De schimmelgifstoffen zie, proef of ruik je niet. De schimmel vormt ze tijdens hun groei maar niet altijd. Wanneer wel en wanneer niet is nog onduidelijk.
Schimmels zijn niet allemaal giftig, maar van sommige schimmels is bekend dat ze in staat zijn gifstoffen (mycotoxines) aan te maken. Het eten van deze gifstoffen kan leiden tot een voedselvergiftiging. Dat kan gepaard gaan met misselijkheid en diarree.
Vooral in zachte etenswaren, zoals brood, gaat de verspreiding van schimmels sneller en zijn ze onzichtbaarder dan je denkt. Bij harde etenswaren kun je vaak een stukje schimmel nog wel wegsnijden, maar voor brood, een potje jam of appelmoes geldt dat helaas niet, zegt het Voedingscentrum.
Brood met blauwe of zwarte schimmel kun je niet meer eten. Ook niet als maar één boterham beschimmeld is, of als alleen op de korst een plekje schimmel zit. De sporen van de schimmel zitten namelijk door het hele brood. Ook fruit met schimmel moet meteen in de bak.
Gezondheidsklachten door vocht en schimmels
Schimmels kunnen gezondheidsklachten veroorzaken en ze kunnen astma en andere luchtwegklachten verergeren. Door schimmels kun je last krijgen van: keelpijn. niezen en hoesten.
Zijn schimmels in de slaapkamer schadelijk? Schimmels kunnen leiden tot allerlei allergische klachten. De sporen bevatten allergenen die een negatief effect kunnen hebben op de luchtwegen. Het zijn vooral mensen met chronische luchtwegaandoeningen zoals astma die gevoelig zijn voor de schimmelsporen.
Inademen van schimmel of schimmelstof kan een astma-aanval uitlokken. Ook bronchitis kan een gevolg zijn als u schimmel heeft ingeademd. Bij langdurige blootstelling aan schimmellucht kunt u eveneens last krijgen van symptomen zoals vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijn, misselijkheid en koorts.
Beschimmeld brood is in zijn geheel niet meer te eten. Gooi het brood direct weg om verdere verspreiding van schimmelsporen te voorkomen. Groene of zwarte broodschimmel bederft het brood, maar is niet gevaarlijk.
Nee, de schimmel is niet gevaarlijk. De schimmelcultuur die zich vormt op de kaas is niet schadelijk en is een andere schimmelcultuur dan die van groente, fruit of brood, welke overigens wel schadelijk is. De schimmel kan de smaak van de kaas helaas wel beïnvloeden.
Bederf merk je door plekjes, een ranzige geur, slijmerigheid of schimmel. Beginnende plekjes kun je wegsnijden, maar de smaak van aftakelende paddestoelen wordt sterk, dus proef eerst een stukje. Beschimmelde paddestoelen en 'slijmers' zijn ongezond en moet je echt weggooien.
Zwarte schimmel is 1 van de meest voorkomende schimmels in huis. Op vochtige oppervlakken ontstaan eerst minuscule zwarte stipjes, maar na verloop van tijd groeien die uit tot grote zwarte schimmelvlekken.
Schimmel in uw woning herkennen
Schimmels kunt u herkennen aan lelijke bruine of zwarte vlekken op muren, plafonds en de vloer. Soms zijn schimmels goed zichtbaar en is meteen duidelijk waar ze vandaan komen, in andere gevallen is dit lastiger te achterhalen.
Witte schimmels kunnen wit blijven of na verloop van tijd veranderen in groen, zwart, grijs of vrijwel elke andere kleur. Wanneer ze zich voor het eerst ontwikkelen, zijn witte schimmels zeer moeilijk te detecteren, omdat de sporen zo klein zijn dat ze alleen onder een microscoop te zien zijn.
Schimmels op voedsel kunnen bij het inademen of inslikken leiden tot ziektesymptomen als verminderde eetlust, maar ook tot ernstige aandoeningen als kanker. Bij aanraking van een beschimmeld voorwerp kan soms een flinke wolk schimmelsporen vrijkomen.
De schimmel(korsten) van camembert, brie of blauwe schimmelkazen zijn perfect veilig om te eten.
Als je schimmel op je kaas ziet hoef je het niet meteen weg te gooien. Meestal gaan de sporen niet ver de diepte in op harde kaas, zoals Parmezaanse, Edammer of Goudse kaas. Je kunt het dus ruim wegsnijden, een paar centimeter diep en rondom de schimmelplekken, en de rest gewoon opeten (1, 4).
Eetbare schimmels
Een aantal paddenstoelen, de vruchtlichamen van schimmels, zijn eetbaar. Zelfs penicilline wordt gemaakt uit een schimmelsoort. Ook schimmelkazen krijgen hun kenmerkende uiterlijk en smaak dankzij ongevaarlijke schimmels.
Bewaar kaas zeker niet te koud, want van koude lucht droogt hij uit. De kou heeft ook een remmende effect op het rijpingsproces van de kaas.
Het advies blijft: wegsnijden, in ieder geval als het een stuk harde kaas betreft, en dan kan je de rest gewoon opeten. Snijd ruim om de schimmelplek heen, het Voedingscentrum adviseert 1 cm.
Roze schimmel is eigenlijk een bacterie en geen schimmel. Deze bacterie, die wetenschappelijkerwijze Serratia marcescens wordt genoemd, komt het meest voor in badkamers. Ze hebben de neiging om krachtig te groeien in natte, vochtige en donkere omstandigheden zoals douches, badkuipen, tegelvoegen, wastafels, enz.
Sommige soorten schimmel kunnen zelfs herseninfecties en bloedvergiftiging veroorzaken. Of het nou om zwarte, bruine, groene, of roze schimmel gaat, de consensus onder experts is dat ze allen verwijderd zouden moeten worden. Alle zichtbare schimmel moet verwijderd worden, ongeacht de kleur of soort.
Nee. Volgens Marianne Gravely, informatiespecialist voedselveiligheid bij het Ministerie van Landbouw in de VS, kan het eten van schimmel geen kwaad. Voor mensen met een gevoelige darm ligt dat wel anders: zij hebben kans op misselijkheid.
Inademen van besmet stof of vocht kan een astma-aanval uitlokken (piepende ademhaling en kortademigheid). Middenoorontsteking en bronchitis kunnen eveneens een gevolg zijn. Bij langdurige blootstelling kun je ook last krijgen van algemene symptomen zoals vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijn, misselijkheid en koorts.
Wat betekent vocht en schimmel voor je gezondheid? Vocht en schimmels zijn niet per se de oorzaak van gezondheidsklachten, maar kunnen astma en andere luchtwegklachten wel verergeren. Door een vochtige woning kan je last krijgen van keelpijn, niezen en hoesten, verstopte neus, piepende ademhaling en benauwdheid.
Schimmels in huis zijn niet bepaald mooi om naar te kijken, maar kunnen ook erg schadelijk zijn, zowel voor uw gezondheid als voor de staat van uw woning. De schimmelsporen die worden verspreid komen in uw longen terecht door inademing en kunnen leiden tot gezondheidsklachten of bestaande klachten verergeren.