Het vrijkomen van benzeen en formaldehyde kan irriterend zijn voor de ogen en longen, vooral wanneer er veel kaarsen tegelijk gebrand worden. Ook kun je door VOS last krijgen van duizeligheid, hoofdpijn en vermoeidheid. Koolmonoxide en polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAKs).
Een kaars brandt op een relatief lage temperatuur, waardoor er fijnstof zoals roet vrijkomt. Fijnstof zie je niet, maar het kan wel schadelijk zijn voor je gezondheid. Het kan leiden tot astma of andere luchtwegproblemen. De roetdeeltjes zijn vergelijkbaar met wat er in sigarettenrook zit en die zijn kankerverwekkend.
Kaarsen op basis van natuurlijke was zijn een stuk gezonder omdat daar geen paraffine in zit. Anderzijds zijn ze duurder in aankoop. Denk bijvoorbeeld aan sojawas, bijenwas, koolzaadwas en raapzaadwas.
In hoeverre kaarsen schadelijke stoffen verspreiden, hangt van allerlei factoren af. In principe is er niet zoveel aan de hand als je een kaars aansteekt. Het materiaal waarvan de kaars gemaakt is, wordt verbrand door de vlam en vergaat tot CO2 en water.
Het uitblazen van een kaars is misschien wel de bekendste manier om een kaars te doven. Toch is dit ook de minst gezonde optie. Tijdens het uitblazen ademt u namelijk rook in.Daarnaast kunt u fijnstof inademen.
Let daarom altijd op of de kaars in zijn geheel poolt. Gebruik de deksel van de kaars als onderzetter. Hiermee voorkom je dat de ondergrond te heet wordt en kan beschadigen.
Wanneer het kaarsje werd uitgeblazen, zouden – volgens de Grieken – je gebeden en wensen mee met de rook naar boven richting Artemis gaan. Hierdoor ontstond het verhaal rond een wens doen als je alle kaarsen in een trek kon uitblazen.”
Laat de kaarsen nooit onbewaakt achter. Doof de kaarsen als je gaat slapen of de kamer verlaat. Brand nooit een kaars in de buurt van spullen die brandbaar zijn.
Langere brandtijd, soja kaarsen branden 30% tot 45% langer dan paraffine kaarsen. Geen roet, bij soja kaarsen komt maar liefst 90% minder roet vrij ter vergelijking met paraffine kaarsen.
Normale kaarsen worden gemaakt van paraffine, een restproduct van aardolie, en vervuilen de lucht in je huis dus ook met vele ongezonde stoffen als benzeen, lood en zink. Een kaars van zuivere bijenwas is dus een betere en gezondere keuze!
Gewone kaarsen zorgen voor een warme, huiselijke sfeer. Geurkaarsen hebben dezelfde functie, maar verspreiden ook nog eens een fijne geur in je huis. Iedere geur zorgt weer voor een andere vibe binnen je interieur. Zo werken sommige geuren rustgevend, zoals een bloemige geur.
Uit onderzoek is gebleken dat een kaars ongeveer gelijk staat aan 80 Watt. Een elektrische kachel daarentegen verwarmt met een vermogen van 1600 Watt. Je hebt dan ongeveer 20 kaarsen nodig om een ruimte te verwarmen. Met twee of drie kaarsen heb je dat warme plaid dus alsnog nodig…
Bijenwas is een natuurproduct en daarmee vele malen beter voor de gezondheid. En bijenwas geurkaarsen zijn nog makkelijker te maken dan geurkaarsen. Ze branden rustig en geven een subtiele geur af. Zelf bijenwas kaarsen maken is een goede en leuke optie om gezondere kaarsen te kunnen branden.
Hoe 'werkt' een kaars eigenlijk? Bij het aansteken van een kaars zorgt de hitte van de vlam ervoor dat het kaarsvet (paraffine of stearine) smelt. Het vloeibaar kaarsvet stijgt in de pit omhoog, net als bij een olielamp, en verdampt als het einde van de pit is bereikt.
Dankzij het gebruik van de beste grond- en geurstoffen roeten de Bolsius kaarsen niet zwart en walmen of roken ze niet. Ook met het aantal branduren en de brandzekerheid zit het goed. De lonten van de kaarsen en theelichtjes, ook wel kaarsenpitten genoemd, zijn zo gevlochten dat ze een mooie schitterende vlam geven.
Is paraffine schadelijk? Het aanbrengen van paraffine op de huid dicht de poriën of talgklieren.Bijgevolg kan de huid minder goed ademen en transpireren. Dit kan problematisch zijn als je te maken hebt met een acnegevoelige huid.
Geen inleverpunt in de buurt gevonden? Doe ze dan bij het restafval. Restafval wordt in de afvalenergiecentrale verbrand. Dit levert energie op die wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken of voor stadsverwarming.
Oude kaarsen of restjes kaarsvet kun je makkelijk omsmelten, zo maak je er weer een nieuwe kaars van. Dit doe je door de kaarsen au bain-marie te smelten. Vul een pan met kokend water en plaats hierop een metalen bakje met kaarsresten. Door de warmte zal het kaarsvet vanzelf smelten.
Een kwalitatieve kaars moet zo weinig mogelijk roet afgeven. Zoals in de vorige tip aangegeven, zie je dat slechte kaarsen een zwarte roetstaart aan de vlam krijgen. Daardoor wordt het plafond zwart en verspreiden er zich te veel roetdeeltjes in de ruimte. Spaas test dan ook al zijn kaarsen op roetafgifte in een labo.
Kaarsen en waxinelichtjes veilig aansteken
Onze brandweercollega's benadrukken dat kaarsen niet bedoeld zijn om je huis te verwarmen; ze zijn er voor de sfeer in huis. Zo ga je veilig om met kaarsen: Ventileer je huis goed door ventilatieroosters in ramen en/of de ramen zelf open te zetten.
Dit klinkt misschien heel cliché, maar het is zeker waar. Door kaarsen te branden wordt je huis warmer. Ergens wel logisch toch? Kaarsen geven immers vuur en dus warmte af.
Koolmonoxide en polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAKs). Bij het branden van kaarsen komt er een kleine hoeveelheid koolmonoxide en PAKs vrij. Als de kaars onrustig brandt en er roetvorming is, zullen de hoeveelheden koolmonoxide en PAKs die vrijkomen hoger zijn. Geurstoffen.
het gevoel dat de blaas niet leeg is. vaak moeten plassen en/ of 's nachts moeten plassen1. urineverlies (urine-incontinentie) pijn in de onderbuik.
De normale blaasinhoud bij volwassenen varieert van 200 tot 500 ml. Als uw blaas vol is, krijgt u aandrang om te gaan plassen. Het is normaal om overdag 5 tot 7 keer te plassen en 's nachts 0 tot 1 keer.