Hamsters gaan uit hun bol in hun bol! Ja, rustig wennen, en een half uur is wel het maximum. Je moet hem rustig wennen,en als hij snel gaat rennen en grote ogen krijgt dan vind hij het niet leuk.
Voor zo'n klein huisdiertje is het erg vermoeiend om lange tijd rond te rennen in zo'n plastic bal. Hoewel het per hamster verschilt hoe leuk ze het vinden om in een hamsterbal te lopen, is het meestal verstandig hem er niet langer dan 15 minuten in te houden.
Hamsters hebben graag beweging. Als de hamsters niet kunnen ontsnappen en de omgeving veilig is, is het verstandig om ze van tijd tot tijd buiten de kooi de pootjes te laten strekken.
De hamster kunt u los laten lopen. Los lopen betekend ontdekken waardoor de hamster een uitdaging heeft. Laat de hamster enkel los op een plaats waar hij niet uit kan ontsnappen. Zorg dat alles wat kapot kan of gevaar kan brengen weg is.
Hamsterballen zorgen voor stress
Voor hamsters is dat dus ongelooflijk stressvol en alleen al daarom af te raden. Daarnaast is het voor de hamster niet mogelijk om zijn snorharen te gebruiken, waardoor de hamster zich niet kan oriënteren op de omgeving.
Hamsters vermaken zich het beste met graven en zelf gangenstelsels maken, dus een bodembedekking van minmaal 25-30 cm zou ideaal zijn. Naast dat een groter verblijf een goed idee is (want een ren vervangt geen verblijf), kun je ook hier eens naar kijken.
Jonge hamsters die weinig contact gehad hebben met mensen, voelen zich snel bedreigd. Maar ook oudere dieren kunnen een slechte ervaring hebben met menselijk contact. Dan zijn ze in het begin achterdochtig. Een mogelijke reactie is dan bijten om zichzelf te beschermen.
Een hamstertje kan in shock raken. Als hij ergens heel erg van schrikt of ergens vanaf valt, kan hij stijf en plat blijven liggen en dit kan zelfs enkel minuten duren. Het beste wat je kunt doen is het diertje in zijn hokje plaatsen en met rust laten. De ene hamster went sneller dan de andere.
Hamsters zijn 's nachts actief en slapen overdag. Plaats de kooi dus niet in je slaapkamer: de hamster kan je wakker houden! Zorg ervoor dat de hamster donkere en lichte periodes heeft, ze hebben nood aan een normaal dag- en nachtlichtritme.
Hiernaast kunnen hamsters in veel gevallen niet goed tegen lactose, producten zoals zuivel zijn daarom niet geschikt.
Let wel dat de maat van het radje bij de hamster past en gebruik het liefst een gesloten looprad zodat de hamster zich niet kan bezeren. Als schuilmogelijkheid gebruikt de hamster graag een huisje waarin hij kan slapen. Zorg daarbij ook voor nestmateriaal zodat hij zichzelf lekker warm kan inpakken.
Omdat hamsters nachtdieren zijn, zijn ze voornamelijk 's nachts actief. Het is geen goed idee om een hamster 's ochtends of in de loop van de middag wakker te maken. Sommige dieren zullen echter in staat zijn hun natuurlijke ritme een beetje aan te passen en al tegen in de namiddag actief te worden.
Zorg er wel voor dat je hamster handtam is en dat je in een veilige, omsloten ruimte met haar speelt. Knuffel je hamster en laat haar over je heen kruipen. Hamsters houden ervan om geknuffeld te worden, zolang je niet te hard knijpt, en ze zullen het ook leuk vinden om jou te verkennen.
Daar hebben ze dus van nature gigantisch veel energie voor, en dat is ook zo bij onze huisdier-hamsters. Onderzoek heeft aangetoond dat hamsters 's nachts ook bijna 10 kilometer in hun radje rennen, hoe gaaf is dat.
Ook knaagdieren zoals cavia's, hamsters of ratten kunnen het flink warm krijgen. Help hen afkoelen met behulp van bevroren waterflessen of koude stenen. Heb je een plastic bodembak, dan kan je eventueel onder het hok (dus aan de buitenkant) diepvrieselementen leggen. Zet het hok niet in de zon.
tuurlijk kunnen hamsters dromen!
Kijken, kijken, niet knuffelen
Als zijn ritme en behoeftes geaccepteerd worden, zijn sommige hamsters met veel geduld, fingerspitzengefühl en kleine snacks zelfs te temmen. Een echt knuffelbeest wordt het echter niet. Dat kan ook niet door zijn kleine, breekbare lichaam.
Heb je een hamster die maar blijft bijten dan kun je hem proberen te straffen. Dat klinkt inderdaad een beetje raar maar het werkt echt. Uit een onderzoek onder hamster eigenaren is gebleken dat de dieren hierop reageren en leren. Tik het diertje op zijn neus als hij weer eens bijt en zeg dan luid en duidelijk 'Nee !
Aai je hamster voorzichtig.
Wanneer je hamster zich genoeg op zijn gemak voelt om naar je toe te komen kun je hem gaan aaien. Til je hand langzaam op wanneer hij naar je toe loopt en aai hem. Begin met een vinger en gebruik de rest van je hand wanneer hij zich op zijn gemak voelt.
Wc rolletjes en niet gekleurd wc papier kan gewoon in de kooi, beestje mag dat ook gewoon eten. Papier en karton eten ze niet op hoor. Ze knagen het kapot, en slepen het soms mee naar hun nestje (eventueel in hun wangzakken) maar opeten doen ze niet. Kartonnen doosjes en wc-rollen zijn juist er geschikt om te geven.
Een hamsterkooi waar een dikke laag bodembedekking in zit, hoef je slechts eens per 3 tot 4 maanden schoon te maken. Maak de plasplekjes, het nestje, het loopwiel en de zandbakjes om de paar dagen schoon en controleer of de hamster een voervoorraad heeft die mogelijk gaat bederven.
Het knagen aan de tralies doet de hamster meestal niet om de tanden te slijten. Vaak wil de hamster gewoon aandacht. Het water moet dagelijks worden ververst, ook al is de fles niet leeg. Een hamster is heel schoon en zindelijk.