Houdt je ex-partner opzettelijk de inter-ouderrelatie onrustig en wordt jullie kind ingezet voor de strijd, dan kan dit ertoe leiden dat je kind – uit zelfbehoud – jou op termijn volledig verstoot. Dit heet ouderverstoting. Tegenover ouderverstoting (lees definitie) staat oudervervreemding (lees defintie).
Ouderverstoting ontstaat als een ouder (met mogelijke persoonlijkheidsstoornis) het kind tegen de andere ouder opzet, met het doel om het kind zélf het contact te laten verbreken. Het is een moeilijk te herkennen vorm van emotionele kindermishandeling en dat heeft vergaande gevolgen voor de ontwikkeling van het kind.
Ouderverstoting begint vaak al in een zeer vroeg stadium, namelijk in de aanloop naar de scheiding. Vaak is de start hiervan nog onbewust, de moeder is open over gevoelens van verdriet, woede of spijt naar de ex partner en het kind vangt deze per ongeluk op.
De gevolgen van PAS kunnen voor het kind zeer ernstig zijn, van kleinere psychische klachten tot depressie, identiteitsproblemen, het niet kunnen aangaan van eigen relaties, angst, depressie, drugs- of alcoholmisbruik, valse inschattingen van de werkelijkheid, verwarring, laag zelfbeeld.
Een kind dat te maken krijgt met ouderverstoting kan hier vaak levenslang last van houden. Vaak hebben deze kinderen veel problemen zoals depressie, angsten, een laag zelfbeeld, een identiteitscrisis of alcohol- en drugsmisbruik op latere leeftijd.
16.000 kinderen per jaar krijgen te maken met ouderverstoting, gemiddeld 2 per uur! Ouderverstoting is strafbaar volgens art.279 en 300 Wetboek van strafrecht!
Wanneer een zaak voor de rechter komt waarbij oudervervreemding, ouderverstoting, ouderonthechting of ouderafwijzing wordt gesteld, dan laat de rechter meestal de Raad voor de Kinderbescherming onderzoek doen.
U kan aangifte doen als sprake is van een strafbaar feit. Als een ouder een kind bewust onttrekt aan het gezag van de andere ouder, dan is dat een strafbaar feit volgens artikel 279 van het Wetboek van Strafrecht.
Ouderverstoting, ook wel oudervervreemding of Parental Alienation, speelt zich af bij het beëindigen van de relatie tussen ouders en komt voor bij ongeveer 15% van alle kinderen van gescheiden ouders.
Er kunnen bijvoorbeeld onterechte beschuldigingen van misbruik en/of verwaarlozing aan het adres van de afgewezen ouder worden weergegeven. Door dit alles is het kind op den duur niet meer in staat om zelf kritisch te denken. Om de veiligheid voor zichzelf te herstellen, wijst het kind de andere ouder af.
Accepteer de keuze van je kind, en zeg tegen je kind dat het goed is. Geef je kind het gevoel en de boodschap mee dat je van hem/haar houdt. Maak duidelijk dat je kind altijd welkom is bij je. Geef je kind het gevoel dat hij/zij bij jou terecht kan en altijd naar je toe mag komen.
Als je kind niet meer naar jou toe wil
Probeer samen tot een oplossing te komen, eventueel met een mediator of advocaat erbij. Jij hebt in bijna alle gevallen recht op omgang met je kind! Lukt het niet om samen tot een oplossing te komen, bespreek dan jouw situatie met een advocaat en laat je goed adviseren.
Wat is ouderonthechting of ouderverstoting? Bij ouderverstoting sluit de ene ouder de andere ouder buiten. Er zijn verschillende redenen waarom de ene ouder de andere buitensluit. Het kan te maken hebben met eigen ervaringen waardoor de angst ontstaat om je kind te verliezen.
Gezamenlijk ouderlijk gezag stoppen
U moet hiervoor een verzoek tot verkrijgen van gezag indienen bij de rechtbank. De rechter zal het verzoek alleen bij hoge uitzondering inwilligen, als dat voor uw kind echt nodig is.
Als een kind om wat voor reden dan ook een innerlijke strijd heeft, omdat hij/zij het gevoel heeft niet trouw te kunnen zijn of blijven aan één van de ouders, noemen we dit een loyaliteitsconflict.
Dit is een normale stap in de ontwikkeling van je kind. Ook leert hij in deze fase vreemden van bekenden te onderscheiden. Hij hecht zich het sterkst aan de voor hem meest vertrouwde personen en wil niet dat deze weggaan. Hij kan eenkennig worden en wil het liefst zijn bij degene die het meest vertrouwd voelt.
PAS syndroom staat voor Parental Alienation Syndrome. Het komt er simpel gezegd op neer dat ouders hun kind of kinderen niet meer zien. Nu is er een filmpje op you tube waarin een volwassen man, zoon van gescheiden ouders verteld over het PAS syndroom.
Vorig jaar april was het in Colombia nog raak. Daar beviel een 10-jarig meisje middels een keizersnede. De vader was 15 jaar oud. De geruchten gingen dat het in de stam waar het meisje komt jong bevallen de normaalste zaak ter wereld is.
Depressie, burn-out, angststoornissen, gebrek aan zelfvertrouwen of zelfs persoonlijkheidsstoornissen kunnen het gevolg zijn van parentificatie. Het is van essentieel belang om parentificatie los te laten om hiervan te kunnen herstellen.
Feitelijk is de enige mogelijkheid die je hebt om oudervervreemding aan te tonen, door een dossier op te bouwen van onwil of inactie van de andere ouder om de band tussen je kind en jou te bevorderen.
Wat als ons kind niet naar de andere ouder wil? Volgens de wet hebben beide ouders recht op omgang met hun kinderen. Elke ouder heeft een plicht om mee te werken aan de omgang met de andere ouder van je kind. Alleen als er zwaarwegende redenen zijn, kan een rechter de omgang van een ouder met het kind ontzeggen.
o De hechtingsband tussen de coalitie-ouder en het kind kan te sterk zijn. o Er kan sprake zijn van parentificatie. Het Openbaar Ministerie beziet het niet naleven van de zorgregeling (als beide ouders gezag hebben) als onttrekking aan het wettelijk gezag. Dit is strafbaar.
Ouderverstoting is oppervlakkig te ervaren als het diskwalificeren / sterk negatief beschouwen van een ouder door een kind. Dit kan vanuit een kind zelf komen maar kan ook, al dan niet bewust, worden veroorzaakt door de andere ouder. Bij de transitie van een gezin naar een gescheiden gezin gaat vaak wat mis.
Zodra kinderen 18 jaar zijn - en dus meerderjarig -, mogen zij zelf beslissen waar zij willen wonen. Dat kan bij een van de ouders zijn, maar zij kunnen vanaf dat moment ook zonder toestemming van de gezaghebbende(n) zelfstandig gaan wonen.
Voor aankopen bent u meestal aansprakelijk tot 18 jaar.En voor schade en boetes meestal tot 16 jaar.