Hoe vermeld je referenties op je cv
Als er in de vacaturetekst wordt gevraagd naar referenties, kun je deze opnemen in een apart onderdeel 'Referenties' op je cv. Vermeld dan per referentie het bedrijf, de naam van de referaat, telefoonnummer en e-mailadres. Eventueel neem je ook de functietitel van je referaat op.
In een officiële referentiebrief begin je vaak eerst met een omschrijving van je relatie met de persoon waar je over schrijft. Waar ken je hem/haar van? Daarna omschrijf je hoe hij/zij gepresteerd heeft in de omgeving waarin je deze persoon kent.
Start met zowel een sterk punt als een leerdoel. Vermeld hierbij welke functie of organisatie goed bij diegene past. Zorg dat je niet de persoon zelf, maar het functioneren van de persoon beoordeelt. Een goede referentie omschrijft de relatie tussen jou en je (ex-)werknemer.
Zo heeft hij/zij [opsomming vaardigheden]. Dit blijkt bijvoorbeeld uit [voorbeelden uit de praktijk]. Tot slot beveel ik [naam] graag aan. Als hij/zij zich inzet op de manier waarop hij/zij dat heeft gedaan tijdens de werkzaamheden voor [organisatie], dan is [naam] een zeer goede aanwinst voor uw organisatie.
Stel geen vragen over persoonlijke omstandigheden. Zo mag je bijvoorbeeld niet informeren naar geaardheid, politieke voorkeur of godsdienst. Je mag formeel niet informeren naar het ziekteverleden van de sollicitant, maar je mag wel vragen naar zijn aanwezigheid en prestaties op het werk.
Een oud-werkgever is niet verplicht om een referentie te geven. Er staat namelijk geen enkele verplichting daartoe in de wet. Als werknemer is het dus verstandig om uw oud-werkgever te vragen of hij een referentie wil geven, mocht dat nodig zijn.
Referenties kunnen voor een recruiter (of potentiële werkgever) waardevolle informatie opleveren over een sollicitant of toekomstige medewerker. De mening van een vorige werkgever wordt doorgaans zeer hoog gewaardeerd als ondersteunend 'bewijs' tijdens het selectie- en aannameproces van een nieuwe medewerker.
Een referentie is een verklaring met argumenten over het functioneren op werk. Via deze weg hoort een aspirant-werkgever van een ander hoe jij als werknemer en collega functioneerde.
wat is een aanbevelingsbrief? Een aanbevelingsbrief is een brief waarin iemand met wie je hebt samengewerkt jou aanbeveelt. Je bepaalt (meestal) zelf door wie je de aanbevelingsbrief laat schrijven. Denk aan een oud-manager, maar een scriptie- of stagebegeleider kan natuurlijk ook.
Als je geen professionele referenties hebt, bied dan aan om zoveel mogelijk persoonlijke referenties te geven als je kunt. Een persoonlijke referentie kan zijn van iemand die je kent, maar nooit met je heeft gewerkt in een professionele omgeving.
Hard skills zijn vaardigheden die je nodig hebt om de functie goed te kunnen uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde technische vaardigheden zoals het beheersen van een computerprogramma.
1) deskundige in een bepaald vakgebied die men raadpleegt; vakreferent 2) iemand die een onderzoeksrapport of verslag voorleest, een voordracht houdt ter inleiding van een discussie, of een samenvatting van een voordracht geeft 3) verslaggever, criticus of recensent die boeken, theaterstukken en muziekuitvoeringen ...
De rol van referenties
Een potentiële werkgever kan via referenties navraag doen over de kwaliteiten en het functioneren van jou als sollicitant. Een werkgever is niet verplicht om jouw referentie te zijn. Staat een (oud) collega hiervoor open, dan is deze wel verplicht de waarheid door te geven.
Sommige werkgevers kunnen je ook vragen om een gedetailleerde lijst van elke werkgever waar je de afgelopen vijf of tien jaar voor hebt gewerkt. In dit geval is het noodzakelijk dat je echt alles noemt, omdat het bedrijf waarschijnlijk al je referenties controleert.
Hoeveel referenties je op je cv moet plaatsen? Dat ligt aan hoeveel referenties je hebt, maar twee is altijd beter dan één. Zo laat je de keuze bij de werkgever of onderwijsinstelling. Let op: vraag altijd eerst of je iemand als referentie mag opgeven en zijn of haar contactgegevens mag delen.
Zet jouw naam en contactgegevens bovenaan de brief, of in de linkerhoek van de pagina. Vervolgens voeg je een witregel toe en zet je hier de bedrijfsgegevens waar je naar schrijft (daarover later meer). Daarna volgt weer een witregel en voeg je de plaats en datum toe.
Iets dat daarbij helpt, is het voeren van referentiegesprekken. Dat zijn van die vervelende gesprekken die je met oud-collega's of oud-werkgevers van de sollicitant moet voeren. Sommige managers draaien hun hand er niet voor om. Maar meestal worden dit soort gesprekken als ongemakkelijk en onnodig ervaren.
Interne referentie wil zeggen dat je zelf bepaalt of je iets wilt of niet. Bij externe referentie vind je de mening van de ander heel belangrijk. Of je meer extern of intern gerefereerd bent hangt af van de situatie.
Referentenonderzoek. Afhankelijk van de zwaarte van een pre-employment screening vindt er ook een referentenonderzoek plaats. Dit is voor ons een belangrijk moment in de screening omdat wij als het ware een stap buiten de deur zetten. Een referent kan belangrijke informatie geven over de integriteit van een kandidaat.
De NVP Sollicitatiecode (hierna te noemen: 'de code') is een gedragscode en bevat basisregels die organisaties en sollicitanten, naar het oordeel van de Nederlandse Vereniging voor Personeelsmanagement en Organisatieontwikkeling, in acht behoren te nemen bij de werving en selectie ter vervulling van vacatures.
Referenties zet je alleen in je CV als hier in de vacaturetekst nadrukkelijk om gevraagd wordt. Het is heel gebruikelijk om een sollicitatiebrief zonder referenties te versturen. Vaak wordt in een eventueel tweede of derde gesprek pas om referenties gevraagd.