Dit zijn symptomen die bij
De volgende veranderingen in de borst kunnen wijzen op borstkanker: een pijnlijke plek waarbij het weefsel anders aanvoelt; een slecht genezend plekje. vrij plotselinge veranderingen in vorm en grootte van de borst.
Symptomen borstkanker
een knobbeltje of deukje in de borst;een ingetrokken tepel;eczeem rond de tepel;bloederig tepelvocht.
Meestal komen werveluitzaaiingen voor bij prostaatkanker, longkanker en borstkanker. Ook beenmergkanker (ziekte van Kahler of multipel myeloom) en lymfeklierkanker kunnen uitzaaiingen in de wervelkolom veroorzaken.
Zo komen vermoeidheid, pijn, benauwdheid en verlies van eetlust veel voor. In de terminale fase komen ook symptomen als gewichtsverlies, sufheid en verwardheid vaak voor.
Borstkanker zaait meestal uit in botten, lever, longen of hersenen. Het vaakst in de botten. Mogelijke klachten bij uitzaaiingen zijn: botpijn, misselijkheid, hoofdpijn, benauwdheid en vermoeidheid.
Naar uitzaaiingen wordt gewoonlijk niet systematisch gezocht. Meestal worden uitzaaiingen ontdekt door klachten zoals pijn (botpijn, pijn in de borst, ochtendhoofdpijn), benauwdheid, kortademigheid en/of misselijkheid.
Deze zijn: Mammografie en MR mammografie. Echografie van de borst en lymfeknopen. Biopsie (verwijderen van een kleine stukje weefsel dat onder de microscoop wordt bestudeerd) van elke massa, vergrote lymfeknoop en/of borsthuid.
Zware vermoeidheid is een van de meest voorkomende symptomen bij kankerpatiënten. Verschillende oorzaken spelen daarbij een rol. Daarom is ook een aangepaste behandeling nodig, die kan verschillen van patiënt tot patiënt.
Pijn in een of beide borsten is een vaak voorkomende klacht bij vrouwen. Soms voelen zij of hun partner een zwelling of knobbeltje in de borst.
Tijdens het onderzoek worden twee beelden gemaakt: een mammografie van bovenaf en een diagonale foto. Zo krijgt de radioloog een zo volledig mogelijk beeld van jouw borst. Bij twijfel of om iets beter in beeld te brengen, kan ook een echografie worden gemaakt.
Leg je linkerarm in je nek en voel met je vlakke rechterhand je linkerborst. Voel met zachte draaiende bewegingen elk gedeelte van je borst, van buiten naar binnen. Het is belangrijk om helemaal tot aan je sleutelbeen en oksel te voelen. Check of je een knobbel, verharding of andere verandering voelt.
Een belangrijk doel van de behandeling van borstkanker is het voorkomen van uitzaaiingen. Toch is niet gegarandeerd dat dit volledig lukt. Uitgezaaide borstkanker kan er jaren over doen om zich te openbaren. Borstkanker kan uitzaaien naar veel organen, maar vooral naar de longen, de lever of de botten.
Door bijvoorbeeld bestraling kan je huid gaan jeuken en pijn doen. Er kan zelfs een open wond ontstaan op de plek waar je bestraald wordt. Ook kan je huid verkleuren door de behandelingen of kun je last krijgen van pukkeltjes of uitslag.
Het borstklierweefsel voelt vaak stug en bobbelig aan. Misschien voelt u één of meer knobbeltjes. Ook kan er vocht uit de tepels komen.
Ga dan naar je huisarts. De volgende veranderingen kunnen duiden op borstkanker: Knobbeltje of anders aanvoelend plekje in de borst. Een knobbeltje of plekje is vaak stugger en harder dan het normale borstweefsel.
Kanker kan uitzaaien.Via het bloedvaten- of het lymfestelsel kunnen kankercellen zich verspreiden.Op andere plekken ontstaan dan nieuwe tumoren. Die zijn vaak niet goed te behandelen, waardoor mensen vaak niet meer kunnen genezen.
Hoe borstkanker groeit, is bij iedereen anders. Bij sommige mensen groeit het snel. Bij andere mensen groeit het juist langzaam. Ook ziet het er niet altijd hetzelfde uit.
Klachten bij een borstontsteking
Bij een beginnende borstontsteking voelt de borst pijnlijk, beurs, warm en soms gespannen aan. Hierna kan de borst gedeeltelijk rood worden en dat wordt niet minder na het voeden. Je kunt er goed ziek van zijn, alsof je een zware griep hebt. Meestal heb je koorts boven de 38 graden.
Triple-negatieve borstkanker is een agressieve vorm van borstkanker. De tumor groeit vaak snel en zaait ook sneller uit dan andere vormen van borstkanker.
Tumor in de melkgang
Dit is de meest voorkomende vorm van borstkanker. Het kan aanvoelen als een harde knobbel in de borst. Maar soms voel je het niet of nauwelijks. Een tumor in de melkgang heet invasief carcinoom NST.
Botpijn komt voor als er uitzaaiingen zijn in een van de botten van het skelet. Botpijn wordt vaak omschreven als een diepe, doffe pijn (zoals groeipijn) die je niet echt kunt 'aanraken'.
Veel hangt af van hoe agressief de tumor is. Bij een tumor die snel groeit, is de levensverwachting meestal kort, vaak slechts enkele maanden. Maar bij minder agressieve tumoren, kun je met een palliatieve behandeling soms nog jaren leven.
Bij borstkanker zijn er vier stadia.