Dit is een behandeling waarbij iemand een korte elektrische stroom door het brein krijgt met behulp van plakkers op het hoofd. Dit gebeurt onder narcose. Baer Jonkers, psycholoog verbonden aan Korrelatie en Fonds Psychische Gezondheid: “ECT wordt in Nederland relatief weinig toegepast.
Shockwaves versnellen het genezingsproces door de zelfhelende eigenschappen van het lichaam te activeren, ze stimuleren de stofwisseling en verbeteren de bloedcirculatie.
Antwoord: Shockwavetherapie is over het algemeen niet pijnlijk. Het kan wel gevoelig zijn. Hoe “vervelend” de shockwave aanvoelt hangt af van de locatie en de ernst van uw aandoening. U hoeft niet bang te zijn voor de shockwave, de therapeut zal altijd in samenspraak met u bepalen hoe intensief er behandeld kan worden.
De duur van de behandeling met het shockwave apparaat is klacht afhankelijk, maar duurt ongeveer 10 minuten.
In de meeste gevallen zullen 3 tot 5 behandelingen nodig zijn. Tussen de behandelingen zit een periode van 5 tot 10 dagen. Hoeveel behandelingen je uiteindelijk nodig hebt om de klacht helemaal te verhelpen, is echter ook afhankelijk van jouw eigen herstelmechanisme en hoe jouw lichaam reageert op de behandelingen.
Shockwave therapie vergoeding via fysiotherapeut
Shockwave therapie wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Shockwave therapie valt onder de behandelmethodes van de fysiotherapeut. Om de kosten vergoed te krijgen zul je dus een aanvullende zorgverzekering met fysiotherapie moeten afsluiten.
Kosten shockwave therapie
De kosten voor één behandeling bedragen ongeveer 75 euro. Een behandeltraject kost dus doorgaans zo'n 150 tot 450 euro.
De behandeling
De shockwave behandeling wordt vaak gecombineerd met podotherapie en fysiotherapie. Vaak zijn 3 tot 5 behandelingen voldoende om jouw klachten te verhelpen. Na 2 tot 3 behandelingen is het effect vaak al merkbaar. De behandeling kan als kortdurend gevoelig worden ervaren.
Deze behandeling kan met lichte pijn gepaard gaan, maar is minder pijnlijk dan Dry needling. Daarom is de Shockwave therapie een goed alternatief voor Dry needling wanneer deze behandeling te pijnlijk is voor de patiënt. Bijwerkingen komen nauwelijks voor.
Deze kop geeft krachtige trillingen die het lichaam tot genezing aanzetten. Het zijn drukgolven van buitenaf, die via een behandelkop worden toegepast. De trillingen activeren de eigen genezingskracht van het lichaam. In gemiddeld zes behandelingen is de patiënt van de meeste klachten af.
De fysiotherapeut kan shockwave therapie inzetten om pijn in spieren en pezen te behandelen (bijvoorbeeld hielspoor). Deze methode is door meerdere wetenschappelijke studies als zeer effectief bestempeld. Met shockwave therapie wordt de pijn rechtstreeks bij de oorsprong bestreden, zonder medicatie of chirurgie.
Een lichte peesontsteking herstelt vaak vanzelf. Dit herstel kan echter lang duren en het is hierbij belangrijk te blijven bewegen. Wel belasten, maar niet overbelasten. Denk dus aan lichte, niet repeterende bewegingen.
Meestal is het ontstaan van zo'n irritatie van een pees het gevolg van overbelasting, bijvoorbeeld door: Veroudering van de pees. Te veel of te zware activiteiten. Veranderd gebruik door verminderde coördinatie.
Tijdens de dry needling behandeling maakt de therapeut gebruik van een “droge” dunne acupunctuurnaald. Door middel van dry needling worden spieren aangeprikt wat leidt tot een voelbare daling van de spierspanning met een pijnvermindering en een betere beweeglijkheid als gevolg.
Afhankelijk van de ernst van de hielpijn kan een lichte oefening als rustig wandelen nog wel goed zijn. Het is goed om in beweging te blijven en niet volledig stil te gaan zitten, maar dit kan het beste door een therapeut beoordeeld worden.
Na de behandeling kan de spier flink gevoelig, stijf of beurs ("blauwe plek") aanvoelen. De eerste uren is dit het meest, ook is aanspannen van de net behandelde spieren dan pijnlijk. Na een nachtrust voelt het al een stuk beter, maar nog wel beurs. De napijn neemt geleidelijk af en kan tussen de 1 en 5 dagen duren.
Hoe vaak dry needling? Dry needling vindt in principe 1 keer per week plaats en na 2 á 3 sessies wordt de behandeling geëvalueerd. Indien sprake is van een positief effect, dan kan de behandeling herhaald worden. Indien er geen effect is, dan zal de behandeling niet herhaald worden.
Triggerpoints of spierknopen zijn pijnlijke verhardingen in de spieren die niet meer ontspannen. Een triggerpoint of spierknoop kan bewegingsbeperkingen, stijfheid, krachtverlies en pijnklachten veroorzaken. Een spier is opgebouwd uit afzonderlijke spiervezels.
Tendinitis kan goed worden behandeld. Het soort behandeling is sterk afhankelijk van de plaats van de ontsteking. Meestal wordt een combinatie van rust, ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID's) en fysiotherapie voorgeschreven.
Een eenvoudige manier om thuis wat aan massage voor je hielspoor te doen is het onder de peesplaat heen en weer rollen met een golfbal, of eventueel een tennisbal als dit pijnlijk is. Je kunt dit gewoon doen terwijl je bijvoorbeeld achter je bureau zit te werken.
Shockwavetherapie bij schouderklachten
Het behandelplan bestaat uit vijf shockwave therapie behandelingen 1x per week. Na de vijfde sessie wordt wederom een echografisch onderzoek verricht om de voortgang inzichtelijk van uw schouderklachten.
Als je klachten hebt die al lange tijd bestaan in pezen en spieren van de voet, schouder, enkel of knie, dan kan shockwave therapie een uitkomst bieden. Bij shockwave therapie wordt een zeer hoge frequentie van drukgolven toegepast op de pijnlijke pezen of spieren ter bevordering van het lokale weefselherstel.
Schokgolftherapie voor een ontstoken peesblad onder de voet
De techniek van ESWT werkt met schokgolven. Dit zijn sterke, ultrasone geluidsgolven die de zachte weefsels binnendringen en kleine microtraumata (letseltjes) veroorzaken. Hierdoor wordt het weefsel van het peesblad gestimuleerd om zichzelf te gaan herstellen.
De behandeling zelf kan vrij pijnlijk zijn, maar elke patiënt ervaart dit weer anders.. De geluidsgolven (een soort hard tik-geluid) kunnen behoorlijk stevig aankomen, zeker in het begin van de behandeling. De intensiteit kan echter aangepast worden aan de pijngrens van de patiënt.