Om het inklinkproces te versneller wordt vaak gebruikt gemaakt van trillingen, zoals het aantrillen van zand door middel van een trilplaat, ofwel door stampen, bewateren of walsen. Dit wordt ook wel het verdichten van zand genoemd.
Bij droog zand eerst een beetje sproeien. Na het trillen moet het zandbed worden vlak getrokken met een rei, lange waterpas of rechte balk. Ook kunt u eerst nog even de hark pakken. Indien mogelijk het aantrillen na enkele dagen herhalen, zo heeft uw zandbed de tijd om in te klinken.
Wanneer u niet over een trilplaat kunt beschikken kunt u in het geval van straatzand deze laag ook inwateren. Door het zandbed "blank" te zetten verdicht het zand om een natuurlijke manier.
Verdichten kan op verschillende manieren worden gedaan. Zo kan men gebruik maken van een trilplaat of een trilstamper om zand aan te stampen tot een draagkrachtige grond voor een oprit of terras. Bij het storten van beton wordt meestal gebruik gemaakt van een trilnaald waarmee men de luchtbellen uit het beton trilt.
U kunt de grond het beste vlak maken met behulp van een lange lat. Maak met de lat een trekkende beweging over het vulzand en zorg ervoor dat de grond aan de zijkanten iets afloopt. Dat zorgt er straks namelijk voor dat het water goed kan weglopen.
Maar let op: Zand klinkt in na het aanleggen en aantrillen. Het wordt daarmee compacter, wat betekent dat u in de praktijk meer nodig heeft dan u hierboven berekend heeft. » Vermenigvuldig het aantal m3's met 1,1. Dan neemt u 10% extra om te compenseren voor het inklinken.
Je kunt de bodem verbeteren door de eerste 20 centimeter tuingrond eenmalig goed los te maken door te spitten en daarna hoogwaardige compost in de bovenste grondlaag aan te brengen. Daarna doet de natuur de rest. Gebruik geen GFT compost of andere, vaak goedkope of gratis af te halen, compostsoorten.
Kleigronden zijn over het algemeen slecht waterdoorlatend. Als er water blijft staan in je tuin dan is dat vaak een gevolg van een storende laag in de ondergrond. Zo'n laag kun je doorbreken door de border diep door te spitten met een mobiele kraan.
Je kunt kleigrond duurzaam verbeteren door er een flinke lading compost, organische mest of bladaarde doorheen te mengen. Werk die oppervlakkig in de toplaag en regenwormen doen de rest wel. De humusdeeltjes maken de bodem luchtiger, verbeteren de vochthuishouding en stimuleren het bodemleven.
De ondergrond moet droog en hard zijn en je zand ook droog zodat je het aan kunt trillen. Met een natte en blubberige ondergrond tril je het water naar boven. Dan verdicht het niet goed en kun je niet straten. De laag zand met puin is wat overdreven voor een looppad.
10 tot 30 centimeter. In de regel wordt aanbevolen een zandbed aan te leggen van ten minste tien centimeter dik. Dit geldt dan voor plekken met een stevige ondergrond en waar de bestrating niet zwaar belast zal worden.
Voegzand is schoon zand dat geen vlekken achterlaat op de bestrating. Herhaal dit een paar keer en strooi steeds een beetje meer zand over het tegelwerk. Laat het zand minimaal een week liggen. Zo zorg je ervoor dat uiteindelijk alle kieren opgevuld worden.
Onze kleinste en handzaamste trilplaat die uitermate geschikt is voor alle grondwerkzaamheden in de tuin, zoals het aantrillen van grond, stol en zand.
Het aantal vierkante meters vermenigvuldigt U met de aan te vullen hoogte in meters. Vermenigvuldig de uitkomst met 1,1. Dit is nodig voor de inklinking. Zand zakt namelijk nog in als het is aangelegd, dit heet inklinking.
Rekenhulp ophoogzand
Dit kunt u uitrekenen door de lengte en de breedte op te meten en te vermenigvuldigen (Lengte x Breedte). De benodigde hoeveelheid zand hangt af van de hoogte die u aanhoudt. Voor een terras raden we aan om 10cm hoogte aan te houden. Voor een oprit wordt 15cm aangeraden.
Lava verbetert de structuur van de bodem
Vooral in zandgronden verhoogt lava de waterabsorberende kwaliteit van de grond. In natte periodes kan de lavakorrel het water vasthouden om het vervolgens tijdens droge periodes terug af te geven. Er is gewoon een grotere waterbuffer aanwezig.
Zandgrond vruchtbaar maken
Zandgrond hoef je dus niet waterdoorlatend te maken maar afhankelijk van het soort zand heeft deze dus voeding nodig. Deze voeding kan je toevoegen aan de grond. Dit kan Turf, stalmest, compost of grond zijn uit het bos.
Drainagezand is een zandsoort met een grove korrel. Door de grove structuur van het zand kan water gemakkelijk in de grond of richting een afwateringssysteem stromen. Drainage of draineren betekent het afvoeren van water uit de bodem over en door de grond, met als gevolg dat het (grond)waterpeil wordt verlaagd.
Verrijk de bodem met plantaardig materiaal
Bijvoorbeeld: compost, dood blad, grasmaaisel, grasplaggen, groenteresten, onkruid of snoeiafval. Het maakt niet uit wat het is, als het maar plantaardig is. Hoe meer hoe beter! Deze plantenresten worden door het bodemleven omgezet in humus.
Compost wordt vaak gebruikt door moestuiniers om de structuur van hun bodem te verbeteren. Maar door te grote hoeveelheden te gebruiken, neemt het risico op uitspoeling van fosfor en stikstof in het oppervlaktewater toe, zo waarschuwt Velt, de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren.
Het verbetert hiermee de stabiliteit en dus ook de levensduur van het straatwerk. Bijkomend voordeel van zilverzand is ook dat onkruid moeilijk groeit tussen de voegen. Iets wat grote meerwaarde biedt aan het genot van het gelegde straatwerk.
Het proces begint met graven; de grond waar het terras moet komen moet zo'n 15 tot 20 cm diep worden uitgegraven. Vergeet ook het afschot (een bewust aangebrachte lichte helling waardoor het regenwater kan weglopen) niet. Het terras moet altijd aflopen naar de tuin toe. Hierbij geldt de regel “1 cm afschot per meter”.
Een tuin bestraten in de regen is niet zozeer aan te raden, een natte ondergrond en aanhoudende regen is ver van ideaal. Het zand kan wegspoelen en de aarde kan onder uw voeten dieper wegzakken. Indien het weer niet meewerkt is het nodig om maatregelen te nemen zodat het mogelijk is om te bestraten.