De koe is volgens het hindoeïsme een heilig dier en daarom zullen hindoes geen rundvlees eten. De moslims zullen daarentegen geen varkensvlees eten omdat zij een varken als onrein beschouwen. Omdat een groot aantal hindoes helemaal geen vlees eet, zijn veel Indiase gerechten vegetarisch.
Het eten in India bestaat vooral uit rijst en of broodsoorten met curries en dal. Curry is de verzamelnaam voor alle groente-, vis- en vleesgerechten die worden bereid met specerijenmengsels, ook wel masala genoemd. Vaak zijn deze mengsels scherp van smaak (spicy).
Je zal voornamelijk rijst en groente eten. Aangezien hindoes vegetariër zijn, zijn er weinig gerechten met vlees te verkrijgen. Dit is voor de meeste Europeanen even wennen. Daarnaast zijn er veel curries te verkrijgen.
Indiërs ontbijten vaak met 'idli's' (gestoomde rijstcakes), 'dosa's' (knapperige pannenkoekjes van rijst- en linzenmeel), 'puri badji' (gefrituurd brood met groente) of Indiase broodsoorten en 'curd' (lijkt op yoghurt). Lunch en diner: In India wordt 's middags en 's avonds warm gegeten.
De basis van de Indische rijsttafel
Als basis neem je rijst, meestal is dit witte rijst (oftewel nasi). Naast rijst serveer je ook nasi goreng. Nasi goreng is gebakken rijst die op smaak is gebracht met kruiden, restjes groenten, kip, vlees, ei of garnalen.
De Indische cultuur is een gemixte cultuur, dat is ontstaan vanuit de kolonie. Zo is een rijsttafel een typisch Indisch ding, dat komt in Indonesië bijna niet voor. Net als spekkoek. Ook zijn de Indo-Europeanen vaak protestants of katholiek, terwijl in Indonesië de meerderheid moslim is.
Heel er gevarieerd is het niet en veel gerechten zijn gebaseerd op rijst, vlees en groente. Ze eten hier ook veel vis, kip, geit en rundvlees. Dat zijn de belangrijkste vlees ingrediënten. Varkensvlees eten ze niet omdat het een islamitische land is.
Indiërs drinken massaal thee. Een bekende thee is masala chai of kruidenthee. Men drinkt het vaak met melk. Masala betekent kruiden, chai betekent thee.
Voor 1 kilo brood betaal je in Mumbai (India) 46 roepies ($ 0,84/€ 0,64). Dezelfde hoeveelheid brood kost in Tokyo (Japan) meer dan het tienvoudige: 480 roepies ($ 8,80/€ 6,73).
Specerijen en Bacteriën. Een veelgehoorde opmerking als het gaat om Indiaas eten en de mensen in India, is dat pittig eten daar zo'n beetje verplicht is om de bacteriën tegen te gaan die ze daar in ruime hoeveelheden tegenkomen vanwege slechte hygiëne en dergelijke.
Indiaas eten kan de gezondheid van uw hart verbeteren
Studies hebben aangetoond dat de antioxidanten in specerijen uw risico op hartaandoeningen kunnen helpen verminderen. En omdat Indiaas eten over het algemeen weinig verzadigd vet en cholesterol bevat, helpt het om uw hart gezond te houden.
Naan is namelijk Indiaas voor brood en naanbrood is dus dubbelop. Naan is een gerezen platbrood dat in de oven wordt gebakken. Het deeg bevat gist. Vaak wordt ook melk of yoghurt gebruikt en specerijen als komijn en nigella.
We kunnen het er allemaal over eens zijn dat Indiaas eten gewoon ontzettend lekker is: de smaken zijn complex, schommelen tussen zoet, hartig en pittig en de texturen lopen uiteen van romige sauzen tot zacht brood en malse vlees en groenten.
Maar voor de Hindoes is dat juist een manier om te laten zien dat je uit een hoge kaste komt. Een van de redenen dat Hindoes met hun handen eten is dat ze op die manier beter van hun eten kunnen genieten, omdat ze het kunnen voelen.
In de Indiase keuken wordt graag gewerkt met kruiden. Aromatische wijnen, met wellicht een klein zoetje, passen daar goed bij. Denk aan een Riesling of een Viognier. Dat zoetje werkt vooral bij gerechten die ook scherp van smaak zijn.
De arbeidskosten in China zijn de laatste jaren flink gestegen, zo is het gemiddelde minimumloon voor contractarbeiders in China inmiddels €197,67 en India slechts €125.
India is nog steeds een van 's werelds minst dure landen. Met een normaal budget India kom je een heel eind. Wat je uitgeeft hangt natuurlijk af van wat je zelf doet en waar je slaapt of eet. Buiten de toeristische resorts zoals in Kerala en Goa, kun je met een budget van slechts €20 per dag.
Budget backpacken in India
India behoort tot de goedkoopste landen om te reizen in Azië. De meeste backpackers kunnen met een budget van tussen de €20 en €25 per dag rondkomen. Als je echt goed op de kosten let kan het nog goedkoper. Sommige backpackers die veel naar de kosten kijken redden het met zo'n €15 per dag.
In Nederland kennen we heel veel typisch Indiaas eten. De meeste mensen hebben bijvoorbeeld wel eens gehoord korma, tandoori chicken of een kip tikka masala. En anders wel van Rogan Josh, roti of een samosa. Lekker met naanbrood.
India kent een grote verscheidenheid aan religies, culturen en bevolkingsgroepen. Het hindoeïsme (83%), het sikhisme (2%) en het boeddhisme (1%) vinden allen hun oorsprong in India. In het land leven daarnaast ook moslims (11%) en christenen (2%).
Indisch of Indonesisch
De Indische keuken is een samensmelting van de Indonesische keuken met de Europese keuken, die begon in de tijd van Nederlands-Indië. In tegenstelling tot wat velen denken, is de Indische keuken niet hetzelfde als de Indonesische keuken.
Soms wordt ook nog nasi goreng als ontbijt gegeten, gemaakt van koude rijst die over was van de dag ervoor. Maar wist je dat rijst eigenlijk niet het enige hoofdvoedsel in Indonesië is? Op het eiland Madura was mais het hoofdvoedsel en nog steeds is het voor Madurezen heel normaal om rijst gemengd met met mais te eten.
Don't: Een Bali Belly oplopen
Drink bijvoorbeeld alleen schoon water en vermijd rauw voedsel als salades en sushi. Pas ook op met vlees waarvan je niet weet hoe lang het er al ligt. Was regelmatig je handen, eventueel met desinfecterende handgel en eet waar het druk is.
1. Rendang. Er kan ook bijna geen ander gerecht op de eerste plek staan. Bijna iedereen is verzot op dit rundvleesgerecht, vanwege de rijke smaken en het ongelofelijk malse vlees.