € 10.000 kan ook in andere valuta zijn, of goud of gouden munten.
Bent u van plan om naar een luchthaven te komen of gaat u vliegen en heeft u klachten heeft die passen bij het coronavirus? Doe dan eerst een (zelf)test. Ga bij een positieve uitslag in isolatie en kom niet naar de luchthaven. Ook niet om iemand op te halen of weg te brengen.
Er zijn geen inreisregels voor mensen die reizen binnen de EU/Schengen. Ook niet voor inwoners van landen die meedoen met de EU-inreisregels. Voor reizigers die wonen buiten de EU/Schengen geldt het EU-inreisverbod. Er zijn uitzonderingen.
Gezondheid. Zorg voor de juiste vaccinaties: check voor u vertrekt welke inentingen u nodig heeft voor Suriname. Sommige landen laten u niet toe zonder de juiste vaccinaties. Zoek een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
U heeft een verblijfsvergunning nodig als u langer dan 90 dagen in Nederland verblijft. En als u niet de nationaliteit heeft van een land van de Europese Unie (EU), Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland. Vaak heeft u ook een machtiging tot voorlopig verblijf (mvv) nodig.
Reizigers uit landen binnen de EU/Schengen mogen naar Nederland reizen. Voor reizigers uit andere landen geldt het EU-inreisverbod. Er zijn uitzonderingen op het EU-inreisverbod.
Naar Nederland reizen: geen negatieve testuitslag corona meer nodig. Vanaf 23 maart 2022 hebben reizigers uit landen buiten de EU/Schengen geen negatieve testuitslag meer nodig voor hun reis naar Nederland. Er zijn nog wel andere inreisregels.
Vanwege het EU-inreisverbod mag u niet naar Nederland reizen. Tenzij: u een geldig papieren vaccinatiebewijs heeft; OF. u een digitaal vaccinatiebewijs heeft van een land dat is aangesloten bij het EU DCC (ec.europa.eu).
Wetsvoorstel quarantaineplicht
Met de quarantaineplicht moeten reizigers uit aangewezen zeer hoogrisicogebieden verplicht tien dagen in quarantaine. Na vijf dagen mogen mensen zich, als zij geen klachten hebben die kunnen duiden op een coronabesmetting, laten testen.
Sinds 16 februari 2022 kijkt het ministerie van Buitenlandse Zaken weer naar de volledige veiligheidssituatie in een land, net zoals voor corona het geval was. Landen die net zo veilig worden bevonden als Nederland krijgen kleurcode groen.
Bij een door de veiligheidsregio verplicht opgelegde quarantaine, kan dan bij niet naleving een fikse boete volgen. Reizigers die (terug)komen uit een gebied waarvoor het dringende advies voor thuisquarantaine geldt moeten meewerken aan registratie en quarantaine.
Corona bevindt zich in een andere fase. Sinds 11 april 2022 is het daarom niet meer nodig om na een positieve zelftest een bevestigingstest (confirmatietest) te doen bij de GGD. Zelftesten bij klachten blijft wel belangrijk. Door de zelftest weet u namelijk of u corona hebt of niet.
Een zelftest doet u bij klachten, als u dichtbij een besmet persoon was of gewoon voor de zekerheid. Ook als u volledig bent gevaccineerd of corona heeft gehad. In sommige gevallen is het beter om geen zelftest te doen.
Geschikte zelftesten hebben CE-logo
Een zelftest is een antigeensneltest die u zelf thuis kunt afnemen. Op de verpakking van de zelftest moet een CE-markering staan. Met daarachter een getal van 4 cijfers. Deze testen zijn door professionele keuringsinstanties veilig bevonden en goedgekeurd om zelf te gebruiken.
Corona bevindt zich in een andere fase. Sinds 11 april 2022 is het daarom niet meer nodig om na een positieve zelftest een bevestigingstest (confirmatietest) te doen bij de GGD. Zelftesten bij klachten blijft wel belangrijk. Door de zelftest weet u namelijk of u corona hebt of niet.
Bij een positieve zelftest is een GGD-test altijd nodig. Met dit advies is de verwachting dat meer mensen zich testen bij klachten. Tot nog toe was het advies aan mensen met corona-gerelateerde klachten om zich te laten testen bij de GGD.
Thuisblijven in isolatie
U gaat direct in isolatie na een positieve testuitslag van de zelftest of GGD. Dat betekent dat u thuis blijft en op een eigen kamer. Dit doet u ook als u een boosterprik of eerdere vaccinaties tegen corona heeft gehad. Zo besmet u geen huisgenoten of andere personen.