Je kindje in week 31 Je zit nu in de 31e week van je zwangerschap. Je kindje is nu circa 38 cm en weegt ongeveer 1800 gram, vergelijkbaar met een kokosnoot. Je baby ziet er nu al helemaal kant en klaar uit maar toch is het beter als het nog even in jouw veilige baarmoeder blijft.
Als je baby veel te vroeg geboren wordt moet je er rekening mee houden dat hij zolang in het ziekenhuis moet blijven als dat hij normaal nog in de baarmoeder had gezeten. Als je bij 30 weken zwangerschap wordt geboren moet hij gemiddeld 10 weken in het ziekenhuis blijven.
Tot 32 weken zwangerschap heeft je baby nog genoeg ruimte om te draaien, na 36 weken zwangerschap is de kans dat je baby zelfstandig draait erg klein. De stuitligging is de meest voorkomende afwijkende ligging.
Mijn laatste menstruatie was tussen de 33 en 36 weken geleden en ik ben nu dus tussen de 31 en 34 weken, oftewel 8 maanden zwanger.
De groei van je buik: week 30 - 40
In deze periode krijg je een grote buik, vooral in de laatste weken van je zwangerschap groeit je buik flink. Met 30 weken weegt je baby bijna 1,5 kilo.
Wanneer je een verhoogd risico hebt op een kleine of grote baby spreekt de verloskundige of gynaecoloog met je af om een groeiecho te doen. Dit gebeurt ook wanneer de groei van de baby niet goed te voelen is via de buik. Bij een groeiecho wordt het hoofd, de buikomvang en het bovenbeen van de baby gemeten.
De grootte van jouw buik zegt niks over de gezondheid van je kindje. Hoe de buik 'toont' of groeit hangt heel erg af van de anatomie van de moeder: hoe groeit de baarmoeder, hoe lang is het bovenlichaam, wat voor bouw heeft ze, en hoeveelste kindje is het.”
Een richtlijn is dat je je baby 10-15 keer per dag moet voelen en dat hoeven geen harde schoppen te zijn, iedere (kleine) beweging telt. Twijfel je of je je baby wel genoeg voelt bewegen? Neem de tijd om de bewegingen te gaan tellen.
Als je je nu inspant merk je dat je lichaam begint te protesteren. Bukken wordt lastig met je dikke buik net als opstaan uit een stoel. Je bent sneller moe, na inspanning snel buiten adem zijn en je kunt last krijgen van hartkloppingen.
Hoe vaak is normaal? Vanaf 28-30 weken moet je de baby wel elke dag voelen, is dit niet het geval neem dan contact op met je verloskundige.
De verloskundige kan de ligging van je baby meestal door de buikwand heen voelen. Soms lukt dit minder goed, bijvoorbeeld door een dikke of gespannen buikwand. Je kunt dan een liggingsecho krijgen om goed te zien hoe je baby in de baarmoeder ligt.
Sommige vrouwen voelen zelf dat hun kindje in een stuitligging ligt. U kunt bijvoorbeeld gekriebel of getrappel voelen in uw bekken.Ook kunt u voelen dat er boven in uw buik iets duwt tegen uw ribben of maag.
Het indalen van de baby gebeurt meestal in het laatste trimester. Vaak ligt het hoofdje gedeeltelijk of helemaal in het bekken rond de 36 tot 38 weken.
Een zwangerschap duurt gemiddeld 40 weken. De meeste vrouwen bevallen tussen 37 en 42 weken zwangerschap. Ongeveer 7 procent van de vrouwen bevalt voor 37 weken zwangerschap. Dit heet premature bevalling of vroeggeboorte.
Er zijn verschillende lichamelijke klachten die kunnen wijzen op een vroeggeboorte, zoals vroegtijdige weeën, harde buiken, vroegtijdig gebroken vliezen, infecties, veranderende of toegenomen vagina afscheiding, vloedverlies, buikpijn en een drukkend gevoel in de onderbuik, vagina of het bekken.
Grootste kans in week 40-41
In week 40-41, de week van de uitgerekende datum, heb je de meeste kans om te bevallen.
Hoe voelt indalen? Het is goed mogelijk dat je niks merkt van het indalen van je baby, omdat het geleidelijk aan gebeurt. Soms kan het echter ook resulteren in harde buiken of indalingsweeën.Dat voelt als een trekkende of stekende pijn in je liezen of krampen in je onderbuik.
Als je buik- baby nog dieper zakt met zijn hoofdje komt hij 'vast' te zitten achter het schaam- been. Dat noem je indalen. De verloskundige voelt regelmatig of je buikbaby ook daadwerkelijk is inge- daald. Soms kun je het zelf ook voelen.
Vanaf de zesde maand kun je meer last krijgen van harde buiken. Je voelt dan een samentrekkend, krampachtig gevoel in je buik. Het doet geen pijn, maar voelt ook niet prettig.
De beweeglijkheid van jouw baby zegt iets over zijn conditie. Daarom is het belangrijk dat je het beweegpatroon van je baby goed leert kennen. Als je baby minder of anders beweegt dan je gewend bent, kan dit een signaal zijn dat er iets verandert in de conditie van je baby.
De beste manier om de bewegingen te voelen is om ontspannen te gaan liggen of te zitten en je te concentreren op de bewegingen. Als je baby slaapt, kun je hem wakker maken door zacht op je buik te duwen.
Hoe ouder je baby wordt, hoe meer je baby gaat bewegen. Zo kun je voelen dat je baby begint te duimen, dat er been- en armbewegingen zijn, dat je baby zich even lekker uitrekt of dat je baby de hik heeft. De baby beweegt veel in de buik en dit is niets om je zorgen over te maken.
Uw ideale gewichtstoename tijdens de zwangerschap is 11,5 tot 16 kg. In het geval van een tweelingzwangerschap is de aanbevolen gewichtstoename 17 tot 25 kg.
Een zwangere vrouw met ondergewicht (een BMI tot 18,5) komt gemiddeld zo'n 12,5 kilo aan, en vrouwen met overgewicht (een BMI tussen de 25 en 30) gemiddeld 7 tot 11 kilo. Vrouwen met obesitas (BMI vanaf 30) komen gemiddeld tussen de 5 en 9 kilo aan.
Kan je je buik intrekken als je zwanger bent? Je kunt je baarmoeder voelen – Het zal nog wel een tijdje duren voordat je echt aan je buik kunt zien dat je zwanger bent. Toch kun je zelf al wel je groeiende baarmoeder voelen.