Sindsdien staat elke 30 september in het teken van broers en zussen.
Het is vandaag 30 september: Nationale Broer en Zus-dag! In 2013 kwam Giel Beelen met het initiatief om van deze dag Broer en Zus-dag te maken, aanleiding was het overlijden van zijn zus.
Spelletjes spelen
Ga op een regenachtige herfst dag samen eens aan tafel zitten om een spelletje te spelen. Zoek het huis af voor een leuk bordspel. Is dat niet iets wat jullie leuk vinden, strijd dan met elkaar bij een leuk spelletje op de spelcomputer.
BEKVECHTEN IS NORMAAL EN HET IS NUTTIG
Hoe gek dat ook klinkt: broers en zussen vormen altijd een 'natuurlijke bedreiging' voor elkaar. Dat komt doordat ze elk afzonderlijk verlangen naar de exclusieve aandacht van hun beide ouders. Ze zijn bang dat zij net wat minder liefde of aandacht zullen krijgen dan de ander.
Sindsdien staat elke 30 september in het teken van broers en zussen.
Meisjes binden een beschermingskoord, rakhi, om de pols van hun broer. Wanneer een zus de rakhi ombindt bij haar broer zegt ze een mantra op, een gebed. Ze vraagt haar broer om bescherming en liefde. Als hij de rakhi accepteert, bevestigt hij zijn liefde en belooft hij dat hij altijd klaar zal staan voor zijn zus.
Dit feest vindt plaats in de maand sravana (2e helft van de maand augustus), op de dag wanneer het volle maan is.
Hindoes zelf noemen hun geloof sanatana dharma wat 'eeuwige leer' betekent. Hindoes geloven dat je reïncarneert na je dood. Hoe fijn je volgende leven is, wordt bepaald door hoe je je in je huidige leven gedraagt, karma. De religie heeft vele goden, maar eigenlijk geloven hindoes maar in één god.
Het hindoeïsme komt uit India en is de oudste godsdienst op aarde. De hindoes vereren veel goden en godinnen. Ze denken dat alle goden eigenlijk verschillende vormen van één goddelijke oerkracht zijn. De heilige boeken zijn de Veda's.
Als gevolg van verschillen in filosofische opvattingen en verschillen in voedingsbehoeften bij moderne hindoes, wordt alle vlees, behalve geiten-, schapen-, kippenvlees en vis als taboe beschouwd.
Hindoes eten geen rundvlees omdat de koe een heilig dier is. Daarom zijn er zelfs speciale tempels voor dit dier waar gelovigen offers brengen aan beelden van koeien. Een van de redenen dat koeien heilig zijn, is omdat hindoes geloven dat de oermoeder wel eens de vorm van een koe aanneemt.
Veel vrouwen in India hebben een stip op hun voorhoofd. De tikka staat symbool voor bescherming en zou het boze oog afwenden. Er zijn vele kleuren, vormen en symbolen. De stip of streep waarmee Indiërs hun voorhoofd versieren, dat is een tikka of kumkum - typisch Indiaas.
De meeste Hindoes zijn ervan afkerig, omdat het om een heilig dier gaat. Historisch hebben Indische landbouwers sterk beroep gedaan op runderen om hun werkkracht, hun melk en hun mest, en leidde dat respect tot een verbod op slachten en eten.
Ook het hindoeïsme kent verschillende richtingen. Hindoes eten nooit rundvlees en meestal geen varkensvlees, maar in sommige gezinnen komt wel kip en eend op tafel. De priesters, de pandits, zijn wel strikt vegetarisch.
Veel hindoes eten met hun vingers en gebruiken daarvoor alleen hun rechterhand. Ze drinken water, zoete thee of een verkoelende yoghurtdrank die lassi heet en die zoet of zout bereid kan worden. De traditionele hindoeïstische geneeskunde wordt Ayurveda genoemd.
Welk geloof eet geen kip? Antwoord: De meeste Boeddhisten zijn vegetarisch omdat ze tegen het doden van dieren zijn. Het eten van vlees wordt als oneervol beschouwd. Sommige Boeddhisten geloven dat Boeddha tijdens zijn leven op aarde de gedaante van een dier aan nam.
Moslims geloven dat de islam is voortgekomen uit het christendom, dat op zijn beurt weer is geëvolueerd vanuit het jodendom. Mohammed leefde in een tijd waarin al wel redelijk wat joden en christenen rondliepen, maar nog relatief weinig moslims (hij was immers zelf de stichter van de Islam).
De Davidster De Davidster of het Davidschild is het bekendste symbool van het Jodendom. Het is een zeshoekige ster die bestaat uit twee in elkaar geschoven driehoeken, het hexagram. De Davidster is genoemd naar het 'Schild van Koning David' dat hij volgens een legende droeg.