Dragon bestellen | Albert Heijn.
Koop Dragon
De lekkerste groenten en fruit koop je bij Groentebroer.nl. Wij bezorgen supersnel door heel Nederland en een deel van België. Voor de meeste regio's en dagen geldt: vandaag voor 10:00 besteld = vandaag in huis.
De Franse naam estragon kan je vertalen als kleine draak. Lang heeft men geloofd dat dit kruid soelaas bracht bij beten van giftige reptielen, vandaar dus waarschijnlijk de link met draakjes. De geslachtsnaam Artemisia verwijst naar de Griekse godin van de jacht: Artemis.
Smaak. Dragon heeft een anijsachtige smaak en wordt veel gebruikt in de Franse keuken. Gebruik het bijvoorbeeld in een bearnaisesaus, stoofschotels en in gerechten met ei, paddenstoelen, vis, kip of aardappelen. Ook hoort dragon thuis in het kruidenmengsel 'fines herbes' samen met peterselie, kervel en bieslook.
Dragon bereiden & bewaren
Zet verse dragon in een glas water of bewaar de dragon in vershoudfolie in de koelkast. Het kruid blijft zo een paar dagen houdbaar. Je kunt dragon ook invriezen. Knip het kruid fijn en vries het op een bord of plaat los in.
Dragon is een emmenagoog; dat wil zeggen dat het de menstruatie bevordert. Het wordt ingezet bij amenorrhee of uitblijvende menstruatie. De etherische olie heeft vooral een krampwerende werking; vandaar dat de etherische dragonolie wordt aangewend bij menstruatiekrampen.
Van dragon worden meestal alleen de bladeren gebruikt en dan ook slechts een paar blaadjes. Was de bladeren eerst en snij of hak de blaadjes daarna fijn. Gebruik dragon met mate en voeg het zoveel mogelijk aan het einde van de bereiding toe want de smaak van dragon kan al snel overheersen.
Franse dragon is zoet en aromatisch en heeft een peperachtige anijsachtige smaak, terwijl de Russische dragon een bittere, minder uitgesproken smaak heeft. Franse dragon is waarschijnlijk via veredeling uit Russische dragon ontstaan.
Kun je geen verse dragon vinden? In het schap met kruiden en specerijen vind je de gedroogde variant in een potje. Of vervang het kruid door kervel, basilicum of venkelzaad.
Bij het gebruik van dragon in uw recept, zoals bijvoorbeeld kipgerechten of bloemkool, gebruikt u alleen de blaadjes. Voeg de dragon ook pas aan het einde van de bereiding toe. U kunt de dragon met een scherp mes fijn snijden of eventueel fijn knippen voor in eiergerechten of bearnaisesaus.
Dragon heeft een anijsachtige smaak. Dragon kun je zo gebruiken: Het hoort thuis in het kruidenmengsel 'fines herbes' samen met peterselie, kervel en bieslook. Gecombineerd met bloemkool, spinazie of bleekselderij.
Artemisia dracunculus, ofwel dragon wordt ook wel drakenkruid genoemd.
Pro Tip: Gebruik deze algemene vuistregel bij het vervangen van kruiden. Voor elke 1 eetlepel verse kruiden, gebruik 1 theelepel gedroogde kruiden. Voor elk 1 theelepel gedroogde kruiden, gebruik 1 eetlepel verse kruiden.
Dragon wordt in de meeste gevallen niet gezaaid. Je scheurt de oude moederplanten of je koopt meteen plantgoed in een tuincentrum of bij een gespecialiseerde kruidenkweker. Kweek ze voor in potjes en plant ze vanaf eind april, begin mei buiten.
Dragon houdt van een warme, zonnige, niet te vochtige standplaats en een voedselrijke bodem. De meerjarige plant wordt ca. 60 tot 120 cm hoog. In de tuin is het raadzaam de planten in de herfst terug te snoeien en tegen vorst te beschermen.
Dragon kun je het beste voor de bloei oogsten, omdat de smaak van de bladeren van de dragon dan het sterkste is. Gebruik het kruid het liefst vers en met mate, zodat de smaak niet gaat overheersen. Maar, je kan dragon ook drogen en invriezen.
Je kunt kleine bosjes ophangen, om te drogen, maar het gaat beter wanneer je de stengels uitspreidt op een droogrek of een vliegenraam, of op een fijne keukenhanddoek of neteldoek op een rooster. Je hoeft ze niet om te draaien of te schudden; let wel op dat de blaadjes elkaar niet raken.
Dragonazijn. Dragonazijn is ook een populaire soort, want deze azijn is naast water en witte wijn het derde deel van gastrique, de basis van bearnaisesaus. Zoals de naam het zegt: dragonazijn is wittewijnazijn waaraan dragonstengels zijn toegevoegd.
Artemisia dracunculus of Franse Dragon is een vaste kruidachtige plant welke veel wordt in de de klassieke (Franse) keuken. Dragon bloeit in juli en augustus met onopvallende groengele bloemen. Zowel de blaadjes als de bloemen zijn eetbaar.
Dragon is een meerjarig kruid wat tot 60 tot 120cm hoog kan groeien. De plant groeit zowel op droge als op vochtige grond en staat het liefst in de halfschaduw of de volle zon. Dragon heeft smalle bladeren met een bittere, peperachtige anijssmaak.
Harde en zachte stelen
De zachte stelen zijn allemaal eetbaar. Ze hebben dezelfde smaak als de blaadjes van het kruid. Kruiden met een zachte, eetbare, steel zijn bijvoorbeeld bieslook, dille, peterselie, basilicum en koriander.
De anijsplant (Pimpinella anisum) komt in het wild voor in een aantal landen rondom de Middellandse Zee en westelijk Azië. Het is een echt Oriëntaalse specerij met een smaak die wat doet denken aan drop. Ook de aromatische kruiden en specerijen koriander, venkel, dille en karwij zijn familieleden van de anijs.
Gebruik en toepassing van rozemarijn
Het smaakt lekker in vleesgerechten (zoals varkens- en lamsvlees), groenten, soepen en salades. Het kruid is ook zeer geschikt bij schelp- en schaaldieren. Het kan goed meegebakken of -gebraden worden zonder dat de smaak verloren gaat. Je komt het ook tegen in stoofschotels.