Na de bevruchting van de eicel moet het embryo, om te kunnen overleven, zich in de wand van de baarmoeder nestelen. Alleen dan kan een zwangerschap ontstaan en blijft hierdoor de menstruatie uit. De innesteling in de baarmoeder vindt 3 tot 5 dagen na de terugplaatsing plaats.
Borsten die al dan niet gevoeliger of groter zijn, een steekje hier een pijntje daar, veranderd reukvermogen, trek in bepaald eten of koffie die ineens juist niet meer smaakt. Zó graag wil je bevestiging dat zich in je buik het Grote Wonder voltrekt, dat je van alles gaat voelen.
Seks na een intra-uteriene inseminatie of na de terugplaatsing van een embryo kan geen kwaad. U mag ook werken, sporten, heffen en tillen. U mag eigenlijk alles – alleen vragen we u met het oog op een mogelijke zwangerschap voorzichtig te zijn met alcohol, roken, medicijnen en röntgenstralen.
Elk embryo heeft een bepaalde kans op innesteling en indien u weet dat een excellent embryo gemiddeld 20% kans heeft, en terugplaatsing van twee embryo's dus maximum 40% zwangerschappen zal opleveren, dan is die vraag beantwoord. De vraag wordt dan natuurlijk waarom een embryo slechts 20% kans heeft om het te halen.
De kans op een doorgaande zwangerschap is per terugplaatsing ongeveer 20 tot 30 procent. Bij elke behandeling is er een nieuwe kans. Na drie behandelingen is zo'n 60 procent van de stellen in verwachting.
Het wordt aangeraden om ongeveer twee weken na de IVF-behandeling een zwangerschapstest te doen. Als je zwanger bent, heeft je lichaam op dat moment voldoende zwangerschapshormoon aangemaakt om aangetoond te worden in een zwangerschapstest.
Die innesteling vindt ongeveer 8 dagen ná de bevruchting plaats en sommige vrouwen ervaren hierbij een innestelingsbloeding. Vanaf dit moment kan je ook een zwangerschapstest doen omdat deze het zwangerschapshormoon meet dat vanaf het moment van innesteling wordt aangemaakt.
Na de bevruchting van de eicel moet het embryo, om te kunnen overleven, zich in de wand van de baarmoeder nestelen. Alleen dan kan een zwangerschap ontstaan en blijft hierdoor de menstruatie uit. De innesteling in de baarmoeder vindt 3 tot 5 dagen na de terugplaatsing plaats.
Zeven dagen na de bevruchting nestelt het bevruchte ei zich daar. Dat is de innesteling. In dat stadium hecht het ei zich op een geschikte plek en uiteindelijk verdwijnt het in het diepe weefsel. Het ei ontwikkelt zich verder door zich rechtstreeks aan de bloedvaten van de moeder te koppelen.
Terugplaatsing. De eerste terugplaatsing was niet prettig. Er wordt een slangetje met het embryo ingebracht, de arts duwt op een soort spuit en het embryo laat los in baarmoeder. Je voelt er eigenlijk niks van.
De innesteling duurt ongeveer een week en is dan 10-12 dagen na de bevruchting klaar. De bloeding kan maar een paar uur duren maar er zijn ook zwangere vrouwen die een paar dagen bloeden. Echter, het gaat van vaak om een bloeding van maximaal twee dagen.
om gedurende één week na de terugplaatsing niet te vrijen en/of gemeenschap te hebben.
Gemiddeld bedraagt de zwangerschapskans ongeveer 15% per cyclus. Een goede eicel heeft in goede omstandigheden zo'n 70% kans om bevrucht te raken. Eenmaal bevrucht heeft de eicel opnieuw zo'n 70% kans om voldoende verder te ontwikkelen zodat een innesteling mogelijk wordt.
Het mogelijke voordeel van de dag 5 terugplaatsing is dat alleen de sterke embryo's doorgroeien. Hierdoor is er waarschijnlijk een hogere kans op de geboorte van een kind en kan een dag 5 embryo sneller tot een zwangerschap leiden.
Waarom ben ik niet zwanger na de terugplaatsing? De kans op innesteling binnen twee dagen na terugplaatsing ligt rond de dertig procent, hoe mooi het teruggeplaatste embryo ook is. Er is weinig dat u kunt doen om deze kans positief te beïnvloeden, anders dan gezond te leven.
10 dagen na de terugplaatsing kunt u een zwangerschapstest doen. Een positieve uitslag? Geef dit telefonisch of via de e-mail door, dan wordt een afspraak gemaakt voor een zwangerschapsecho over 3 tot 4 weken.
Dat kan te wijten zijn aan: afwijkingen in de zaadcellen, waardoor ze niet krachtig genoeg zijn om de cellaag rond de eicel af te breken. eicellen van matige kwaliteit, onrijpe eicellen, of eicellen die niet bevrucht kunnen worden.
Schattingen omtrent het percentage embryo's dat ergens tussen bevruchting en het moment van geboorte verloren gaat, lopen uiteen van minder dan 50 tot 90 procent. Dat laatste percentage is ontzettend hoog: het zou betekenen dat slechts 10 procent van de menselijke embryo's uitgroeit tot een baby.
Waar voel je pijn bij innesteling? Onderin je buik, rond je schaambeen of in je onderrug kun je lichte krampen voelen: Een innesteling kramp. Het kan ook zeurend aanvoelen. Veel vrouwen omschrijven het als een hele milde kortdurende menstruatiepijn.
Rooibos thee: Zit bomvol anti- oxidanten en kan ondersteunend werken bij de innesteling. Deze thee kan je gedurende je hele cyclus blijven drinken, neem wel de biologische versie zonder toevoegingen. Kamille thee: Voor ontspanning. Deze thee is ontstekingsremmend, werkt sterk kalmerend en rustgevend.
De innesteling vindt gemiddeld zo'n 9 dagen na de bevruchting plaats. Op dat moment is er vaak nog niet genoeg hCG aanwezig voor een positieve zwangerschapstest. Het duurt over het algemeen ca. een week na innesteling voordat je voldoende hCG hebt aangemaakt om te testen.
Een ivf-behandeling is niet altijd succesvol. Per behandeling is de kans op een zwangerschap ongeveer vijfentwintig procent. De belangrijkste oorzaak van het mislukken van de behandeling is het niet innestelen van het teruggeplaatste embryo.
Heeft u na de terugplaatsing bloedverlies, dan belt u naar het Centrum Voortplantingsgeneeskunde. Nadat het embryo is teruggeplaatst, breekt er een periode aan van 2 weken wachten.
Voor een IVF- behandeling is altijd een medische indicatie nodig. Je zorgverzekeraar vergoedt vanuit de basisverzekering drie IVF-behandelingen per zwangerschap met een duur van tenminste 12 weken na de terugplaatsing van het embryo. Ook een afgebroken behandeling telt als een behandeling.