Omdat de letter werd overgenomen door de Romeinen uit het Griekse alfabet. De 'y' (of ypsilon) gaf een Griekse klank weer die het Latijn niet kende. Vermoedelijk klonk de letter als onze 'uu'. De letter 'y' werd door de Romeinen gebruikt om Griekse leenwoorden te schrijven waarin hij voorkwam.
De Griekse ypsilon werd door de Romeinen in het Latijnse alfabet overgenomen als de letter Y. Deze Latijnse letter wordt in het Nederlands en diverse andere Europese talen nog steeds ypsilon, Griekse y en/of i-grec genoemd. Strikt genomen is de uitspraak van 'y' als 'u' niet fout."
De letter Y is de 25e letter in het moderne Latijnse alfabet. De Romeinen ontleenden de Y direct aan de Griekse letter ypsilon, die evenals de F, U, V en W is voortgekomen uit de Semitische letter wâw. Bij het mondeling spellen van een woord wordt de letter 'Griekse ij', 'i-grec' of 'ypsilon' genoemd.
De y (vaak i-grec of Griekse ij genoemd) is soms een klinker en soms een medeklinker. Het hangt van de uitspraak af. In woorden als baby, cyste, idylle en symbool beschouwen we de y als klinker. In woorden als yoghurt, yoga en yahtzee daarentegen is de y een medeklinker (vergelijkbaar met de j).
Klinkers zijn de klanken die gespeld worden met de lettertekens a, e, i, o en u, en de combinaties daarvan die geen tweeklank vormen. Ook de y is een klinker als die de klank /i/ weergeeft.
De letter Y (y) is de vijfentwintigste letter uit het moderne Nederlandse alfabet. In het Nederlands wordt de letter onder andere i-grec, Griekse ij en ypsilon genoemd. Volgens Van Dale is de juiste naam i-grec.
Voorbeelden zijn de a, e, i, o en u (die alle een zgn. 'lange' en 'korte' variant hebben), de toonloze e (zoals in de), de 'lange' klinkers oe en eu en de tweeklanken ei (ook met de spelling ij), ui en au (ook met de spelling ou).
De ypsilon (hoofdletter Υ, onderkast υ, Grieks: υψιλον) is de 20e letter van het Griekse alfabet. υ´ is het Griekse cijfer voor 400 en ,υ voor 400.000.
Het Grieks alfabet (Koptisch alfabet) heeft 24 letters in tegenstelling tot de 26 verschillende letters die wij in ons alfabet hebben. Het zijn zeven klinkers en zeventien medeklinkers en het Griekse vraagteken wordt geschreven als een puntkomma (;).
5 redenen om te kiezen voor tuigje met Y-vorm
Het tuig zit niet in de oksels;Het tuig is zacht en snijdt het niet;De druk wordt voorop op het borstbeen goed verdeeld;De riem zit niet voorop maar op de rug (kies dan ook absoluut géén anti-trektuig).
Een Y-tuig is het beste hondentuig om te kiezen.
Zoals je kunt zien bij het borsttuig (tuigje met horizontale borstband) kunnen de schouders niet vrij bewegen en worden de schouders naar achteren getrokken als de hond trekt. Bij het Y-tuig heeft het tuig een Y-vorm waardoor een hond zijn schouders vrij kan bewegen.
De ij en de y hebben een geheel verschillende geschiedenis: de ij, die van oudsher in het Nederlands voorkomt, is oorspronkelijk een verlengde i (zie ook hier). De y komt vrijwel alleen voor in leenwoorden als hypothese en baby. De ij zit niet in het alfabet, de y wel.
De Grieken hebben zichzelf eigenlijk nooit Grieken genoemd, maar Hellenen. Ze noemen hun land Ελλάδα (Ellada) en officieel ook wel Ελλάς (Ellas of Hellas).
Griekenland (Grieks: Ελλάδα, Elladha, formeel en historisch: Ελλάς, Ellas, 'Hellas'), officieel de Helleense Republiek (Grieks: Ελληνική Δημοκρατία, Elliniki Dimokratia), is een land in Zuidoost-Europa, bestaande uit het zuidelijkste deel van het Balkanschiereiland en een groot aantal eilanden.
De letter beta β wordt uitgesproken als een zachte V. De combinatie mu en pi μπ wordt uitgesproken als onze B (voorbeeld: MΠAP = BAR).
Proost in het Grieks
De Grieken klinken hun Ouzo's en roepen daarbij luidskeels in het Grieks “Gia mas” of “Stin igeia mas”.
Als je al eens met vakantie naar Griekenland bent geweest, ken je vast al een aantal Griekse woorden zoals: γεια μας (jamas = proost) , καλημερα (kalimera = goedemorgen) en ευχαριστω (efcharistó = bedankt).
Dat kan! De Grieken kenden namelijk niet alle letters die wij nu kennen: hun alfabet had bijvoorbeeld geen Z, W, V of C. Hieronder staan een paar tips om toch je naam te kunnen schrijven.
Yássou of Yássas, betekent letterlijk 'op jouw of op jullie/uw gezondheid', daarom gebruikt men deze woorden ook bij het proosten.
De a, e, i, o, en u zijn klinkers. Als je kind deze letters uitspreekt, kan de lucht ongehinderd zijn mond verlaten. Zijn lippen en/of tanden raken elkaar niet, de tong blijft ook op zijn plaats en er wordt geen obstakel gevormd in de keel.
Er is een blokkade door bijvoorbeeld je tong, tanden, keel of lippen. Dit is het geval bij bijna alle letters van het alfabet, behalve de klinkers. Bij een klinker (ook wel vocaal genoemd) kan de lucht dus wél ongehinderd naar buiten komen wanneer je praat. Klinkers zijn de a, e, i, o en u in het alfabet.
Tweetekenklanken zorgen er geregeld voor dat kinderen een woord verkeerd spellen. Dit komt doordat zo'n klank is opgebouwd uit twee tekens. Voorbeelden van tweetekenklanken zijn /oe/, /au/, /eu/, /ei/, /ij/, /ng/, /nk/ en /ch/.