Het is belangrijk dat u zo snel mogelijk naar een arts gaat, wanneer u malaria symptomen krijgt. Een snelle behandeling is nodig, omdat malaria dodelijk kan zijn. Nadat de aanwezigheid van de parasieten in uw bloed is aangetoond, start de behandeling met medicijnen die de parasieten doden.
De gevaarlijkste is 'malaria tropica', die binnen enkele dagen dodelijk kan zijn. Behandeling in een vroeg stadium is noodzakelijk.
Draag kleding die uw huid bedekt: als dat kan lange mouwen, een lange broek, schoenen en sokken. 's Avonds tegen malariamuggen, overdag tegen andere muggen. Smeer onbedekte lichaamsdelen (gezicht, hals, handen, enkels en voeten) in met DEET. Zorg dat u DEET niet in uw mond of ogen krijgt.
Malaria kan goed behandeld worden, maar zonder behandeling kan de ziekte snel complicaties veroorzaken en fataal verlopen. Personen die vroeger malaria doormaakten, zijn niet immuun.
Als je langer dan 24 uur koorts hebt, en je weet niet zeker of het malaria is, dan moet je toch starten met de noodbehandeling van de GGD. Ga vervolgens direct op zoek naar een arts of ziekenhuis.
Conclusie. Plasmodium malariae is het minst vaak verwekker van malaria, maar kan zich levenslang handhaven in het bloed. Het is mogelijk deze parasiet over te dragen via bloedtransfusie, zelfs wanneer primaire besmetting enkele jaren geleden is opgetreden, zoals de hier beschreven casus laat zien.
Alleen de vrouwtjes steken; de mannetjes zijn kenbaar aan grote, pluizige antennes. Malariamuggen zitten in rust met het achterlijf duidelijk hoger van de onderlaag dan met de thorax, ze hellen als het ware naar voren. Bij veel niet-malariamuggen wordt het lijf evenwijdig aan de onderlaag gehouden.
Op Bali, Java en op de Gili eilanden is de kans dat je geprikt wordt door een mug die malaria bij zich draagt klein, waardoor vaak geen profylaxe aangeraden worden.
Sommige gebieden hebben slechts een laag risico op malaria, dan zijn mugwerende maatregelen meestal voldoende. Wanneer u op reis gaat naar een hóóg risicogebied (bijv.Midden-Afrika) dan is het preventief slikken van malariatabletten sterk aanbevolen om ernstige infectie met malaria te voorkomen.
Malaria komt in principe in het hele land voor (inclusief Gili eilanden) m.u.v. Bali.
Jaarlijks zo'n 150-300 Nederlanders melden dat ze malaria hebben opgelopen in de (sub)tropen. Al is deze niet besmettelijke ziekte te voorkomen en te genezen, overlijden ieder jaar duizenden mensen erdoor wereldwijd.
Een volwassen mug leeft ongeveer 1 á 2 maanden.
Malaria tropica. Deze vorm van malaria is het gevaarlijkst. Als je niet behandeld wordt, kun je binnen enkele weken overlijden. Deze vorm van malaria is onder andere zo gevaarlijk, omdat de besmette rode bloedcellen vast komen te zitten in kleine bloedvaatjes in je organen.
Malaria is een infectieziekte met periodes van koortsaanvallen. In het begin kan de ziekte erg op griep lijken. Malaria treft vooral de gebieden rond de evenaar (de tropen) waar de Anopheles-muggen leven. Op deze kaart kan je zien waar de ziekte voorkomt.
De kans op malaria is ongelijk verdeeld over de wereld. In West-Afrika (bijvoorbeeld Ghana of Gambia) is de kans verreweg het grootst. In Oost-Afrika is de kans al wat kleiner. In de malariagebieden in Azië, Zuid- en Midden-Amerika is de kans ook lager.
De loodgrijze malariamug komt in Nederland vooral voor in kelders en rioolbuizen. Volgens een artikel van het NOS kunnen er in één gierkelder wel twee miljoen muggen zitten.
Ze kunnen worden aangetroffen op allerlei plaatsen in Nederland waar oudere bomen met door water gevulde gaten te vinden zijn. De larven voeden zich daar met micro-organismen die in het water zweven.
Om de verspreiding van malaria te remmen, onderzoeken wetenschappers van het Radboudumc hoe we kunnen voorkomen dat mensen muggen infecteren. Ongeveer vijf procent van de mensen kan malaria niet doorgeven aan muggen.
Malaria. In de rest van Indonesië is er een wisselend malariarisico. Voor een goed georganiseerde toeristische reis met overnachting uitsluitend in luxehotels, zijn de maatregelen om zich te beschermen tegen muggensteken 's avonds en 's nachts essentieel én voldoende als bescherming tegen malaria.
Voor een reis naar Indonesië zijn een paar zaken belangrijk: Vaccinaties. Malariapillen of maatregelen. Maatregelen tegen andere muggen dan malariamuggen.
Welke pil hangt af van het gebied waar je doorheen wilt reizen. Zo heb je voor Bali geen malaria pillen nodig. Terwijl voor het naastgelegen eiland Lombok en de eilanden Sumatra en Borneo Lariam of Malarone wordt voorgeschreven. Voor Java wordt vaak het smeren met een anti-insect spray geadviseerd.
Martin Grobusch, hoogleraar Tropische Geneeskunde en Reizigersgeneeskunde bij Amsterdam UMC, legt ons uit wat het is: 'Er is geen specifiek virus of bacterie die op Bali iets anders met ons doet dan op andere plekken van de wereld. In principe is het een acute maag-darmziekte. '
Het is aangeraden om de DTP-inenting minimaal één tot twee weken voor vertrek naar Bali te halen. Hepatitis A, ook wel besmettelijke geelzucht, is een ontsteking aan de lever veroorzaakt door een virus.
Bali: welke vaccinaties worden aanbevolen? De volgende inentingen worden aanbevolen bij een bezoek aan Bali: DTP (difterie, tetanus, polio) en hepatitis A (besmettelijke geelzucht). Heb je nooit een mazelen-vaccinatie gehad en ook de ziekte nooit gehad, dan wordt ook de BMR-vaccinatie aangeraden.