Hackamore hoofdstellen hebben een beetje een negatief imago, waarom is dat? Anders dan bij een side pull hoofdstel, heeft een hackamore een hefboom effect, bij tegeldruk komt er druk te staan op de neus, kin en achter de oren. Dit is anders dan bij een side pull, die geeft alleen druk op de neus.
De Hackamore types.
De mechanische hackamore geeft voornamelijk druk op de neus, waarbij de mate van kantelen van de schaar de druk via de bakstukken achter de oren van het paard geeft. De scharen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en lengtes. De hoeveelheid druk hangt af van de lengte van de scharen.
De neusriem van de hackamore moet 2-3 vingers onder het jukbeen liggen. Als de neusriem te laag ligt, is het door de druk die het hoofdstel kan geven, mogelijk om het neusbot van het paard te breken. Dat zal niet zo snel gebeuren met een hackamore met een wiel vorm maar met een hackamore met lange scharen kan dat wel.
De teugels zijn oorspronkelijk van staart- of manenhaar, ook wel mecate genoemd. Mecates worden ook wel van Alpaca gemaakt of van zacht, nylon touw. De mecate wordt onderaan de knop [heel button] van de bosal (onder de kin van het paard) vastgebonden.
Kaakgekruist hoofdstel
Dit hoofdstel heeft relatief veel drukpunten en geeft de ruiter daarmee relatief veel controle. Als de ruiter druk neemt op de teugels heeft het hoofdstel druk op de neus, de wangen en achter de oren van het paard. Als de ruiterhand ontspant neemt de druk op het hoofd van het paard weer af.
Bij de betere kaptoom zonder metaal is de neusriem van dubbel gestikt leer. Hierdoor zijn de ringen op de neusriem goed beschermd voor de gevoelige paardenneus en niet voelbaar voor het paard op de gevoelige paardenneus.
QHP Bitloos Hoofdstel
Het is perfect als je meerdere bitloze hoofdstellen wilt uitproberen of gebruikt. Zo kun je kijken wat het beste bij jouw paard past. Dankzij de clips aan de touwtjes en teugels kun je het makkelijk aanpassen. Het materiaal van dit bitloze hoofdstel is rundleer.
Het verschil tussen een bosal en een natural hackamore is dat de neusriem van de bosal dikker is en gevormd kan worden naar de neus van het paard. Ook wordt de neusriem niet gemaakt van touw, maar van rawhide of leer. De bosal werkt in op de wangen en op de neus.
Een goede en goed passende sidepull-neusriem blijft ook zitten als hij niet strak zit. Daarom geldt ook voor een sidepull dat er twee vingers op elkaar tussen de neusriem en het neusbot moeten kunnen passen.
Bij het longeren is het aan te raden om een kaptoom te gebruiken om zo de mond te sparen en deze sensibel te houden. Het paard moet leren om op een circel te lopen en in de lengte te buigen. Bij het stelling vragen wordt via de middelste ring ingewerkt op het neusbeen en dus niet op de lagen in de mond.
Het bit wordt doorgaans gebruikt om de sturing van het paard met de teugel te verfijnen. Vanwege de gevoeligheid van de mond is het ongeschikt om uitsluitend daarmee te sturen of te remmen; hiervoor gebruikt men vooral gewichtsverdeling en benen.
Omdat dat door de jaren heen positief heeft uitgepakt, het grootste deel van de paarden die zijn (in)gereden met geduld kan omgaan met een neusriem en de ruiter heeft er vaak meer controle mee. Dat terwijl rijden zonder neusriem soms uitpakt tot mondhoekscheurtjes of wondjes en een paard waarbij het bit schuift.
Bitloos rijden houdt kort gezegd in dat je een paard traint zonder dat deze een bit in de mond krijgt. Dit kan zowel tijdens grondwerk, longeren, werk aan de hand, lange lijnen en rijdend.
Welk hoofdstel het beste is, is voor ieder paard anders. De ene loopt fijner met een engels hoofdstel en een ander loopt fijner bitloos. Het is proberen wat het beste werkt voor jou paard. Het onderhoud van je hoofdstel is erg belangrijk.
Sidepull. Side pull betekent letterlijk: 'zijwaarts trekken'. Bij dit soort bitloze hoofdstellen worden de teugels vastgemaakt aan de zijkanten van de neusriem. Bij druk op deze teugels komt er dus een zijwaartse kracht op de neusriem, maar ook op de bakstukken die aan de wangen van het paardenhoofd zitten.
Een paard ervaart wel degelijk pijn als hij een zweepslag krijgt, of zweren, blaren, kloofjes of schuurplekken oploopt door een neusriem of bit. De mate waarin het bit en de neusriem het paard pijn doen, hangt af van verschillende factoren.
Je kunt dus concluderen dat bitloos rijden de pijn met 87% vermindert. In totaal verbeterden 65 van de 66 paarden aanzienlijk bij bitloze optoming. Dit bewijst dat het bit an sich de hoofdoorzaak is van pijnbeleving bij paarden. Naast het paardenwelzijn, wel zo veilig voor jou, als ruiter.
Je moet altijd constante druk hebben maar het paard moet daarbij ook voorwaarts zijn. Eerst de achterhand dán de voorhand. En met zagen ben je de hele tijd met de voorkant bezig. Zagen is elke methode waarbij het bit steeds van links naar rechts beweegt.
Voor springen is het Engelse hoofdstel met een gecombineerde neusriem een van de meest gebruikte combinaties. Een typisch spring hoofdstel is bruin met een wit sierstikel over de neusriem en frontriem.
Hoofdstel lage neusriem
De lage neusriem zorgt ervoor dat het bit goed en relatief stil op zijn plek blijft liggen. Dit is prettig voor paarden die te maken hebben met onervaren ruiters zodat een onrustige hand niet op een vervelende manier inwerkt voor het paard.
Een hoofdstel met Mexicaanse neusriem heeft, zodra het paard zijn mond open doet, een vrij scherpe inwerking en wordt daarom veel gebruikt bij paarden die vrij snel heet worden tijdens het springen, buitenrijden of in de cross.
Een te dun bit gebruiken
Een dun bit werkt scherper in dan een dik bit omdat de druk wat hoger wordt. Als je sterker bent in je hand heeft een te dun bit nadelige gevolgen voor een paard. Het gebruik van een (te) dun bit is zeker niet aan te raden bij beginners of ruiters met een onrustige hand.
Een kneveltrens ligt stiller en stabieler in de mond dan een watertrens of een bustrens. Het voordeel van een kneveltrens is dat er meer zijdelingse druk op het hoofd van het paard komt waardoor het paard makkelijker te sturen kan zijn. Een kneveltrens heeft wel een scherpere inwerking dan een watertrens of bustrens.
Als je pony niet soepel is kan hij van last al snel het bit vast willen pakken. Pony is erg soepel alleen heeft hij wel moeite met zijn balans. Bit pakt hij vooral vast als er veel interessants om zich heen gebeurt. Normaal geen probleem maar op wedstrijd wel erg vervelend want dan is er natuurlijk van alles gaande.
Bustrens en D-trens
De Bustrens is een vriendelijk bit voor de paardenmond en is heel eenvoudig. Dit bit knijpt niet in de hoeken van de paardenmond tijdens gebruik. De D-trens is vergelijkbaar met de Bustrens.