Snoeien kan het beste na de winter in maart of april. Het wordt niet aangeraden om in het najaar te snoeien. Vanaf april loopt de Olea Europaea weer mooi uit, waardoor je niet lang met een grondig gesnoeide olijfboom zit. Daarnaast is de boom na de winter kaal, waardoor je goed kunt zien wat je doet.
Fout snoeien is niet mogelijk, en zelfs een volledig kale olijfboom zal na enkele weken-maanden er weer prachtig fris bij staan! Oude, verweerde olijfbomen maken jonge scheuten op de stammen. Deze kun je beter wegsnoeien om zo het zicht te behouden op de oude decoratieve stam.
Scheuten van een olijfboom kan je het beste tot ongeveer 25 cm terugsnoeien. Check de boom op 'dood hout'. Dit hout kan je meteen wegsnoeien. Bij een olijfboom kunnen er takken 'naar binnen groeien'.
Lange scheuten. Als laatste snoei je de langste scheuten terug, zodat de olijf in vorm blijft en voller wordt. Op de allereerste foto zie je een olijfboompje dat een beetje uit vorm is gegroeid.
Het snoeien van een olijfboom kan je het beste doen in het voorjaar, in deze periode is de plant in zijn groeiperiode en zal hij zich snel herstellen. Het snoeien van de Olea doe je door dode en naar binnen groeiende takken af te knippen.
De olijfboom is groenblijvend, kan goed tegen droogte en houdt erg van milde winters en warme zomers. Hij kan niet goed tegen vorst, en kan daarom het beste als kuipplant gehouden worden. De plant groeit prima in gewone potgrond, waar af en toe wat kalk bij gegeven wordt.
Snoeien kan het beste na de winter in maart of april. Het wordt niet aangeraden om in het najaar te snoeien. Vanaf april loopt de Olea Europaea weer mooi uit, waardoor je niet lang met een grondig gesnoeide olijfboom zit. Daarnaast is de boom na de winter kaal, waardoor je goed kunt zien wat je doet.
Als de olijfbladeren beginnen te krullen en af te vallen, dan staat de olijfboom te vochtig. Indien de bladeren geel worden en afvallen, krijgt de olijfboom te weinig water. Voorts kan in de olijfboom schild- of bladluis optreden (vaak alleen bij de kleinere bomen).
Tot het begin van de zomer kan een meststof met meer stikstof worden gebruikt. Daarna is het raadzaam een meststof met meer kalium te gebruiken, want deze verstevigen het hout en zorgen voor een robuustere plant.
Verzorgingstips: olijfbomen in de winter
Bij strenge langdurige vorst onder de -8/-10 graden de kroon en stam van de olijfboom inpakken met bv lichtslang of warmtekabel welke u met strenge vorst aanzet, daaroverheen trekt u vliesdoek of jute (ademend materiaal) om de olijfboom te beschermen tegen oostenwind.
Gebruiksaanwijzing meststoftabletten. Geef de boom 1x in de week water. Niet teveel, anders rotten de wortels. Snoei de olijfboom na de winter, verwijder dood hout zodat de stam weer licht krijgt.
Olijfboom verzorgen
Zorg dat de kluit van de boom nooit uitdroogt en altijd licht vochtig is. Dit betekent dat je hem in warme periodes wel 2 tot 3 keer in de week water moet geven en ook in de winter moet je in de gaten houden dat hij niet te droog wordt.
De olijfboom staat het liefst in lichtvochtige grond. In de zomer kan het best voorkomen dat je jouw olijfboom twee tot drie keer per week water moet geven. Vooral wanneer de plant veel in de zon staat en het water in de plantenbak verdampt. Te veel water is helaas ook niet goed voor de olijfboom.
Er bestaat speciale mest voor olijfbomen, maar je kunt ook gedroogde koemest gebruiken. Geef twee tot drie keer mest, dit verdeel je over het groeiseizoen (april – augustus). De eerste keer mest geef je na het snoeien. Pas wel op voor overbemesting.
De olijfboom en vijgenboom worden in de groeimaanden maart-september graag bijgevoedt met wat kalk, koemestkorrels of osmoscote.
Je olijfboom snoeien zal de groei zeker bevorderen. Wel heeft hij even de tijd nodig om zich te herstellen van de vrieskou: het kan tot wel drie maanden duren voordat hij weer nieuw blad aanmaakt. In de zomer komen er vanaf het vijfde levensjaar, afhankelijk van het weer, kleine vruchtjes aan de boom.
Een olijfboom kan wel tegen een stootje dus in principe kan je boom tegen wind, maar liever niet teveel koude wind in de winter.
Een olijf- of palmboom is een mediterrane boom uit het Middellandse zee gebied. Dat wil zeggen dat deze bomen prima in Nederland kunnen groeien, maar in de winter wel beschermd moeten worden tegen de vorst. Omdat deze bomen wintergroene bomen zijn, hebben ze ook in de winter voeding en vocht nodig.
Bijvoorbeeld: een olijfboom met stamomtrek 80-100 cm zal tussen de 80 en 100 jaar oud zijn. In Spanje en Italië zijn zelfs exemplaren bekend van duizenden jaren oud.
Olijfbomen stekken is niet ingewikkeld. Je knipt een jonge scheut of een oude tak waar al een nieuwe twijg aan zit af. De lengte van deze tak moet ongeveer 20 cm zijn. Je laat alleen de bovenste blaadjes eraan zitten en steekt de stek zo diep mogelijk in de grond.
Over het algemeen is de Olijfboom niet echt geschikt voor dit klimaat. Nog los van de vorstgevoeligheid. Bloei lukt meestal nog wel, maar om tot goede vruchtzetting te komen heeft de Olijfboom hete lange zomers nodig. En daar ontbreekt het hier nogal aan.
De olijfboom is een groenblijvende boom. In een warm, zonnig klimaat kan de boom tot wel 9 meter hoog worden! In ons klimaat moet de olijfboom binnen overwinteren vanwege de lage temperaturen. Tot zo'n 5 graden kunnen de bomen nog hebben, maar daaronder is het te koud.
Als de olijfbladeren beginnen te krullen of geel worden en beginnen af te vallen en/of de vruchten verschrompelen, dan staat de olijfboom te droog. Wanneer de bladeren geel worden met vlekken en afvallen dan heeft de olijfboom last van een schimmel bij de wortels. De aarde rond de wortels is op dat moment te vochtig.
De olijfboom kan heel groot worden en een dikke stam krijgen. In de Nederlandse tuincentra zien we echter vaak de kleinere variant met een dunne stam in een pot.
Een olijfboom is en blijft een zuiderse plant die veel zon nodig heeft. Hoe meer, hoe beter en de bloemzetting en vruchtvorming gaat ook veel beter zijn bij olijven die de hele dag in de zon staan. Ideaal is dus een ingesloten hoekje in de tuin, liefst omgeven door muren.