De populariteit van Gin begon in Engeland nadat Jenever vanuit Nederland werd geïntroduceerd. Hoewel het eerder was begonnen, greep het pas echt aan toen Willem van Oranje (ja ... de Nederlandse!)
Jenever is eigenlijk de voorloper van de gin stijl die we nu allemaal kennen als de London Dry Gin.
Het destilleren van alcohol is een uitvinding van de Arabieren die in de 14e eeuw over Europa verspreid werd. Jenever zoals wij die nu kennen werd waarschijnlijk voor het eerst in de 17e eeuw gestookt. De eerste officiële vermelding van jenever werd gedaan in 'Een Constelijck Destileer Boec' in 1552.
Het verschil tussen Gin en Jenever
Simpelweg is de overeenkomst tussen gin en jenever de jeneverbes. Het verschil zit in de soort alcohol. Gin moet worden gemaakt met neutrale alcohol, jenever met graan alcohol. Neutrale alcohol wordt gedistilleerd tot 96%, net als bij wodka.
Vaak wordt gin als een typisch Engels drankje beschouwd, maar de roots van gin liggen eigenlijk in Nederland. Want gin is namelijk de Engelse versie van de Nederlandse jenever. Gin ontstond dan ook oorspronkelijk in de 11e eeuw waar Italiaanse monniken slechte 'spirits' distilleerden.
Gin & Tonic is ontstaan in de 18e eeuw en geïntroduceerd door de Britse Oost-Indische Compagnie.
Jenever is een zuiver distillaat op basis van graan of melasse, jeneverbessen en kruiden. En het is oer-hollands, al zijn de meningen over de oorsprong verdeeld. Nederlanders zijn ervan overtuigd dat het een Hollandse uitvinding is (uit de 17e eeuw om precies te zijn), Belgen vinden dat zij jenever hebben ontdekt.
Wanneer je 'jenever' naar het Engels vertaald krijg je 'gin'; ook die drank ontleent zijn smaak aan de jeneverbes.
Gin is één van de meest veelzijdige drankjes die er bestaat. Zo kun je het puur drinken, in een gin-tonic of het als basis gebruiken in een mooie cocktail. Daarnaast is gin ook nog eens verkrijgbaar in verschillende soorten en smaken.
Beschermde aanduiding
Sinds 20 mei 2008 is jenever door de Europese Unie erkend als beschermde geografische aanduiding. Het mag alleen worden geproduceerd in Nederland, in België en in een paar aangrenzende gebieden in Frankrijk en Duitsland. Oude en jonge jenever mag alleen in Nederland en België worden geproduceerd.
Hartevelt Mixed Drink Jonge Jenever Cola 250ml.
Twintig jaar fustlagering resulteert in een ongekende delicate, niet in woorden te vatten smaakervaring. Heel bijzonder als digestief bij een feestelijke gebeurtenis, of als voor u élke dag een feest is.
Korenwijn is een jeneversoort met een aanzienlijk hoger percentage moutwijn dan jonge en oude jenever. Het is een distillaat dat alleen uit graan mag bestaan, met minsten 51% moutwijn.
Oude jenever bevat maximaal 20 gram suiker per liter en minstens 35% alcohol. De drank bestaat volgens oud recept voor minimaal 15% uit moutwijn, waardoor deze jenever een vollere smaak krijgt. Om de kleur iets geler en de smaak iets zoeter te maken, wordt er soms karamel toegevoegd.
Gospel Barrel Aged Piet Honingh Genever werd bekroond tot 'World's Best Genever'. De distillatentak van Jopen heeft, net als de craft brouwerij, kwaliteit hoog in het vaandel staan. Gospel Barrel Aged Piet Honingh Genever mag zich de beste jenever ter wereld noemen.
Over het algemeen lijkt het voor je gezondheid niet uit te maken of je bier, wijn of sterke drank drinkt. Het schadelijke effect wordt immers veroorzaakt door de alcohol (ethanol) in de dranken en ieder standaardglas alcohol bevat 10 gram pure alcohol.
Er wordt vaak beweerd dat je van gin-tonic kan afvallen. De bittere smaak zou je hongergevoel onderdrukken en ervoor zorgen dat je maag zich trager ledigt. Daardoor zou je minder eten, en dus gewicht kunnen verliezen. Maar dat blijkt helaas niet te kloppen.
Het is goed voor je lijn
Dat alcoholische dranken zoals bier en wijn niet goed zijn voor je figuur, is algemeen bekend. Gelukkig kun je van een glas gin-tonic wél onbezorgd genieten. Een glas gin bevat namelijk slechts 65 calorieën, terwijl een glas bier al snel 120 calorieën bevat.
Een glaasje gin bevat gemiddeld 65 calorieën, wat aanzienlijk minder is dan bijvoorbeeld een pintje bier. Het is dus een goede keuze voor mensen die op hun calorie-inname willen letten maar toch willen genieten van een drankje.
Een Kopstoot is een drankje dat 'hard' aankomt en bestaat uit een goed glas bier en een glaasje jenever.
Wat is het verschil tussen ambachtelijke genever en moderne jenever? Het verschil zit hem zowel in de receptuur als in de bereidingswijze. Moderne – veelal industriële – producten bevatten zelden moutwijn, geherdistilleerde moutwijn laat staan gedistilleerde jeneverbessen en kruiden.
Sterkedrank heeft een hoger percentage alcohol dan bier of wijn.
Elke soort alcoholhoudende drank heeft zijn eigen standaardglas. Zo zit er evenveel pure alcohol (ongeveer 10 gram) in een standaardglas bier van 5% (250 milliliter), wijn van 12% (100 milliliter) en sterke drank van 35% (35 milliliter).
Vruchtenjenever - Brandewijn
Vruchtenjenever wordt gemaakt door vruchten te laten trekken in een neutrale alcohol als jenever. Hierdoor wordt de smaak geextraheerd in de jenever en ontstaat vruchtenjenever. Brandewijn wordt tegenwoordig ook gemaakt op basis van een neutrale alcohol.
Bols Zeer Oude Genever heeft een rijke smaak van granen, lichte fruittonen en jeneverbes. Bols Zeer Oude Genever drink je het beste puur en op kamertemperatuur of als kopstoot met een (weizen)bier.