Breng water met een scheutje azijn aan de kook. Leg de eieren voorzichtig in het water en kook ze 10 minuten. Laat de eieren schrikken in koud water en laat ze afkoelen. Serveer met een beetje zout.
De schaal van een ei is gemaakt van kalk. De azijn die je erbij doet is een zuur. Een zuur kan kalk oplossen en hierbij ontstaan belletjes. De schaal bestaat niet alleen uit kalk, daarom blijft er een beetje bruin spul over op het ei en in de azijn.
Als je een ei in azijn legt, gaat het azijnzuur een reactie aan met het calciumcarbonaat uit de eierschaal: CaCO3 (schaal) + 2 HC2H3O2(azijn) → Ca(C2H3O2)2 (opgelost in azijn) + H2O + CO2 (gas). De schaal wordt hierdoor zachter.
Schoonmaakazijn is een zuur waarmee kalk reageert en waarbij een gas ontstaat. Dit gas heet koolstofdioxide (CO2). Door de reactie wordt de schaal eerst zacht en verdwijnt daarna zelfs helemaal. Er blijft alleen een dun vliesje over dat het ei nog bij elkaar houdt.
Het witte strengetje bij de dooier wordt ook een chalaza genoemd. Een chalaza of hagelsnoer is een van de twee spiraalvormige banden die de dooier van een ei in het midden van het eiwit houden. Ze bestaan uit albumine of ei-eiwit.
Houdbaarheidsdatum eieren
Wettelijk is vastgesteld dat een vers ei na de legdatum nog 28 dagen houdbaar is.
Bekijk wat er gebeurt er als je een ongepeld ei in een glas Coca Cola laat liggen - een jaar lang. Het is geen grapje: de eierschaal lost simpelweg op.
De watertest
Vul een doorzichtig glas of kom met water en leg je ongekookte ei of eieren erin. Indien ze : plat op de bodem blijven liggen, zijn ze vers. op de bodem blijven liggen maar met de punt rechtop, zijn ze 2 à 3 weken oud, maar nog perfect te eten.
Prik voorzichtig een naald in de ene kant van het ei, beweeg de naald voorzichtig heen en weer. Ben je door de schil heen, steek dan wat dieper de dooier stuk. Maak aan de andere kant van het ei ook een gaatje. Maak één gaatje iets groter dan het andere.
Eerst zinkt het ei, omdat het zwaarder is dan water. Als je zout in het water oplost, dan maak je het water zwaarder. Als alle vijf theelepels zout zijn opgelost, dan is het water zwaarder geworden dan het ei. Daarom blijft het ei in het zoute water drijven.
Hoe komt het dat een ei kan drijven? Er zit een klein luchtzakje aan de bolle kant van het ei. Naarmate het ei ouder wordt, verliest het vocht en koolstofdioxide en neemt de luchtkamer in grootte toe. Meer lucht geeft een ei meer drijfvermogen, en zo kun je dus heel eenvoudig zien of het nog vers is of niet!
Als je zout bij het water doet blijft een stuk klei even zwaar, maar wordt het water zwaarder (de dichtheid van het water wordt groter). Het water wordt zwaarder dan de klei. Daarom blijven sommige vormen drijven in zout water, maar zinken ze zoet water.
Aan de slag! Stap 1: Leg een ei in azijn en wacht een nacht. Stap 2: Haal het eruit en was de laatste restjes schaal weg onder de kraan.
Zo kun je makkelijker eieren pellen
De truc zit 'm in een simpele ingreep. Het zou namelijk helpen om een half theelepeltje baking soda toe te voegen aan het kookwater waarin je je eitjes kookt. Dit zorgt ervoor dat de schalen in grotere stukken los zullen komen van de eieren.
Op de verpakking staat de houdbaarheidsdatum. Je kunt ze daarna nog enkele dagen hardgekookt of goed doorbakken eten. Je kunt een test doen als je twijfelt of eieren nog eetbaar zijn. Leg een ei in een bakje of groot glas water.
Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. Dit omdat eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Beiden, maar vooral verzadigd vet verhogen het cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Eieren kun je tot 28 dagen na de legdatum bewaren, als ze op een koele plek liggen. Gebruik de eieren daarna liever niet meer. Het eiwit wordt wateriger waardoor de dooier verzakt en gaat lekken. Er komt ook meer lucht in de schaal en de eieren worden dus fragieler.
Iedereen krijgt een ei. Men houdt het ei aan de onderkant vast en kiest nu een tegenstander uit. Op het startsignaal tikken de 2 tegenstanders de eitjes met de koppen tegen elkaar.
Eieren in de koelkast: langer vers
De koude temperatuur remt ook de groei van bacteriën. Ziekmakers zoals salmonella krijgen zo minder kans. Eieren bewaar je daarom het beste in de koelkast op 4 °C. Als je ze in het doosje bewaart, drogen ze niet uit en blijven ze langer goed.
Wordt het eitje vochtig, dan kunnen bacteriën er beter groeien. Als je dan eieren uit de koeling van de supermarkt meeneemt naar huis, treedt er condensvorming op door het temperatuurverschil. Liggen de eieren niet in de koeling, dan is het risico op condensvorming veel kleiner waardoor de eieren langer goed blijven.
Eieren testen: zo doe je dat!
Blijft het ei schuin omhoog op de bodem liggen, dan is het 1 à 2 weken oud. Als het ei op de bodem rechtop blijft staan, dan is het 2 à 4 weken oud. Blijf het ei aan de oppervlakte drijven, dan doe je er beter aan om het ei weg te gooien, want dan is het bedorven.
Ook zouden bruine eieren gezonder zijn dan witte. Dit is eveneens een fabel. De meeste kippeneieren hebben een vergelijkbare voedingswaarde, ongeacht hoe groot ze zijn of welke kleur ze hebben. Ook is er geen verschil in smaak tussen bruine en witte eieren.
het ei dat ik het lekkerst vind is: het Theodora-ei. Ik ben eerlijk, een ei blijft een ei, de verschillende soorten zijn dan ook lastig te onderscheiden en vergeet niet, smaken verschillen. Maar de combinatie tussen het romige eigeel en het minder 'rubberige' eiwit, maakt dat dit voor mij het favoriete eitje is.