Pu lakken zijn lakken die gedeeltelijk bestaan uit Polyurethaan. Polyurethaan is een belangrijke groep polymeren*. Doordat de Polyurethaan uit twee bestanddelen bestaat, namelijk een harde en zachte, is het mogelijk om de beste eigenschappen van beide delen te verenigingen.
Polyurethaan wordt gebruikt om zacht PUR-schuim te maken. Dit kan in verschillende consumentenproducten worden verwerkt, zoals matrassen, kussens, meubels, aankleedkussens, sponzen en speelgoed. Polyurethaan komt ook voor in hard schuim zoals het isolatie PUR-schuim dat veel wordt gebruikt in de bouw.
Waterdicht en duurzaam: polyurethaan lak en verf
De versterkende werking van polyurethaan zorgt in lak en verf voor zeer goed dekkende, sterk hechtende en vooral beschermende laag met een hoge oppervlaktehardheid. Polyurethaan lak is ideaal voor het duurzaam beschermen van hout en metaal.
Vier tot vijf lagen Jachtlak Hoogglans PU aanbrengen tot een totale droge laagdikte van 200 μm (minimaal verbruik circa 0,35 l/m²). Wanneer een zijdeglans afwerking is gewenst kan de laatste laag Jachtlak Hoogglans PU worden vervangen door Jachtlak Zijdeglans PU.
Acrylverf is een verf op waterbasis (ook wel 'watergedragen verf') die duurzaam en kras- en slijtvast is. De verf heeft weinig geur en droogt snel en is daarom heel geschikt voor gebruik binnen. Muurverf is meestal ook een watergedragen verf.
Als u in huis een hechtprimer nodig hebt om bijvoorbeeld u nieuwbouw deuren (opdekdeuren) of stalen kozijnen te schilderen, dan is het verstandig om een watergedragen hechtprimer of grondverf te gebruiken, deze ruiken niet zo sterk, zijn snel droog en zijn makkelijk in gebruik en overschilderbaar met vrijwel alle ...
Persoonlijk raden wij acrylverf aan voor beginners. Acrylverf is zeer gemakkelijk in het gebruik en kunnen op vele manieren worden toegepast. Je kunt de verf in lagen aanbrengen zoals je met olieverf zou doen, of je kunt het glaceren zoals je met een aquarel zou doen.
Applicatieproces polyurethaan coating
Ter bevordering van de hechting adviseren we met stip de vloer vooraf zeer goed te ontvetten, licht op te schuren met een schuurschijf met kleine korrel en achtereenvolgens goed stofvrij te maken. Polyurethaan vloercoatings kunnen met een roller of kwast worden aangebracht.
Voordelen & Nadelen Polyuretheen verf
De Polyurethaan lakken & verf zijn ideaal voor het beschermen van ondergronden zoals diverse hout soorten, een Polyurethaan verf is dan ook de meestgekozen verf voor kozijnen en deuren. De lakken zijn door de Polyurethaan zeer krasvast en ze geven een duurzaam resultaat.
Epoxy is een kunsthars met zeer uitgebreide mogelijkheden. Epoxy bestaat uit een vloeibare basiscomponent (hars) en een vloeibare verharder. Na menging van beide componenten zal het materiaal uitharden tot een hard, plastic achtig materiaal. Het materiaal is eenvoudig te verwerken, ook voor de doe-het-zelver.
Het belangrijkste verschil tussen epoxy en polyurethaan zit hem in de hardheid. Epoxyvloeren zijn heel erg hard en daarom zeer geschikt voor toepassing in industriële ruimtes. Voor particulier gebruik zijn polyurethaan gietvloeren heel geschikt, aangezien deze zachter zijn dan epoxyvloeren en bovendien elastisch.
De combinatie van de harde en zachte segmenten zorgt voor een unieke combinatie waardoor polyurethaan op meerdere manieren kan worden toegepast. Polyurethaan is sterk, buigzaam en slijtvast. Daarnaast kan de onderlinge verhouding tussen het harde segment en het zachte segment worden aangepast.
