Een legaat moet wel, net als een testament, ondertekend worden door een notaris en ingeschreven in het Centraal Testamentenregister (CTR). Een codicil is een handgeschreven briefje. In het codicil regel je de gang van zaken na jouw overlijden. Zo is het voor jouw nabestaanden duidelijk wat jouw wensen zijn.
Wat is een codicil? Een codicil is een door jou geschreven tekst waarin je wensen kunt vastleggen voor na je overlijden. Je kunt daarin vastleggen wie bepaalde inboedelgoederen, sieraden of kleding moet krijgen. Dit doe je door in je codicil legaten te maken.
Een legaat is een bepaling die u in uw testament kan opnemen. Met deze bepaling kunt u iets specifieks nalaten aan een dierbare of aan een goed doel, zonder dat deze erfgenaam is. Dit kan een geldbedrag zijn, maar ook een object, zoals een schilderij, meubelstuk of een huis.
Rechtsgeldigheid codicil? Een codicil heeft net zoveel rechtsgeldigheid als een testament. Als jij opschrijft dat je sieraden naar de buurvrouw gaan, dan moet je dochter (die formeel erfgenaam is) die sieraden afstaan aan de buurvrouw.
Als het de bedoeling is dat wat je wilt schenken pas na jouw overlijden toekomt aan de ontvanger, dan wordt de schenking een legaat. Een legaat maak je bij testament. In een testament kun je vastleggen dat je een bepaald bedrag of een bepaalde zaak, zoals een auto of een huis of een schilderij, aan iemand legateert.
Degene iets verkrijgt uit een nalatenschap, is de belastingplichtige voor de erfbelasting. Dat betekent dus dat de erfgenaam of legataris (degene die een legaat krijgt uit de nalatenschap) de erfbelasting moet betalen.
Legaat voor een goed doel
Je kunt een legaat opnemen in je testament voor een goed doel. Het geld dat je schenkt aan het goede doel, krijgen zij pas als je bent overleden. Zo ben je ervan verzekerd dat na je overlijden, jouw geld goed wordt besteed om anderen te helpen.
Alleen het origineel is geldig en bewaar het codicil op een plek waar je erfgenamen het zullen vinden of laat het door de notaris bewaren bij je testament. Bedenk goed dat als een erfgenaam de inhoud niet aanstaat uw codicil zomaar kan verdwijnen. Als het echt uitgevoerd moet worden zet het dan in je testament.
Codicil bewaren
Een codicil kan het beste in bewaring worden gegeven bij de notaris, om te voorkomen dat het na overlijden niet gevonden en dus niet uitgevoerd wordt. In de praktijk wordt het originele codicil bij ons afgegeven en bewaart de notaris het codicil bij het testament. Zelf kun je dan een kopie houden.
Een legaat van een geldsom wordt zes maanden na het overlijden van de erflater opeisbaar, tenzij in het testament anders is bepaald. Voor andere legaten geldt dat de vordering in beginsel direct opeisbaar is. De termijn voor opeisbaarheid van een geldsom is geen fatale termijn.
Door middel van een legaat kan de erflater in zijn testament een vorderingsrecht aan iemand toekennen. Het gaat om een bepaald goed of bepaalde diensten. Degene aan wie het legaat wordt nagelaten (de zogenaamde legataris), is verder geen deelgenoot in de nalatenschap, maar heeft wel een vordering op de nalatenschap.
Een geldig codicil voldoet aan de volgende eisen: geheel uit de hand geschreven; voorzien van de datum waarop het is gemaakt; ondertekend (handtekening).
De kosten voor een testament beginnen gemiddeld rond de 500 euro inclusief btw. De uiteindelijke kosten zijn ook afhankelijk van uw wensen en situatie. Ieder notariskantoor heeft zijn eigen prijs en service.
Een testament kan alleen opgesteld worden door een notaris. Een zelfgemaakt testament is niet rechtsgeldig. Je kunt wel een codicil opstellen. Dit is een handgeschreven document waarin je kunt aangeven wie specifieke inboedelspullen, zoals meubels, sieraden en kleding krijgen als je komt te overlijden.
Als u een erfenis krijgt, hoort dit bij uw vermogen - ook al is deze nog niet onder de erfgenamen verdeeld. Over uw vermogen betaalt u misschien inkomstenbelasting. Lees hoe dat zit. Geef in uw aangifte inkomstenbelasting uw aandeel van de erfenis aan bij uw bezittingen en (eventueel) schulden.
Hoeveel spaargeld mag je hebben 2021? In het jaar 2021 mag je een heffingsvrij vermogen hebben van € 50.000. Met een partner is het heffingsvrij vermogen vastgesteld op € 100.000.
Om geldig te zijn, moet een eigenhandig testament dus: volledig eigenhandig geschreven worden (een getypt testament is ongeldig!); de naam en datum vermelden. Zo kan men oordelen of het document werkelijk je laatste wilsbeschikking is.
U dicteert aan de notaris uw testament in aanwezigheid van een tweede notaris of van twee getuigen. De notaris schrijft het testament. Nadien wordt het ondertekend door de erflater (u), de twee getuigen en de notaris. Het testament wordt steeds geregistreerd bij het Centraal Register voor Testamenten (CRT).
Beneficiaire aanvaarding regelen
U kunt beneficiair aanvaarden door het formulier Verklaring nalatenschap in te vullen. Dit doet u bij de rechtbank die hoort bij de laatste woonplaats van de overleden persoon. U kunt het formulier ook invullen bij de notaris. Hij stuurt het dan naar de rechtbank.
De verwerping van een legaat moet op ondubbelzinnige wijze gebeuren, maar is aan geen vorm gebonden (art. 4:201 lid 3 BW). Doordat iemand een legaat verwerpt, vervalt het vorderingsrecht dat hij had jegens de erfgenamen of degenen waarvan de erflater had bepaald dat dezen de schuld uit het legaat moesten voldoen.
De aanspraak op het kindsdeel uit de nalatenschap van de vooroverledene heeft in dit geval dus voorrang boven de legaten die erflater wenste te geven aan zijn nieuwe echtgenote.
Een legaat is een schenking die pas vrijkomt na het overlijden van de gulle gever. Een legaat maak je altijd bij testament. Een testament opmaken doe je altijd bij een notaris. In het testament leg je vast dat je een bepaald bedrag (of goederen) aan de betreffende persoon legateert.