Laurier struik bewateren. Bladhoudende heesters zoals de Laurier hebben geen bewatering nodig in de winter. In het voorjaar en de zomer is wekelijkse bewatering bij de kluit raadzaam. Probeer het blad niet nat te maken, tenzij het een droge periode is en de Laurier op dat moment in de schaduw staat.
Qua plaagdieren zijn vaak slakken, vlooien, luizen, mijten, taxuskevers en mineervliegen de boosdoener. Laurier ziektes kunnen zijn: bladvlekkenziekte, hagelschot en valse meeldauw.
Hoe laurier verzorgen? Geef tijdens de groeiperiode, van maart tot augustus, 3 tot 4 keer per week water. Zorg er wel voor dat de pot nooit in het water staat en gebruik een pot die voorzien is van een aantal gaten zodat overtollig water kan wegvloeien.
Laurierkers watergeven
Als ze te droog zijn kun je dat zien aan gele bladeren. Als dit het geval is, vooral in de winter wordt er aan genomen dat de laurier last heeft van de vorst. Maar in feite is het een gebrek aan water. Het water kan de wortels niet bereiken door de bevroren grond.
Kleuren de bladeren van de laurier bruin of oranjebruin in de winter? Dan kunnen deze haagplanten vorstschade hebben. Oplossing: Snij de tak af tot de nieuwe bladknop.
Voor een gezonde groei heeft de laurier tijdens de groeiperiode voeding nodig. Omdat deze plant vrij traag groeit, is DCM Meststof Ilex, Osmanthus & Bladhoudende Heesters de beste keuze.
Maar hoe moet je een Laurier bemesten? Biologische meststof voor de langere termijn is het meeste geschikt. Dit kunnen goed gerijpte compost of hoornkrullen zijn. Een mengsel van beide is het beste beide zorgen ze ervoor dat de Laurierkers voorzien wordt van mineralen en stikstof.
Na het aanplanten dient de Laurier in constant vochtige grond te staan, wekelijkse bewatering van de Laurier is dan belangrijk. Tijdens een warme of droge periode mag dit vaker. In het najaar heeft de Laurier genoeg aan maandelijkse bewatering.
Hoewel de laurierkers uitstekend tegen aanhoudende droogte kan, heeft een laurierhaag vlak na aanplant veel water nog om hem te helpen wennen aan uw tuingrond. Na het planten van uw laurierhaag is het dan ook zaak om ruim water te geven en het is daarom niet goed voor uw laurierhaag als dit water snel verdampt.
Wilt u Laurier planten wanneer het een ander jaargetijde is, dan weet u nu dat dit kan, mits u het zorgvuldig doet. Koop uw Laurier bij een goede kweker en kies voor kluit met jute of een kant-en-klare haag.
De Laurier doet het goed in zowel zon als halfschaduw, maar zorg ervoor dat de plant altijd voldoende licht krijgt. Hoewel de Laurier niet winterhard (temperaturen tot -5°C) is, kunnen ze de steeds warmere winters in Nederland wel overleven.
Wanneer u een laurierhaag gaat snoeien is het beste moment om dit te doen in het voorjaar (rond maart en april). Daaropvolgend is het raadzaam nogmaals te snoeien in augustus-september. Tweemaal per jaar snoeien resulteert in een volle strakke laurierhaag.
De laurier heeft graag organisch bemeste grond. De grond moet goed gedraineerd zijn, maar de kluit mag ook niet uitdrogen. Wanneer de grond niet goed waterdoorlatend is zal dit de groei remmen. Het is verstandig om je laurier elke dag water te geven, zeker in de zomer als de temperaturen hoger zijn.
Dat is in eind juni, ongeveer rond 21 juni ( de langste dag van het jaar). Dan is de groeispurt voorbij. Als de Laurier erg snel groeit, kun je deze in de herfst opnieuw snoeien. Men moet echter dagen waarop het regent vermijden om schimmelinfecties te voorkomen.
Een Laurierboom is een wintergroene boom welke uitermate geschikt is voor een haagplant. Een Laurier wordt vaak verward met een kruid die ook wordt toegepast in de keuken. Dit alles heeft te maken met de herkomst van de Latijnse naam, want de letterlijke vertaling van Prunus Laurocerasus is Laurierkers.
De laurierkers is niet alleen een van onze meest geliefde haagplanten: de struik staat ook bekend om het feit dat hij in de schaduw prima gedijt. Ook in de zon of halfschaduw komt een laurierhaag echter prima tot zijn recht.
Per meter haag hebben de planten in uw haag twee keer per week ongeveer 15 liter water nodig. Dat betekent niet dat u zorgvuldig de liters moet afmeten en iedere week twee keer bij uw haag moet gooien. Regenwater is voor uw haagplanten even voedzaam als leidingwater, dus ook daar drinken ze graag van.
Als je een Laurierhaag hebt gekocht tot een meter hoog is het aan te raden om 40-60 cm afstand te houden van mogelijke constructies, zoals een schutting, een muur of een huis. Voor planten die groter zijn dan een meter is het aan te raden om 90cm aan te houden zo kunnen je planten goed groeien.
De plant is groenblijvend, maar niet geheel winterhard. Het is een decoratieve plant die veel gebruikt wordt voor vormsnoei.
De Laurier houdt van het zonnetje maar vindt het ook niet erg om op een plekje te staan met halfschaduw. Zorg er in ieder geval wel voor dat ze genoeg licht krijgt! Ze heeft wel een ontzettende hekel aan koude temperaturen. Ze is daarom ook absoluut niet winterhard en wil dus graag binnen staan in de winter.
Wilt u een mooie dichte en strakke haag dan is het aan te raden de laurier twee keer per jaar te snoeien. Het is ideaal als de laurierhaag aan de onderzijde ongeveer 10 cm breder is dan aan de bovenkant, zo vangen alle bladeren goed het licht.
Als je een Laurierhaag wilt planten is een goed doorlatende en droge zandgrond ideaal. In het beste geval moet het ook rijk zijn aan humus en voedingsstoffen. Laurierkers groeit niet op extreem zure grond en wateroverlast moeten worden vermeden.
Plant u een laurierhaag met deze soorten en houdt u het snoeien goed bij, dan kunt u uw laurierhaag ongeveer 80 tot 90 centimeter breed houden.