Ziekenhuizen moesten in die tijd hygiënischer worden, en de witte jas hoort erbij.Wit staat immers voor reinheid. Daarnaast had het een praktische functie: wit ongeverfde linnen jassen kunnen herhaaldelijk uitgekookt worden en zo gesteriliseerd worden.
Uit onderzoek blijkt dat artsen met een witte jas gedisciplineerder en zorgzamer zijn en beter luisteren. Ze worden dus betere artsen, al is het langetermijneffect niet bekend. Het is dus zomaar mogelijk dat wanneer je huisarts die witte jas te lang draagt, hij eigenlijk helemaal niet zo goed luistert.
Veel ziekenhuizen hanteren strenge kledingvoorschriften: artsen moeten een lange witte jas met korte mouwen dragen, ter voorkoming van ziekenhuisinfecties.
Een verpleegkundige draagt klompen. Die zitten lekker en zijn makkelijk schoon te houden en je mag ze absoluut niet buiten dragen. Verpleegkundigen dragen (ook vrouwen) altijd een witte broek. Een witte broek straalt hygiëne en schoonheid uit.
Doel. Het oorspronkelijke doel van het uniform was hygiëne. Zodat de patiënt als de verpleegkundige worden beschermd tegen infecties en / of besmetting. Tegenwoordig is deze gedachte achterhaald dat een uniform zou beschermen tegen ziekten.
Ziekenhuizen moesten in die tijd hygiënischer worden, en de witte jas hoort erbij. Wit staat immers voor reinheid. Daarnaast had het een praktische functie: wit ongeverfde linnen jassen kunnen herhaaldelijk uitgekookt worden en zo gesteriliseerd worden.
In de voorschriften staat dat je onderarmen onbedekt moeten zijn. Lange mouwen zijn dus uit den boze.
Zorg er voor dat je lichaam voldoende bedekt is. Draag dus geen korte rokjes, mouwloze hemden, korte truitjes, zichtbaar ondergoed e.d. Zorg er voor dat je kleding draagt dat lekker en comfortabel zit, zodat je voldoende bewegingsvrijheid hebt.
Zorgverleners vinden dat het uniform kundigheid uitstraalt en zijn trots het te dragen. Het dragen van eigen kleding zorgt er ook voor dat de zorgverleners de hygiëne in twijfel trekken. Een 'ongelukje' tijdens zorgmomenten kan altijd gebeuren en een schoon jasje aantrekken is dan erg prettig.
De SBAR-methode is een gemakkelijk te onthouden en concrete methode waarmee u structuur in elke vorm van communicatie kunt brengen. Vooral bij kritische situaties, waarbij onmiddellijke aandacht en actie noodzakelijk is, biedt de methode een handvat voor eenduidige communicatie.
Groen is de tegenovergestelde kleur van rood. En je hersenen bedenken dan dat het beeld te rood is, dus wordt het bijgesteld naar groen. En door groene kleding te dragen in de operatiekamer los je dat probleem op. Doordat je overal om je heen groen zit, zorg je dat de overdosis rood een beetje verzacht wordt.
Je verhoogt de autoriteit door iets van dat contrast te herhalen in je kleding, dus door donkere kleuren te dragen onder de doktersjas. ' Goede accessoires kunnen bijdragen aan statusverhoging. Zo komt een hippe rechte bril in donkere kleuren streng, zakelijk en afstandelijk over.
De zorgsector gebruikt veel blauw- en groentinten. Deze kleuren stralen rust uit en passen goed bij de zorg. Blauw staat voor betrouwbaarheid, verantwoordelijkheid en veiligheid. Maar je ziet ook warme kleuren, bijvoorbeeld donkerrood.
Zo is het ook met de kleding van medici. Artsen dragen van oudsher witte kleding, omdat dit hygiënischer zou zijn. Een achterhaald idee, maar toch blijft de dokter zijn witte jas dragen.
Een verpleegkundige houdt zich bezig met het geven van verpleegkundige zorg, zoals: Basiszorg: denk hierbij persoonlijke verzorging zoals wassen, aankleden en verschonen. Wondverzorging, observatie en rapportage en gespecialiseerde zorg. Verpleegtechnische handelingen zoals het inbrengen van een sonde of een katheter.
Uitstraling, comfortabel en veiligheid zijn aspecten waar een werkgever naar streeft als het gaat om de werkkleding die de werknemers dragen tijdens het werk. Bedrijfskleding vormt een eenheid onder de werknemers van een bedrijf. Het geeft een professionele uitstraling om het bedrijf te representeren.
Hoe blijft mijn was schoon en vermijd ik besmettingen? We wassen onze kleding voornamelijk om er elke dag piekfijn en verzorgd bij te lopen. Toch is er nog een andere — niet onbelangrijke — reden: hygiëne. Goed gewassen kleding en huishoudlinnen verminderen immers het risico op het overdragen van besmettelijke zieken!
In een gesloten zak bescherm je de kleding tegen vocht en vuil. en door schoenen aan elkaar te binden zijn ze opnieuw te dragen.
Deze hebben vaak te maken met hygiëne of veiligheid. Het is om die reden dan niet toegestaan om andere kleding aan te trekken. In de grondwet staat dat een werknemer de grondrechten van iedere werknemer moet respecteren (zoals persoonlijke levenssfeer en vrijheid van meningsuiting), dat geldt ook voor kleding.
In bepaalde sectoren is de lange broek een persoonlijk beschermingsmiddel (PBM). Dat is het geval in de horeca, zorg- en bouwsector. In dat geval moeten de wettelijke (kleding)voorschriften worden nageleefd en kan een short sowieso niet.
In het Blauwe Boekje, Stijlgids over Manieren, Eten, Drinken en Kleding door De Vries & Wolbrink staat het zwart op wit: 'Hoe warm het ook is, hoe gespierd u ook bent, een korte broek is, behalve tijdens bepaalde sporten, uit den boze. ' Het wordt een 'dodelijke stijlfout' genoemd.
Je nagels moeten schoon en kortgeknipt zijn. Nagellak is niet toegestaan omdat je handen dan, ook na het handen reinigen, nog ziektekiemen kunnen bevatten. Dat geldt ook voor kunstnagels en deze zijn dan ook niet geoorloofd.
Kunstnagels maken de handhygiëne moeilijker, omdat er na handdesinfectie of handen wassen met water en zeep nog steeds micro-organismen aan de handen zitten. Het is bovendien ook bekend dat er infecties bij patiënten zijn veroorzaakt die teruggeleid konden worden tot kunstnagels van zorgverleners.
Grote kans dat je met meerdere mensen op een zaal ligt (zowel bij mannen als vrouwen), dus vergeet je nachtkleding niet. En comfortabele kleding en schoenen voor overdag, zodat je wat rond kunt lopen. Ondergoed uiteraard, en toiletartikelen, (lees)bril, kunstgebit en alle andere dingen die je dagelijks nodig hebt.