De kosten voor ziekte-onderdrukkende MS-medicijnen en de behandeling van schubs zijn gedekt via de basisverzekering. Dit is ook het geval voor bepaalde medicijnen en behandelingen voor de symptomen van MS. In sommige gevallen wordt er per jaar een maximaal aantal behandelingen vergoed, zoals bijvoorbeeld fysiotherapie.
Na twee jaar ziekte kun je een WIA-uitkering aanvragen bij het UWV. Je geestelijke en lichamelijke gesteldheid wordt getest en als blijkt dat je minder dan 35% arbeidsongeschikt bent, krijg je geen uitkering. Als je 35 tot 80% arbeidsongeschikt bent, krijg je een WGA-uitkering.
En dat is vaak niet vrijwillig. Drie belangrijke factoren op een rij om werkverlies te voorkomen. Werkgevers maar ook collega's, bedrijfsartsen en instellingen hebben nog vaak het beeld dat MS zo invaliderend is, dat werken bijna niet kan. Veel mensen met MS worden dan ook afgekeurd.
MS kan op termijn tot zeer ernstige beperkingen leiden. Ruim de helft van de patiënten heeft te kampen met ernstige beperkingen. Voor ongeveer 30 % leidt de ziekte tot weinig verwikkelingen waardoor men een normaal leven kan leiden.
Werken zorgt voor een ritme en geeft je het gevoel nuttig te zijn. Ook doe je sociale contacten op en je ontwikkelt jezelf. Kortom: werken is goed voor je! MS hoeft geen reden te zijn om te stoppen met werken.
Sommige mensen krijgen door hoge temperaturen tijdelijk meer last van hun MS (oude klachten komen terug of bestaande klachten worden erger) en sommige mensen hebben juist minder last van hun MS bij hoge temperatuur. Warmte beïnvloedt de ziekte niet op de lange termijn, maar het kan wel tijdelijk meer last bezorgen.
Stress kan een trigger voor MS zijn. Ontstekingen, waar MS mee gepaard gaat, zijn immers onderdeel van een stressreactie. Daarnaast heeft stress invloed op het immuunsysteem. Los van MS kun je door stress ook andere gezondheidsklachten ervaren.
Veel mensen met MS ervaren mentale klachten zoals angst en depressie. Als de diagnose net is gesteld zijn gevoelens van boosheid, verdriet en somberheid heel normaal.
Bij MS kan je ook spierstijfheid of spasticiteit ervaren. Hierbij is sprake van onwillekeurige samentrekkingen van de spier. Zo kunnen bepaalde commando's vanuit de hersenen verdwijnen waardoor de spier alleen nog signalen ontvangt om zich aan te spannen en geen signalen meer ontvangt om zich te ontspannen.
In 'BN'ers in de zorg – een leven lang MS' stappen bekende Nederlanders in het leven van iemand met MS. Wolter Kroes en Henny Huisman ervaren een dag lang wat het betekent om met MS te moeten leven. Wolter Kroes ontmoet Mikki. Zij is elf jaar en heeft een zeer agressieve vorm van MS.
Bij de meeste mensen (ongeveer 85%) begint MS als een ziekte met aanvallen die weer overgaan. In het begin van de ziekte kan het lichaam de schade, die door de ontstekingen wordt veroorzaakt, nog repareren, waardoor de klacht overgaat.
MS is geen dodelijke ziekte. Het is een chronische, progressieve aandoening die vaak levenslang zorg dan wel medicatie behoeft. De levensduur van de meeste mensen met MS wijkt, afhankelijk van de vorm, nauwelijks af van gezonde mensen.
Soms verdwijnen je klachten niet helemaal. Dit betekent dat je langzaam achteruit gaat. Na verloop van tijd kan deze fase overgaan in de tweede. Maar niet iedereen gaat naar de tweede fase – ongeveer één op de drie blijft in de eerste fase.
Als je een bijstandsuitkering aanvraagt, mag je als alleenstaande zonder kinderen maximaal 7.605 euro aan spaargeld hebben.Alleenstaande ouders en mensen die samenwonen mogen maximaal 15.210 euro hebben. Heb je meer spaargeld, dan is het niet zo dat je bijstandsuitkering omlaag gaat.
Uw arbeidsongeschiktheidsuitkering bedraagt dus 24 euro (60 % van uw brutodagloon). Het minimumbedrag is 58,21 euro (januari 2023). Dat bedrag verlaagt echter tot 40 euro omdat het minimumbedrag van uw uitkering uw brutodagloon van 40 euro niet mag overschrijden.
MS begint meestal met tijdelijke klachten die na verloop van tijd volledig of gedeeltelijk herstellen. Ook kan MS beginnen met neurologische klachten die geleidelijk steeds erger worden en niet meer verbeteren. Als klachten verdwijnen of minder worden, spreken we van een remissie.
Bij mensen met MS staat deze vermoeidheid echter vaak niet in verhouding tot de geleverde inspanning. De ervaren vermoeidheid is naar verhouding groter, komt sneller opzetten en het herstel duurt langer; de batterij is sneller leeg. Die inspanningsgebonden moeheid kan lichamelijk en geestelijk zijn.
Pijn. Pijn aan je gezicht of ogen: als de zenuwbaan beschadigt raakt, kun je pijn voelen.Ook kun je een branderig, prikkelend gevoel in je armen en benen hebben. 's Nachts of als het warm is, kan je pijn verergeren. Pijn kan ook komen door spierstijfheid, een verkeerde houding, te weinig beweging of verstopping.
Veel voorkomende klachten zijn: verminderd gezichtsvermogen, vermoeidheid, stoornissen in het gevoel, minder kracht in armen of benen, stuurloosheid, moeite met toiletgang of moeite met praten. De klachten van een schub herstellen meestal vanzelf, maar dat heeft tijd nodig, variërend van dagen tot weken.
De levensverwachting is bij de meeste mensen met MS vrijwel hetzelfde als bij gezonde mensen. Als een MS-patiënt overlijdt, dan is dat meestal aan een andere ziekte of aan complicaties van MS zoals een longontsteking.
Vaak begint MS met moeheid en minder goed zien met 1 oog. Bij MS werken sommige zenuwen niet goed meer. Veel bewegen is goed. Eet gezond.
MS is een ziekte die op dit moment nog niet genezen kan worden. Wel zijn er ziekte-onderdrukkende medicijnen die zowel het aantal als de ernst van de ontstekingen in het centrale zenuwstelsel kunnen onderdrukken. Deze MS-medicijnen beïnvloeden de werking van het afweersysteem en verminderen de symptomen.
Multiple sclerose (MS) is een chronische ziekte waarbij ontstekingen ontstaan in het centrale zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg). Dit centrale zenuwstelsel kan bij MS bepaalde signalen niet goed verwerken, doordat de isolatielaag (myeline) rondom de zenuwen is aangetast.
Symptomen MS
Moeheid: ernstige, langdurige vermoeidheid. Oogproblemen: pijn in je ogen, verminderd zicht, en dubbel of wazig zien. Spraakproblemen: mindere concentratie, traag denken, moeilijk woorden kunnen vinden of onduidelijk spreken. Tintelingen: branderig of koud gevoel, tintelingen of juist een doof gevoel.