Samenstelling: Weegbree, zonnebloemolie, bijenwas. Verzorgt beschadiging van de huid als gevolg van vallen, schaven, steken van insecten, kwallen, brandnetels, snijden met een mes. Verhoogt de weerstand tegen ongunstige bacteriën en schimmels op de huid.
Weegbree werkt verfrissend, reinigend en antibacterieel. Uitwendig wordt de weegbree gebruikt bij insectensteken, verbranding, zwelling, ontstekingen en verwondingen. Bij de eerste hulp kan een hand gekneusde bladeren worden gebruikt bij insectensteken en om bloed te stelpen bij wonden.
Weegbree werkt op de huid voornamelijk antimicrobieel, dus tegen infecties veroorzaakt door bacteriën, schimmels en virussen. Ook werkt weegbree-extract kalmerend en verzorgend bij huidproblemen als eczeem, acne of bij allergische uitslag.
Weegbree zalf werkt fantastisch bij onder meer huidbeschadiging, insectenbeten en brandnetelsteken. De weegbree vind je niet voor niets vaak naast de brandnetel :-). Weegbree heeft namelijk een zeer rustgevend en ontstekingsremmend effect op de huid.
Verwarm de goudsbloem olie tot ongeveer 70 graden en voeg er 10 gram bijenwas aan toe. Bijenwas smelt namenlijk pas bij deze temperatuur. Ook dit zou doe ik weer au bain marie doen. Blijf roeren totdat de bijenwas compleet is gesmolten en totdat het één geheel is.
Pluk enkele bladeren van de Weegbree. Scheur ze in kleine stukjes en doe ze in een schoongemaakt jampotje. Overgiet de bladeren met koudgeperste zonnebloem-, kokos- of olijfolie. Zet de jampot ZONDER deksel in een pan met water en breng deze pan aan de kook au bain mari).
Zalf op basis van bijenwas
Gebruik 200 ml (medicinale) kruidenolie en 25 gram bijenwas. Verwam de olie au bain marie en doe geraspte bijenwas beetje bij beetje erbij. Zorg dat alles helemaal gesmolten is. Voeg eventueel nog een paar druppels etherische olie toe.
Meng een gedeelte van de goudsbloemolie met bijenwas of carnaubawas in de volgende verhouding: 1 deel was op 6 delen olie. Verwarm de was samen met de olie langzaam middels au-bain-marie totdat de was gesmolten is. Giet het warme mengsel over in een steriel gemaakt potje.
Omdat weegbree een sterke antibiotische werking heeft, remt het bacteriegroei en gaat het ontstekingen tegen. Als je het droogt of er sap van maakt, blijft het lang goed. Je kunt er ook thee van zetten, wat goed werkt bij hoest, omdat het slijm oplost.
Smalle weegbree is niet giftig, maar ze groeit vaak in een omgeving die onderhevig is aan hoge concentraties van zware metalen, b.v. langs wegen en in de stedelijke omgeving. Let dus op waar je verzamelt! De zaden kunnen worden gebruikt voor de productie van een goedkoop groeimedium in de weefselkweek.
Aan Plantago kent men diuretische en haemostyptische eigenschappen toe. Auteurs bevelen in kruidenboeken weegbree aan ter behandeling cystitis met hematurie en bloedende, jeukende hemorroïden. Dierstudies wezen uit dat hydrofiele bladextracten werkzaam zijn als bronchodilatator.
Op kalkhoudende bodems vind je in het grasland een opvallend lila bloeiende Weegbreesoort, de wat zeldzamere Ruige weegbree, Plantago media. De plant lijkt erg veel wat zijn uiterlijk betreft op de Grote weegbree, maar de bladeren en de bloeistengel zijn sterk behaard.
Voor €18.50 kunt U 500 gram weegbree thee kopen bij De Kruidenkoning. Smalle weegbree (Plantago lanceolata) is een vaste plant.
Het belangrijkste kenmerk waar je weegbree aan kunt herkennen zijn de brede, ovale bladeren met (zeven) evenwijdig lopende bladnerven. De bladeren groeien in een rozet dicht bij de aarde. Alleen de bloeistengels, die wel wat lijken op korenaren, steken wat hoger boven de grond uit.
De smeerwortelzalf is geschikt voor de behandelingvan gespannen en pijnlijke spieren, pezen en gewrichten, kwetsuren, verstuikingen, kneuzingen, medische aandoeningen na fracturen, net als voor de behandeling van oedemen, reumatische klachten, blauwe plekken, hematomen, maar ook om aambeien te verlichten.
Smeerwortel heeft ook een genezend effect op de groei van kraakbeen en spiercellen. Daarom wordt smeerwortel dikwijls verwerkt in crèmes en medicinale olie ter behandeling van verstuikingen, artrose van de gewrichten en andere verwondingen. Smeerwortel ontsmet wonden en verbetert de doorbloeding.
Smeerwortel wordt vooral gebruikt bij wondbehandeling en huidaandoeningen. De allantoïne en silicium in de plant spelen een grote rol in weefselherstel. Het is erg effectief bij kneuzingen, blauwe plekken, rugpijn, spierpijn, littekens, botbreuken en reumatische aandoeningen.
Bij eczeem, acne, jeuk en uitslag heeft Calendula zalf een ontstekingsremmende en kalmerende werking. Bij lichte brandwonden en zonnebrand om je huid te kalmeren. Bij kloven, scheurtjes en barstjes. Vooral in de winter kunnen je lippen en handen pijnlijk zijn door de vrieskou.
Zelf dagcrème maken: recept
Doe 1 theelepel bijenwas in een kleine glazen of metalen kom. Zet de kom in een pan met 1 centimeter water. Verwarm het water tot de bijenwas smelt en roer totdat het gelijkmatig gesmolten en glad is. Bijenwas werkt als een emulgator en houdt de andere ingrediënten bij elkaar.
De Grote weegbree komt over de hele wereld voor. Hij is zeer algemeen en aan te treffen op open, vochtige zeer voedselrijke omgewerkte of betreden grond langs en op wegen en paden, in bermen en grasland. Maar je vindt de planten ook tussen stoeptegels, op parkeerplaatsen, in de goot van straten en soms zelfs op asfalt.
Wil je bladeren drogen zorg er dan voor dat ze losjes naast elkaar liggen en dat je ze vrij snel kunt drogen. Eventueel kan dit in de oven bij max. 40 graden, waarbij je de deur op een kiertje zet. Een andere mogelijkheid om de waardevolle stoffen van de weegbree te conserveren is het maken van een siroop.
Een maceraat maak je door kruiden of bloemen op olie te laten trekken. De plantendelen geven gedurende 3 tot 4 weken hun vet oplosbare stoffen af, waardoor een hoogwaardige kruidenolie ontstaat. Gebruik voor de bereiding van een kruidenolie het liefst gedroogde kruiden of bloemen.