Het zachte vlees van de mosselen met zijn zoute, minerale smaak wordt beschouwd als een uiterst gezonde delicatesse. Mosselen zijn erg mager, ze zijn zeer rijk aan eiwitten en bevatten de gezonde meervoudig onverzadigde omega-3 vetzuren. Vitamine B12, ijzer, zink, selenium en jodium zijn ook in overvloed aanwezig.
Mosselen zijn niet alleen lekker, maar zijn een hele goede vervanger voor vlees! Ze zitten bomvol eiwitten, de bouwstenen van het lichaam. En vergeet ook de vele mineralen en vitamines niet. Daarnaast is de hoeveelheid vet te verwaarlozen.
Mosselen bevatten veel eiwitten en zijn koolhydraatarm. Ze bevatten ook weinig vetten en vooral onverzadigde vetten, die zijn gezonder dan verzadigde vetten en dragen minder bij tot je cholesterolgehalte. Bovendien zijn mosselen rijk aan mineralen, kalk, fosfor, jodium, ijzer en vitaminen.
De raad adviseert om één tot twee keer per week vis, schaal- of schelpdieren te eten. Er worden geen concrete hoeveelheden in aantal gram geformuleerd. Meer dan twee keer per week vis eten is niet aan te bevelen.
Schaal- en schelpdieren zijn geen vissen, maar tellen in de Schijf van Vijf mee als (magere) vis. In rauwe schaal- en schelpdieren kan het norovirus voorkomen. Je kunt dan last krijgen van misselijkheid, braken en diarree. Om dit risico niet te lopen, kun je mosselen en oesters beter niet rauw eten.
Melk tegen mosselallergie
Ze worden misselijk en kunnen last krijgen van huiduitslag. Vroeger werd gezegd dat het drinken van een glas melk na de mosselmaaltijd kon helpen deze symptomen te voorkomen.
Sommige mensen vermijden het eten van schelpdieren omdat ze zich zorgen maken over kwik. Hoewel het waar is dat de meeste vis en schelpdieren kwik bevatten, zou het eten van maximaal 12 ounces per week niet schadelijk moeten zijn voor uw gezondheid .
Drie keer per week mosselen eten kan aanzienlijke gezondheidsvoordelen met zich meebrengen, zoals een verminderd risico op een hartstilstand, dankzij de omega-3-vetzuureigenschappen.
Maar welke vissen kan je dan nog wel met een gerust hart eten? Wel, met schelvis, heek, tong, Alaska pollak, kabeljauw, koolvis en pladijs zit je goed. En ook mosselen, garnalen, kreeft en sint-jacobsschelpen zijn een goede keuze.
Slakken, mosselen en garnalen kunnen ook geen pijn ervaren. En zelfs een kreeft die schreeuwt als hij in kokend water wordt gegooid, voelt geen zier. Het zenuwstelsel van deze ongewervelde dieren is gewoonweg te simpel.
Mosselen kunnen helpen uw fysieke en mentale gezondheid te verbeteren . Ze bevatten een goede dosis vitamine B12, wat essentieel is voor de gezondheid van de hersenen. Gezonde niveaus van vitamine B kunnen de concentratie, het geheugen, helder denken en een goed humeur verbeteren. Mosselen zijn een geweldige bron van omega 3-vetzuren en vitamine B12…
Andere weekdieren, zoals de mossel en de slak, hebben een heel klein brein. 'Als je al van een brein kan spreken.
De meeste mosselen die op de markt komen zijn zo'n 2 tot 3 jaar oud.
In schelpdieren kunnen algengifstoffen (fycotoxines) voorkomen. Als je hier te veel van binnen krijgt kun je niet lekker worden na het eten van schelpdieren. Door sommige algengifstoffen kun je last krijgen van diarree, buikkramp en koorts.
Sommige schelpdieren, zoals kokkels, mosselen, oesters, sint-jakobsschelpen en kokkels, bevatten weinig cholesterol en verzadigd vet. U kunt ze zo vaak eten als u wilt.
Positief is dat gepekelde mosselen rijk zijn aan vitaminen, met name B12 . Om precies te zijn, 100 gram bevat 7,7 microgram (µg). Ze leveren ook een lange lijst met voedingsstoffen zoals ijzer, jodium, kalium, zink, magnesium en calcium; vitaminen uit de groepen B, C, D, E en K.
De gezondste keuze is vette vis, zoals haring, makreel, (Atlantische) zalm en sardines. Deze vette vissoorten bevatten veel omega 3-vetzuren. Deze bijzondere vetten beschermen tegen een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. De Gezondheidsraad adviseert dan ook om 1 keer per week (liefst vette) vis te eten.
Over het algemeen hebben roofvissen de meeste last van vervuiling. Dat geldt vooral voor grote roofvissen, zoals haaien en zwaardvissen. Vissen die alleen planten of plankton eten zijn minder vervuild. Ook kunnen vette vissoorten meer vervuild zijn dan magere, omdat schadelijke stoffen in het vet worden opgeslagen.
In november 2015 werd aangetoond dat in België ingevoerde en ontdooide pangasius uit Vietnam een hoog aantal bacteriën bevatte. Bovendien was in 2000 ook al een zeer hoog percentage (33 procent) van salmonella vastgesteld in Vietnamese aquacultuurproducten.
Er is een lang geaccepteerde oudewijvenpraat dat we alleen schelpdieren moeten eten als er een 'R' in de maand zit. Volgens de regel zouden we alleen van september tot april moeten genieten van heerlijke oesters, kokkels en mosselen en ze tussen mei en juni helemaal niet meer moeten eten!
Vroeger waren mosselen alleen verkrijgbaar in de maanden met een 'r' in de naam. Dit had alles met houdbaarheid te maken. Maar sinds gekoeld vervoer beschikbaar is, zijn mosselen van juli tot april verkrijgbaar.
Mosselen zijn misschien bescheiden figuren die (gelukkig) rusten op de zanderige zeebodem, maar onder hun harde schelpen hebben ze een aantal interessante kenmerken. Ze hebben misschien geen hersenen, maar ze hebben wel een voet om ze te helpen graven . Ze beginnen hun leven als mannetjes en eindigen als vrouwtjes. Sommigen produceren parels.
Maar wanneer je ze onder de koude kraan houdt, zouden ze moeten sluiten. Soms duurt dat eventjes. Twijfel je, duw dan op de mossel of tik ze flink tegen het aanrecht: na enkele tellen zal ze sluiten. Is dat niet het geval, gooi ze dan weg.
Mosselen bevatten cholesterol.In 100 gram gekookte mosselen zit bijna 50 mg van deze vetstof. Dit is echter zo weinig dat het nauwelijks effect heeft op het cholesterolgehalte van het bloed. Ter vergelijk: in 1 gekookt ei zit 185 mg cholesterol en het Voedingscentrum adviseert tot 3 eieren per week.
Geschatte inname van methylkwik via de consumptie van garnalen en mosselen geven aan dat de bestudeerde zeevruchten een lage bijdrage leveren aan de blootstelling aan methylkwik .