De bekendere witte wijnen van de druivenrassen chardonnay en sauvignon blanc gaan de riesling voor qua omvang, maar qua kwaliteit behoort de riesling zeker tot de top. Ook daarom wordt de Riesling gewaardeerd door veel sommeliers en wijnliefhebbers.
Kenmerkende aroma's zijn perziken en appel, citrusfruit, citroen, limoen, pompelmoes, ananas en passievrucht, citronella, munt, muskaat, kamperfoelie, brem, linde, acacia. Rijpere Rieslings geuren naar overrijpe ananas en petroleum. Jongere Rieslings naar vers hooi, viooltjes, roos en wit steenfruit.
Afhankelijk van de herkomst en bereidingsmethode van de wijnmaker van een riesling smaakt hij (zoals vaak wordt gedacht) zoet, maar kan hij ook fris en droog smaken.
Vaak kun je een riesling herkennen aan een petroleum achtige geur. Waar komt dat door? De schil van de rieslingdruif bevat een anti-oxidant die bescherming biedt tegen zon, temperaturen en andere factoren. Dit antioxidant geeft een petroleum achtige geur in de wijn en die kun je herkennen!
4. Mousserend: mousserende wijnen zijn wijnen met koolzuurgas. Mousserende riesling komen voornamelijk voor in Duitsland.
De wijn is meestal droog. De zuren in de Riesling uit de Elzas zijn over het algemeen wat ronder dan die je in Duitsland vindt. Dankzij lange en droge zomers en een diverse bodem kenmerken citrus, steenfruit een floraal karakter en zelfs een beetje kruidigheid de Riesling uit de Elzas.
Een halfdroge Riesling smaakt heerlijk bij varkensvlees en gerechten met gans, omdat de frisse zuren van de wijn voldoende tegenwicht bieden tegen het wat vettige karakter van het vlees. Andere klassieke gerechten uit de Elzas zijn coq au vin en zuurkool. Deze gaan het beste samen met een droge Riesling.
Wat eet je bij Rieslingwijnen
Een droge Riesling is heerlijk verfrissend om zo van te genieten. Als aperitief. Maar past ook heel goed bij gerechten met zuurkool, bij asperges, gevogelte, garnalen, kreeft of varkensvlees. De iets zoetere Rieslings zijn perfect bij kruidige en pikante (Aziatische) gerechten.
De Riesling is een langzaam rijpend ras, dat gekenmerkt wordt door een fruitig zuur. Daarom is hij voorbestemd voor de noordelijke gebieden, waar hij in de late herfstzon zijn rijping voltooit.
Een volle witte wijn van druivenrassen als Pinot Grigio, Riesling en Viognier serveer je het beste op een temperatuur tussen de 10 en 12 graden. Een droge, frisse wijn serveren van druivenrassen als Verdejo of Sauvignon Blanc? Houd dan rekening met een wat lagere temperatuur, tussen de 8 tot 10 graden.
De Prädikatsweine worden onderverdeeld in verschillende, verplichte categorieën: Kabinett, Spätlese, Auslese, Beerenauslese, Eiswein en Trockenbeerenauslese. De druiven van Kabinett hebben de minste suikers bij de oogst en Trockenbeerenauslese de meeste. Je zou dus denken dat Spätlese altijd zoeter is dan Kabinett.
Zoete witte wijn heeft zoals de naam al aangeeft een zoete smaak. Vaak proef je tonen van honing, nectar en fruit. De kleur is over het algemeen strogeel. Bekende druiven in deze categorie zijn de Chenin Blanc en de Moscato.
zoete wijn in Duits vertaalt naar: Dessertwein, süßlicher Wein (2 vertalingen totaal).
Smaakt naar:
Gewürztraminer is de volwassen versie van moscato wijn: meer alcohol, intensere aroma's en een relatief lage zuurgraad. Je proeft: Fruit: lychee, grapefruit, abrikoos, perzik, ananas. Andere aroma's: honing, gember, kaneel, roos.
Houdbaarheid witte wijnen
Duitse Riesling of Franse Sauternes ontwikkelen zich uitstekend op fles. Ook zoete witte wijnen uit Oostenrijk of Duitsland bewaren over het algemeen nog enkele jaren. De houdbaarheid van Sauvignon Blanc daarentegen is niet langer dan één jaar.
Toch komen de meeste riesling wijnen uit Duitsland, omdat de druif hier het meest aangeplant wordt. Andere landen waar de druif wordt geplant zijn Oostenrijk, Australië en het noorden van Italië. De riesling-druif doet het goed in veel verschillende klimaten en is daardoor een geliefd druivenras.
De Riesling vinden we in veel Duitse wijnstreken terug, vooral in de Moezel, Rheinhessen en de Pfalz. Ook in de Elzas is Riesling 'de koning'. Maar liefst een kwart van de aanplant in de Elzas is Riesling. Toch zit er veel verschil in de stijl tussen de wijnen uit Duitsland en de Elzas.
Sauvignon Blanc met een fruitige smaak
Sauvignon Blancs met tonen met limoen en grapefruit komen vaak uit Zuid-Afrika of Chili. Ze gaan erg goed met gegrilde vette vissen. Ook erg lekker met een salade met avocado of gegrilde kip of lam.
Moezelwijn is een zoete witte wijn met een frisse en fruitige smaak.
Waar komt de gewurz vandaan? Hoewel het behoorlijk Duits klinkt, vind je gewurztraminer voornamelijk in Frankrijk en het noorden van Italië. Sterker nog, het geboortedorp van de druif ligt in de Alto-Adige. Naar alle waarschijnlijkheid kent gewurztraminer zijn oorsprong in het Italiaanse dorpje Traminer.
De houdbaarheid van wijn is, zowel bij een gesloten als geopende fles, afhankelijk van het type wijn dat in de fles zit. Over het algemeen kun je een geopende fles wijn zo'n 3 tot 5 dagen bewaren. Na die tijd verliest de wijn zijn aroma's en wordt de smaak er niet beter op.