Avocado olie bestellen | Albert Heijn.
Een flesje avocado-olie van 500 ml kost € 7,49.
Avocado-olie is erg gezond. Het is namelijk rijk aan gezonde vetzuren en vitaminen A, D en E. Bovendien helpt het bij de afbouw van slechte cholesterol en stimuleert het de opbouw van goede cholesterol (HDL).
Gebruik van avocado olie
De olie is lekker als (basis voor een) dressing, maar is ook geschikt om in te bakken of braden*. Of wat denk je van een dip, pesto of mayonaise op basis van avocado olie? Net als met de avocado zelf kun je met avocado olie eindeloos variëren.
De antibacteriële en voedende werkstoffen in natuurlijke avocado-olie dragen bij aan een gezonde, sterke en vitale huid. De vitamine E en polyfenolen, die van nature in avocado-olie zitten, beschermen de huid tegen vrije radicalen en zorgen voor een versterkte huidbarrière.
De avocado, jouw bondgenoot voor een mooie huid
De avocado is welbekend voor zijn voedende eigenschappen en bevat meer dan twintig vitamines, mineralen en essentiële vetzuren die uiterst doeltreffend zijn tegen huidveroudering en een droge huid.
De naam is kenmerkend voor het romige vruchtvlees die vooral uit onverzadigde vetzuren bestaat. Door Avocado olie verlaagt het cholesterol halte en verbetert de spijsvertering. De Avocado olie heeft een licht groene kleur en ruikt licht naar Avocado's.
Als het gaat om meest gezonde olie, denken we dat olijfolie de meest gezonde is, maar dat is onjuist. Avocado olie is bijvoorbeeld net zo gezond als olijfolie, zelfs op veel fronten gezonder.
Avocado olie is zeer geschikt om te bakken en braden op hoge temperatuur - echter niet verhitten boven het 'rookpunt'.
Het is rijk aan vitaminen, mineralen, essentiële vetzuren en proteïnen. De vetzuren die avocado's bevatten zijn belangrijk voor het herstel van de huid. Ze zitten namelijk vol voedingsstoffen die helpen je huid langer glad en jeugdig te houden. Ook bevatten avocado's een hoge concentratie vitamine E.
Samengevat is dit de conclusie. Als je een olie of vet niet verhit, dan zijn olijf-, koolzaad-, soja-, arachide-, zonnebloem-, maïsolie en andere plantaardige oliën de betere keuzes. Dat is omdat ze vooral onverzadigde vetten bevatten en zo helpen de verzadigd vet consumptie te beperken.
"We noemen een olie gezond als die rijk is aan onverzadigde vetzuren. Oliesoorten met veel verzadigde vetten sorteren we in de categorie 'ongezond", legt hij uit. Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken.
Meestal is dit ongeveer een jaar. Sesam-, druivenpit-, walnoot- en avocado-olie hebben een kortere houdbaarheid. Let hier dus goed op! Je kunt meestal aan de kleur en geur van de olie zien of het nog bruikbaar is.
Arachideolie. Arachideolie of pindaolie kun je in elke supermarkt kopen en is de ideale olie om in te frituren. Het heeft namelijk het hoogste rookpunt van alle soorten olie in dit lijstje.
Masseer na het douchen een paar druppels Jojoba olie in de baard en huid na het douchen en breng indien nodig een paar druppels aan gedurende de dag. Vooral als je last hebt van droog haar/huid.
Olie of boter
Boter kan minder goed tegen hitte en gaat al snel roken. Je kunt dus het beste bakken in olie die goed tegen hitte kan. Neem neutrale olie als zonnebloemolie, arachide-olie of geraffineerde olijfolie, die de smaak van de vis niet overheerst.
Conclusie, is olijfolie gezond(er)?
Zowel extra vierge olijfolie als kokosolie hebben gezondheidsbevorderende effecten. Toch is de Voedingswaardetabel duidelijk in zijn oordeel: waar extra vierge olijfolie een 8,3 scoort op gezondheidswaarde, scoort kokosolie een 5,6.
Zonnebloemolie bevat duidelijk meer vitamine E dan olijfolie, wat de cellen, celwand, bloedbaan en weefsels beschermt. Ook bevat zonnebloemolie meer vitamine K, wat nodig is voor een goede bloedstolling. Olijfolie bevat dan weer meer omega 3-vetzuren, die beschermen tegen hart- en vaatziekten.
Het beste om in te bakken of te frituren is olie of zachte of vloeibare margarine uit een fles. Behalve vloeibaar frituurvet is gewone plantaardige olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie, ook geschikt om in te frituren.
Volgens hoogleraar Levensmiddelentechnologie Tiny van Boekel (Wageningen University & Research) kun je het best met olie bakken en braden. "In oliën zitten onverzadigde vetten. Die zijn beter dan de verzadigde, die in boter en andere harde vetten zitten.
Om gezond te bakken kun je dus het beste vloeibaar vet gebruiken. Je kunt hierbij denken aan verschillende soorten oliën, maar bijvoorbeeld ook aan vloeibare margarine of een vloeibaar bak- en braadproduct. Er zijn verschillende typen olie verkrijgbaar in de supermarkt, zoals olijfolie, zonnebloemolie en arachideolie.
Voor het maken van de olie wordt eerst de avocado-pit verwijderd en daarna het vruchtvlees, inclusief de schil, gemalen en gecentrifugeerd. Dit gebeurt niet op een temperatuur hoger dan 38 graden, zodat alle goede voedingsstoffen blijven behouden (net zoals bij een slowjuicer gebeurt in plaats van een sapcentrifuge).
Deze natuurlijke olie is rijk aan vitamine E en antioxidanten. Arganolie is goed voor het verminderen of voorkomen van rimpels, het hydrateren van de huid en het verzorgen van haar en hoofdhuid.
Macadamia olie behoort tot de niet-drogende oliën en is daardoor met name nuttig voor het vet houden van de droge huid. Dit maakt de olie ook geschikt voor massage. Een voorname functie van natuurlijke notenolie, zoals van de macadamia, is de functie van het beschermen van de NMF, oftewel Natural Moisturizing Factor.
De voornaamste redenen waarom te veel avocado's slecht voor je is, zijn de calorieën en vet die in de vrucht aanwezig zijn. Gemiddeld genomen bevat een avocado 250 tot 320 calorieën en ongeveer 20 gram vet (soms zelfs meer).