inox 18/8. Dit geeft aan dat de legering uit 18% chroom, 8% nikkel bestaat. Deze legering heeft een mechanische treksterkte van 600 N/mm² en een hardheid van 175-200 HB. Het is een veelgebruikt staal vanwege zijn goede warmte-ongevoeligheid tot 400°C.
Inox of roestvast staal (RVS) is een ijzerlegering met minstens 10,5% chroom. Staal is een legering van ijzer en minstens 1 ander element (meestal koolstof). Roestvast staal en staal hebben beide een koolstofgehalte tussen 0,5% en 2,1%. RVS is niet hard terwijl staal hard is en een hoge treksterkte heeft.
Roestvrij staal (RVS)
Aangekoekte etensresten, kalkafzetting, chloor en zuren kunnen de beschermende werking van het chroomgehalte verminderen. Inox 18/8 of 18/10 is door het hoger chroomgehalte iets resistenter, vooral tegen zuren.
Kan inox roesten ? Ja ! Net als de meeste andere metalen kan inox roesten (oxideren). Het corrosiegedrag van metalen is afhankelijk van de legerings- elementen.
Roestvast wil namelijk zeggen dat het staal wel kan roesten, maar dat het hier veel beter tegen bestand is dan de meeste andere materialen. Rvs is een zeer sterk materiaal en kan verwerkt worden in allerlei verschillende vormen en kleuren. Hierom is het geschikt voor zeer uiteenlopende toepassingen.
RVS is sterker en kan een hogere temperatuur aan dan staal. Over het algemeen heeft roestvrij staal een temperatuurbestendigheid tot wel 650 graden celsius. Nadeel van RVS is dat het duurder is. Daarnaast is roestvrijstaal ook moeilijk te lassen, dit komt door de snelle dissipatie van hitte.
Veeg je werkbladen in roestvrij staal dagelijks schoon met een zachte doek en een sopje van water en mild afwasmiddel. Veeg na met een droge (microvezel)doek. Er bestaan in de handel ook speciale producten om dergelijke werkbladen schoon te maken. Raar maar waar, ook babyolie werkt!
Om van roestvast staal te spreken, is minimaal 11 tot 12% chroom en maximaal 1,2% koolstof nodig. De toevoeging van nikkel aan roestvast staal maakt dat het niet magnetisch is.
Inox is op vlak van kleur gelijkaardig aan aluminium. Wil je het verschil (her)kennen? Op vlak van gewicht merk je een groot verschil. Inox is veel zwaarder dan aluminium.
Er zijn diverse soorten inox te benoemen, waardoor een grote variatie is ontstaan binnen het aantal soorten, types en varianten inox, echter zijn de meest gebruikte soorten gebaseerd op de Amerikaanse normalisatie, waarbij onderscheid wordt gemaakt in inox 304, inox 316, inox 316L en inox 316Ti.
Roestvast staal, ook rvs of inox genoemd en vaak foutief bestempeld als roestvrij staal, is een legering van hoofdzakelijk ijzer, chroom, nikkel en koolstof. Om van roestvast staal te kunnen spreken, is minimaal 11 tot 12% chroom en maximaal 1,2% koolstof nodig.
De belangrijkste eigenschap van roestvast staal is de relatief hoge bestendigheid tegen corrosie. RVS is over het algemeen een taai materiaal en daarmee moeilijk verspaanbaar. In verhouding tot staal heeft RVS een slechte thermische en elektrische geleidbaarheid.
Naast vuil is zeelucht één van de grootste vijanden van RVS. Zeelucht bestaat uit minuscule druppeltjes zeewater die zowel zout als chloriden bevatten.
Inox is een roestvast staal, ook wel roestvrij staal genoemd of RVS. Het is bijna onverslijtbaar en vrijwel ongevoelig voor roesten. Het is makkelijk te onderhouden. Het is zwaarder dan aluminium, maar moeilijk te deuken.
Aluminium is een minder sterk materiaal dan staal. Dit brengt een aantal eigenschappen met zich mee. Het materiaal is flexibeler en breekt eerder. Breekplaatjes, een extra bescherming bij het gebruik van veiligheidskleppen zijn daarom altijd gemaakt van aluminium.
RVS heeft wel een hogere dichtheid dan aluminium, waardoormaterialen uit dit metaal zwaarder in gewicht kunnen zijn. Staal is eigenlijk nog sterker en zwaarder dan RVS, maar is daardoor wel minder flexibel om te vervormen of verbuigen.
Roestvast (ook wel “roestvrij”) staal van goede kwaliteit is een niet giftig metaal. Het is massief, laat geen ongewenste metaaldeeltjes los en gaat niet bladderen. RVS is goed te reinigen. Schoon en veilig speelmateriaal is belangrijk.
RVS304 is uitsluitend geschikt voor binnengebruik
Als het RVS buiten in de regen staat en/of het wordt regelmatig onderhouden en afgewassen (zoals deurbeslag), dan zal dit geen enkel probleem zijn. Het RVS blijft dan jarenlang schoon en vrij van vervuiling en roestvorming.
Chroom of RVS
RVS heeft een geborstelde of zijdeglans afwerking terwijl chroom een hoogglans afwerking heeft. Op RVS zie je dan ook minder snel vingerafdrukken en vuil dan op chroom. RVS krast minder snel dan chroom en krassen zijn minder zichtbaar. RVS is roestvast.
Zilver (argentum) is namelijk een edelmetaal en roest bijna niet. Andere edelmetalen zijn goud (aurum) en plantina (platinium). Let op: deze edelmetalen reageren wel met zuurstof en water, maar ze zullen niet snel roesten. Zilver moet je bijvoorbeeld eens in de zoveel tijd even oppoetsen.
Door de hoge kwaliteit van 18/10 staal zijn de producten corrosiebestendig en behouden ze de glans, ook als je ze in de vaatwasser doet. 18/0 is ook bekend als Chroomstaal. Dit betekent dat het is opgebouwd uit 18% chroom en geen aandeel nikkel. Dit zorgt voor een hoge corrosiebestendigheid.
Meestal kan men producten uit roestvrij staal schoonmaken door ze te wassen in de vaatwasmachine. In bepaalde gevallen kunnen blokjes voor de vaat roestvrij staal aantasten, het betreft dan rvs van een inferieure kwaliteit. Let op met zoute of zure stoffen. Zo kan azijn of citroensap rvs aantasten.
Je kan bijvoorbeeld een licht, vochtig microvezeldoekje gebruiken om ze te verwijderen. Om het inox daarna terug mooi te laten glanzen, kan je een vettig laagje aanbrengen. Wrijf het inox bijvoorbeeld in met een beetje sla-olie of olijfolie. Ook glaspoetsmiddel kan wonderen verrichten!