Wat als mede eigenaar niet wil verkopen?

U kunt via de rechter vragen om een zogenaamde 'machtiging tegeldemaking' ex artikel 3:174 BW. Met deze machtiging kunt u zonder de medewerking van de ander, de woning zelf verkopen. Meestal wordt deze machtiging via een kort geding gevorderd, zodat u snel verder kunt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op sonsrealestate.nl

Kan je huis verkopen zonder toestemming mede eigenaar?

Ja, een echtgenoot of geregistreerd partner heeft toestemming nodig van zijn of haar partner voor de verkoop van de echtelijke woning. Maar ook voor een woning die door alleen een partner wordt bewoond. Als je zonder toestemming toch het huis verkoopt, dan kan jouw partner die verkoop achteraf terugdraaien.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op doehetzelfnotaris.nl

Wat als een van de erfgenamen niet wil verkopen?

De woning in een erfenis kan alleen verkocht worden als alle erfgenamen meewerken. Als er één erfgenaam weigert dan kan je die dwingen. Dat kan via de kantonrechter of zelf met een brief. Kijk wel uit met je termijn van levering.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op doehetzelfnotaris.nl

Wat zijn mijn rechten als mede eigenaar?

Iedere mede-eigenaar heeft een deel in het eigendomsrecht, hij mag zijn deel met hypotheek belasten maar bij beslag heeft de schuldeiser het recht om een verdeling te vorderen en tussen te komen. Voorbeeld: een nalatenschap die openvalt waardoor meerdere erfgenamen eigenaar worden van een goed.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op uw-recht-in-gewone-taal.com

Hoe lang kan mijn ex verkoop huis tegenhouden?

In het derde lid van artikel 178 van het Burgerlijk Wetboek is echter bepaald dat de rechter de verdeling telkens voor een periode van ten hoogste drie jaren kan uitsluiten. Dat betekent dat de rechter bijvoorbeeld kan beslissen dat de woning voorlopig niet hoeft te worden verkocht.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op wvtadvocaten.nl

Wat zijn vruchtgebruik en blote eigendom? - Wikimmo

28 gerelateerde vragen gevonden

Kan ik mijn deel van het huis verkopen?

Als u een aandeel heeft in een gemeenschappelijk goed bent u juridisch gezegd deelgenoot. Iedere deelgenoot kan zijn of haar deel alleen verkopen en overdragen na verdeling en met toestemming van de ander.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op bernhaege.nl

Wat is onverdeeld eigendom?

De verdeling van bezittingen en schulden die gemeenschappelijk eigendom waren. Tot aan het moment van boedelscheiding is er nog steeds sprake van `onverdeelde eigendom`. Het is mogelijk de boedelscheiding vast te leggen in een akte van scheiding en deling.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op encyclo.nl

Wat is een mede eigendom?

Als mede-eigenaar ben je niet enkel verantwoordelijk voor je eigen private delen - zoals je eigen appartement, garage of kelder -, maar draag je ook bij tot het beheer van de gemeenschappelijke delen. De gemeenschappelijke delen zijn onder andere dak, gevel, lift en inkomhal.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op atradius.be

Wat is de onverdeelde helft?

Goederen of schulden die aan verschillende personen toebehoren of op verschillende personen verhaald kunnen worden, zonder dat ze tot het gemeenschappelijk vermogen van de echtgenoten behoren.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op encyclo.nl

Kan je de helft van je huis verkopen?

Beide partners hebben bij een scheiding recht op de helft van de waarde van het huis. Als je de woning verkoopt is dit een makkelijke verdeling. Maar als één van de partners in de woning blijft wonen, moet deze het huis kopen van de andere partner.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op netjesscheiden.nl

Kan de langstlevende de woning verkopen?

Langstlevende is half eigenaar en heeft vruchtgebruik

De langstlevende is in deze situatie niet volledig eigenaar van de woning en mag dus ook niet alleen besluiten tot verkoop over te gaan. Hiervoor is toestemming van de erfgenamen noodzakelijk.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vastgoedmakelaarvergelijker.be

Kan ik mijn huis verkopen en er toch in blijven wonen?

Er zijn twee manieren om de overwaarde van uw huis te verzilveren met behoud van het recht om in uw huis te blijven wonen: met en zonder verkoop van de woning. De eigenaar verkoopt het huis en huurt het meteen weer terug. In ruil wordt een deel van de overwaarde uitbetaald.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ikwoonleefzorg.nl

Wie het huis verlaat verliest zijn rechten?

