Normaal is de bovendruk lager dan 140 en de onderdruk lager dan 95 mmHg. Mannen hebben een lage bloeddruk bij waarden onder de 110/70 mmHg. Vrouwen hebben een lage bloeddruk bij waarden onder de 100/60 mmHg.
Oorzaken. Orthostatische hypotensie wordt o.a. veroorzaakt door aandoeningen van het zenuwstelsel, waaronder de ziekte van Parkinson, suikerziekte, bloedarmoede, obstipatie en het gebruik van bepaalde medicatie.
Een normale bloeddruk ligt tussen een bovendruk van 100 en 140 en een onderdruk van 70 tot 95 mmHg. Wanneer huisartsen de bloeddruk uitdrukken, delen ze het getal door 10. Een bloeddruk van 12/7 is bijvoorbeeld normaal terwijl een bloeddruk van 9/6 te laag is. Hier spreekt men dan van een lage bloeddruk.
Als u last heeft van lage bloeddruk na het eten:
Neem voor de maaltijd een cafeïnehoudende drank, zoals koffie of cola. Cafeïne vernauwt de bloedvaten in de darmen.
Vaak ontstaat een te lage bloeddruk door uitdroging. Wanneer u bijvoorbeeld te weinig drinkt of heel veel heeft gezweet tijdens het sporten kan deze ineens dalen. Diarree en extreme temperaturen kunnen ook voor uitdroging zorgen. U dient in deze situaties dus extra veel te drinken.
Een normale bloeddruk is dus per leeftijd hetzelfde. Een gezonde tensie is onder de 140/90. Ook voor ouderen gelden dezelfde bloeddrukwaarden. Alles boven de 140/90 is dus aan de hoge kant, of je nu 18 bent of 81.
Een lage bloeddruk door stress komt weinig voor. Meestal zorgt stress namelijk voor een verhoging van je bloeddruk. Een lage bloeddruk kan wel een oorzaak zijn van stress, omdat je je zorgen gaat maken over de symptomen van een te lage bloeddruk.
Symptomen van lage bloeddruk zijn duizeligheid, zwart zien voor de ogen en flauwvallen. Een lage bloeddruk kan verschillende oorzaken hebben zoals een verzwakt hart, verwijde bloedvaten, bloedverlies of vochtverlies. In de meeste gevallen is er geen oorzaak van lage bloeddruk te vinden.
Een lage onderdruk kan in de eerste plaats vooral wijzen op een onderliggend probleem. Soms kunnen ernstige problemen namelijk aanleiding zijn voor een lage bloeddruk. De bloeddruk kan bijvoorbeeld dalen door bij brandwonden, bloedverlies of hartritmestoornissen.
Zout eten kan de bloeddruk verhogen. Het advies is om niet meer dan 6 gram zout per dag te eten. Probeer verzadigd vet te vervangen door onverzadigd vet en eet elke dag 250 gram groenten en 2 stuks fruit.
Breng de bloeddrukband aan om je arm op de hoogte van je hart; Meet bij voorkeur aan de niet-dominante arm. Als je rechtshandig bent, dan meet je links, tenzij de arts anders adviseert; Praat niet tijdens de meting.
Maar wanneer u chronisch lage bloeddruk heeft kan het vervelende gevoel aanhouden. Zo kan het zijn dat u altijd vermoeid bent, u zich slap voelt en het koud hebt. Ook duizeligheid kan dan hele dagen aanhouden.
bloeddrukval door te snel recht te komen vanuit zittende of liggende positie; reactie van het lichaam op hevige emoties, hevige pijn of vermoeidheid (bv. bij langdurig rechtstaan in een benauwde ruimte); als nevenwerking van geneesmiddelen (bv.
Hoe hartslag en bloeddruk invloed hebben op elkaar
Doordat je hart het bloed door je lichaam pompt, ontstaat er bloeddruk, oftewel druk op je bloedvaten. Als je bloedvaten heel nauw zijn, zal je hart harder zijn best moeten doen en ontstaat er een hogere bloeddruk.
Stress en je hart
Stress zorgt ervoor dat je hart sneller klopt, je bloeddruk stijgt en er meer bloed naar je spieren gaat. Dat hoeft niet ongezond te zijn. Het helpt je juist om alert te zijn en om tijdelijk beter te presteren.
120/80 of lager is een ideale bloeddruk. 140/90 of hoger is een hoge bloeddruk. 135/85 of hoger is een hoge bloeddruk bij thuis meten.
Een gezond hart slaat 60 tot 100 keer per minuut. Deze frequentie is nodig om zuurstofrijk bloed naar uw lichaam te pompen. Patiënten met bradycardie hebben een hartslag die langzamer is dan 60 slagen per minuut, wat vaak duizeligheid, kortademigheid en zelfs flauwvallen tot gevolg heeft.
Zorg voor voldoende vitamine B12, foliumzuur, kalium en zink in de voeding. Drink voldoende water. Met name bij warm weer kan water drinken je bloeddruk laten dalen.
Kalium is belangrijk voor een normale bloeddruk. Veel kalium zit in banaan, krenten en rozijnen. In een appel zit niet zo veel kalium. Maar appels zijn de meest gegeten fruitsoort in Nederland.
Als ik een lage bloeddruk heb, dan is zout eten juist goed
Een lage bloeddruk heeft vaak geen duidelijke oorzaak. Bovendien heeft bijna iedereen een zoutoverschot doordat we (te) veel zout eten. Meer zout eten bij een lage bloeddruk is dan ook niet nodig.