PUR staat voor polyurethaan, een molecuul dat je kunt maken door isocyanaat en een polyol – een stof met meerdere alcoholgroepen van zuurstof en waterstof – met elkaar te mengen. Deze stoffen gaan een chemische reactie aan en vormen een polymeer, oftewel samengesteld molecuul.
Dit leer moet regelmatig met een pluisvrije, droge of iets vochtige doek afgestoft worden. Elke 3 tot 6 maanden moet het “leer” met PU-Protector gereinigd en verzorgd worden. Een pluisvrije zachte doek met PU-Protector vochtig maken en opwrijven.
PUR isolatieschuim, met gesloten cellenstructuur, absorbeert geen water en is het niet gevoelig voor schimmelvorming, dit in tegenstelling tot opencellig PUR schuim. Gesloten cellig PUR schuim is geschikt voor alle toepassingen waar vocht moet worden vermeden.
Na het uitharden en uitdampen van de gevaarlijke stoffen zijn producten met PUR niet meer schadelijk voor de gezondheid, ook niet bij intensieve aanraking. Bij sterke verhitting van producten met PUR komen de gevaarlijke stoffen wel weer vrij, zoals bij het versnijden of verzagen van PU-hardschuimplaten.
Acrylverf is samengesteld uit pigmenten, een wateremulsie en acrylhars. Ze is gebaseerd op de chemie van acrylzuur. Het is dus geen product uit de natuur, maar uit de petrochemie. Toch is ze veel minder toxisch dan verf op oliebasis, die solventen of oplosmiddelen bevat.
Muurverf en latex: eigenlijk hetzelfde
Tussen 'normale' muurverf en latex van nu zit vrijwel geen verschil. De term 'latex' wordt nu puur gebruikt als productnaam in plaats van als verfsoort. Zo zijn Histor Superlatex en Sigma Sigmatex Superlatex beide ontwikkeld op basis van kunstharsdispersie.
Een acrylaatverf of acrylverf bestaat uit een dispersie van kleine kunststof bolletjes in water. Na het aanbrengen van de verf verdampt het water en komen de bolletjes kunststof steeds dichter bij elkaar. De bolletjes zijn door weekmakers of filmvormers kleverig gemaakt.
Vloercoatings worden met een extreem dunne laag naadloos met een roller over de ondergrond aangebracht. Doorgaans is de coating maar een fractie van een millimeter dik. Er bestaan in essentie drie verschillende soorten vloercoatings.
Een gietvloer is traditioneel opgebouwd uit meerdere lagen. Hoeveel lagen, hangt af van de gietvloer die je kiest. Vuistregel is dat hoe meer lagen er moeten worden gelegd, hoe langer het zal duren voordat je gebruik kunt maken van de vloer. Dit komt doordat na elke laag er een droogtijd in acht moet worden genomen.
Alkydverf is een sterke en goed dekkende verfsoort op oliebasis. Veel professionele schilders kiezen voor deze verfsoort omdat ze het prettig vinden schilderen en de verf in dikte is aan te passen (dit kan nog wel eens makkelijk zijn bij buitenkozijnen schilderen).
Acrylverf kun je in principe op elke ondergrond gebruiken. Denk hierbij aan papier, doek, houtwerk, aardewerk en diverse soorten ander materiaal. Ook kun je met behulp van acrylverf diverse schildertechnieken toepassen/nabootsen, waardoor deze zowel geschikt is voor beginnende als professionele schilders.
Een gemiddeld huis opnieuw laten schilderen kost tussen de € 1.800 en € 3.200. afhankelijk van een tussenwoning, vrijstaand huis, hoekwoning of flat. Bij de bovengenoemde kosten zit het schoonmaken, het schuren het vullen van gaten in de muren en de plafonds en het repareren van houtrot bij in begrepen.