Als je het huis verlaat, vervallen alle rechten

Indien ten tijde van het huwelijk jullie gezamenlijk eigenaar waren van het huis, blijft dit ook zo in het geval één van beiden het huis verlaat. Het is niet zo dat degene die vertrekt ook het eigendom verliest.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op echtscheidingswinkel.nl

Is uitkopen partner verplicht?

Is uitkopen van uw partner verplicht? Nee, het is niet verplicht uw ex-partner uit te kopen bij een scheiding. U kunt er immers voor kiezen uw woning in zijn geheel te verkopen. Het is zelfs mogelijk gezamenlijk eigenaar te blijven van het huis.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op verkoopmakelaaroffertes.nl

Hoe krijg ik mijn partner het huis uit?

Door middel van een aangetekende brief kun je je ex-partner laten weten dat zij de woning moet verlaten. Verlaat je ex de woning dan nog steeds niet? Indien jouw ex partner de woning niet wil verlaten na de aangetekende brief, kan je een advocaat benaderen. De advocaat kan een kort geding bij de rechter in gang zetten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op scheidingsinformatie.nl

Kan ik iemand weigeren in mijn huis?

Dit is dus ongewenst gedrag en kan reden zijn om een gast toegang te weigeren. Heb je een detectiepoort of laat je gasten fouilleren voordat ze naar binnen mogen en willen gasten niet meewerken, dan mag je ze weigeren.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op hsn-horeca.nl

Wat betekent in mede eigendom en gedwongen onverdeeldheid?

Mede-eigendom is de verdeling van het eigendomsrecht op een goed tussen twee of meerdere personen. Deze onverdeeldheid ontstaat van zodra deze toebehoort aan meerdere personen en waarbij er geen verdeling is van de eigendom in loten die toegewezen zijn aan elke eigenaar.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op stijnvoet.be

Wat is het meest omvattende recht dat een persoon kan hebben?

1 Eigendom is het meest omvattende recht dat een persoon op een zaak kan hebben.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op wetten.overheid.nl

Wat gebeurt er als een van de erfgenamen niet wil tekenen?

Elke erfgenaam moet meewerken aan de verkoop van het huis. Maar als een erfgenaam weigert te tekenen voor de verkoop, dan kun je de rechter vragen om een machtiging. Er is dus altijd een juridische oplossing wanneer een erfgenaam niet tekent. Je hebt daarvoor wel een advocaat nodig.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op infotaris.nl

Kan iemand erfenis tegenhouden?

Kan een erfgenaam de verdeling van een erfenis tegenhouden? In principe niet. Alle erfgenamen moeten namelijk meewerken aan het afhandelen van een erfenis. Is er toch een erfgenaam die weigert mee te werken en daardoor de verdeling van de erfenis tegenhoudt, dan kun je de kantonrechter inschakelen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op advocaat-kosten.nl

Hoe snel moet een huis verkocht worden na overlijden?

De verkoop moet binnen acht maanden na overlijden plaatsvinden, na ongeveer een jaar zul je een belastingaanslag ontvangen. Als het niet mogelijk is om binnen acht maanden de woning te verkopen, dan is het mogelijk om bij de Belastingdienst uitstel van betaling aan te vragen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op watismijnhuiswaard.com

Kan je in onverdeeldheid te blijven?

Artikel 815 van het Burgerlijk Wetboek stelt dat niemand verplicht is in onverdeeldheid te blijven. De onverdeeldheid kan bezwaarlijk als een gunstige toestand bestempeld worden: zij bemoeilijkt de vrije beschikking van de goederen en belet er het goede beheer van.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op notaris.be

Wat is het toestemmingsvereiste?

Voordat je een bepaald onderzoek krijgt of wordt behandeld, is jouw toestemming nodig. Dit heet in de WGBO het toestemmingsvereiste. De informatieplicht en het toestemmingsvereiste hangen nauw met elkaar samen. Alleen als je goed bent geïnformeerd, weet je waarvoor je toestemming geeft.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op patientenfederatie.nl

Wie moet er tekenen bij verkoop woning?

Als de koper van je woning als consument koopt, dan geldt het schriftelijkheidsvereiste. De koop moet op papier, in een koopovereenkomst, worden vastgelegd en dit contract moet door koper en verkoper worden ondertekend. Pas dan is de koop geldig. Een mondelinge koop is dus niet geldig.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op eigenhuis.nl

Hoe lang kan een woning onverdeeld blijven?

Goede afspraken

Wettelijk gezien kan de woning 5 jaar lang onverdeeld blijven. Er zijn mogelijkheden om dit te verlengen. Het is de vraag of je dit wilt. Na 2 jaar verliest de uitwonende partner het recht op de hypotheekrenteaftrek.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op zorgelooschscheiden.nl

Populaire vragen